Pamoka gudragalviams cinikams

Na, dar kartą iškeikime Europą. Pasitelkiant į pagalbą A. Užkalnį, V.Laučių, kokį nors tautininką V.Sinicą ir gausite emocinę iškrovą, kuri vadinasi: „Ir kodėl Europą mūsų patarimų neklauso?“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 10:31 AM, atnaujinta May 31, 2017, 6:11 PM

O neklauso todėl, kad be politinio multikultūralizmo pasekmių apverkimo, be Bažnyčios neįgalumo kritikos, jie nieko naujo pasakyti negali. V.Laučius, pavyzdžiui, pareiškia: „Šiandien Dievo baimę laicistinėje Europoje išstūmė mirties ir net menkų materialinių nepriteklių ar psichologinių iššūkių baimė“.

Čia kas? Pokštas? Dievo baimė niekada nėra apgynusi žmonijos nuo vienas kito skerdimo. Tereikia pažvelgti į Europos istoriją.

O čia A.Užkalnis: „Europos saugumas ir pasitikėjimas yra numirę. Ne pavojuje, o numirę. Jų nebėra, jie guli, kaip nugaišęs arklys, ir aplink juos sukasi musių spiečius. Ir poterius sakyti prie nugaišusio arklio jau vėlu, net jei keliavę vežimu prietrankos nieko kito ir nemoka, tik sakyti poterius, ir nuo to sakymo jiems pasidaro ramiau. Ne poterius reikia sakyti, o galvoti, kokį arklį reikės kinkyti dabar.“.

Nieko kito nemoka? Na, tai dar iškoliok ir tuos, rodančius atjautą teroro aukoms. Gal ką nors išmoks. Žinoma, gal pats rašytojas turi planą. Turi? Ne. Tas intelektualinis neįgalumas tiesiog veržiasi per tekstų kraštus. Net tekstų kalba veik nesiskiria.

Suvedus, pozicija aiški: „Blogi tie europiečiai, ak kokie jie blogi ir kvaili.“. Tikrai? Juk Europa ne vien Vokietija, Prancūzija, Belgija. Žinote, būtų net gi įdomiau, jeigu bent vienas šių „tikrų dešiniųjų Europos vertybių“ gynėjų tuojau eitų į politiką ir savo kritiką paverstų kūnu, tai yra konkrečiais sprendimais. Jeigu taip atsitiktų, galėtų dalintis Nobelio taikos premija. Bet, intelektualai ne gydytojai, jie konkrečių receptų neišrašinėja.

Tačiau, lyg ir sąmoningai pamirštama, kad šitos jų koneveikiamos valstybės kartu su JAV 50 metų gynė Vakarų Europą nuo sovietinės imperijos agresijos. Pamirštama, kad iki šios dienos mūsų veik septyni šimtai tūkstančių bėgo ir bėga į tuos supuvusius Vakarus, į tą prakeiktą, anot jų, ES, o ne atvirkščiai.

Taip, tikrai žmogiška yra nenorėti matyti klaidų, rimtų klaidų ir tik per tokias tragiškas kataklizmas atsivers ir atsiveria akys. Po Antro pasaulinio karo taip ir atsitiko. Karas buvo tiek baisus, kad Vakaruose taika išsilaikė iki šių gerų dienų. Ne iš baimės dievui, bet iš karo baimės. Pasiklausius, tačiau, kraštutinių dešiniųjų radikalų ES kritikų, nenuostabu, kad nuo jų kritikos sklinda šovinistinis ir klerikalinis dvokas. Ramiau, Europa apsigins, juk ne savižudžiai. Ir ne su dievo ir šventos dvasios pagalba.

Tiesiog iš geros biurgeriškos tradicijos. (Bolševikai tokius naikino pirmiausia.). O ir rusiškai ar arabiškai 99 procentai europiečių kalbėti nesiruošia. Visoje Europoje jau gyvena 30 milijonų musulmonų, bet jokios apokalipsės. Viskam savas laikas. Tas kruvinas, deja, jau atėjo. Taip pat ir laikas aktyviam ir proaktyviam veiksmui.

Siūlau pažvelgti į izraeliečių patirtį. Dienraščio „Jerusalem Post“ analizė pateikia kai kuriuos pastebėjimus, kurio neturi ir negali turėti eiliniai žurnalistai. Ypač nesantys saugumo politikos ekspertais. Pasižiūrėkime į pirmą ir esminį pastebėjimą: „Vakarų demokratijoms prireikė laiko suvokti, kad žmogaus gyvybė tiek pat svarbi kaip ir žmogaus teisės“.

Tuo viskas ir pasakyta. Kodėl tai pastebėjo izraeliečiai? Todėl, kad jie jau keli dešimtmečiai ginasi ir nuo teroristų, ir nuo Europos Sąjungos kai kurių sovietsocialistinio mąstymo impregnuotų narių puolimo. Aktyviai ginant ne aukų, o teroristų žmogaus teises. BDS judėjimas ir yra tos politikos galutinė, politkorektiškai antisemitinė išraiška.

Dienraščio „Jerusalem Post“ analitikai, kalbėdami apie konkrečias saugumo priemones, suvokia, kad imigrantų iš teokratinių diktatūrų auklėjimo laikas pradelstas su kaupu. Todėl siūlo, pavyzdžiui, holistinį požiūrį į saugumo užtikrinimą. Geriausias pavyzdys, tai Izraelio tarptautinio Ben Guriono oro uosto apsauga. Keliautojui reikia praeiti bent 11 matomų kliūčių nuo oro uosto prieigų iki pat lėktuvo.

Didžiuliai Europos oro uostai gali investuoti milžiniškas lėšas keliautojų saugumui užtikrinti. Izraeliui reikėjo vos ne 50 metų per nuosavą kraują išmokti šią pamoką. Izraelio anti terorizmo ekspertai, pavyzdžiui, negali suprasti, kaip gali egzistuoti „žlugusios bendruomenės“ miestuose, kuriose teisėtos valstybės institucijos bijo veikti arba palieka jas likimo valiai. Tokių „no go“ zonų būti negali. Kaip tik tokiose žlugusiose bendruomenėse, neretai valdomas organizuotų nusikaltimų grupuočių, kuriasi aplinka, kurioje teroristai gali ne tik planuoti savo išpuolius, bet ir sėkmingai slėptis.

Izraelio ekspertai taip pat mato, šiuo atveju Belgijoje, skirtingų saugumo institucijų negebėjimą bendradarbiauti, negebėjimą rinkti informaciją, paruošti agentūros tinklą, apskritai keistą atmestiną darbą. Juk žinoma, kad iš Belgijos Daesh teroristų grupuotę Sirijoje ir Irake pasiekė apie 5000 islamistų. Tie, grįžtantys namo, jau yra gerai paruošti kovotojai.

Ar juos kas tiria? Matyt, kad ne, nes čia ir pasireiškia tas atmestinumas. Pavyzdžiui, pagavus Paryžiaus teroristą ir radus aibes sprogmenų, kodėl nebuvo sukeltos visos įmanomos pajėgos svarbių objektų, tame tarpe oro uostų ir metro, apsaugai?

Kai kam Lietuvoje piktdžiugiškai juokingas tas ES senbuvių naivumas, tas sunkus išsiblaivymo procesas. Bet piktdžiuga ir jos skleidimas visai ne vietoje. Juk ne tokia rimtos ir profesionalios žurnalistikos demokratinėje visuomenėje užduotis? Ta piktdžiuga susišaukia su V. Putino režimo piktdžiuga tik kiek kitais sumetimais. Šis primityvus jausmas neturėtų būti eskaluojamas visuomenėje patekusiai į krizinę situaciją. Jis paprasčiausiai atspindi silpnavalystę, negebėjimą konstruktyviai spręsti arba dalyvauti sprendžiant problemas.

V.Putino režimas tik ir svajoja apie pilietinį-religinį karą Europoje. Ar dėl esamų problemų Europoje būtina piktdžiugiškai kviesti į europietišką džihadą prieš musulmonus? Gal, pradžioje, derėtų imtis rimtų teisinių priemonių idant apsaugoti visuomenę. Lietuvos teisinės institucijos 1990 –taisiais tai ir padarė.

O kuo tuo metu skyrėsi įžūlių banditų prievartaujama mūsų visuomenė nuo šiandien tų žlugusių Europos miestų bendruomenių? Niekuo, tiesą sakant. Vakarais buvo baisu išeiti į miestą, verslo reketas pasiekė aukštumas. Todėl, kaip teigia garsus švedų antiterorizmo ir saugumo ES ekspertas Magnus Ranstorp, „Laikas nuo akių nusiimti apsaugą, laikas matyti tikrovę“.

Štai šioje vietoje ir prasideda ideologiniai žaidimai, kai žmogaus teisės ima viršų virš pagarbos žmogaus gyvybei. Tai sunkus balanso aktas. Juk, tikėtinai, nenorima paversti demokratiją putiniška demokratijos butaforija. Arba pakeisti Europos demokratiją į krikščioniškąją teokratiją, ko ir siekia dabartinė Lenkijos vyriausybė. Abiem atvejais – galas laisvei. V.Laučius būtų pirmasis sudegintas ant laužo.

Izraeliui, į kurį šiandien masiškai traukia Europos saugumo ekspertai, šis balanso aktas pavyko. Todėl niekam Izraelyje nekyla mintis ciniškai šaipytis iš eilinio žmogaus noro bent kažkaip parodyti užuojautą terorizmo aukoms.

Bent vėliavėlėmis feisbuko paskyroje ar žvakutėmis gatvėse. Kol ta užuojauta bus jaučiama, kol ji bus rodoma, tol teroristams nepavyks priversti laisvos visuomenės piliečių bijoti savo nuosavo šešėlio. Tokia yra dvejų tūkstančių metų skaudžiai persekiotos mano tautos pamoka cinikams.

Saugumo priemonės ES narėse, kurių imtasi po teroro išpuolių Belgijoje

Šaltinis: www.dn.se Švedija Vyriausybė spaudžia ES įvesti keleivių lėktuvais registrus. Juose būtų nurodytos keleivio kelionės ir skrydžio užsakymo duomenys. Toks susitarimas tarp ES narių jau priimtas praeitais metais, ES parlamentas dar nėra jo ratifikavęs. Vyriausybė mano, kad tokie registrai naudingi policijai siekiant analizuoti, lokalizuoti įtariamų asmenų judėjimą. Tikimasi, kad toks registras leis išvengti naujų teroro išpuolių.

Nyderlandai

Jau paskelbtos daug griežtesnės saugumo kontrolės. Belgijos pasienis griežtai kontroliuojamas, policija saugo didžiąsias traukinių stotis. Pasienio policija sustiprino tarptautinių traukinių linijų keleivių kontrolę. Tikrinami traukiniai pravažiuojantys Anhemą, Bredą ir Rosendalį.

Jungtinė Karalystė

Sustiprinta saugumo kontrolė Heathrow ir Gatwicko oro uostose. Visi traukiniai į Belgiją sustabdyti. Užsienio reikalų departamentas kviečia piliečius vengti didelių žmonių susitelkimo ir kolektyvinių transporto priemonių. Vyriausybė paskelbė specialų pagalbos numerį britams, nerimaujantiems dėl savo artimųjų arba draugų Briuselyje.

Prancūzija Ministras pirmininkas Manuelis Vallsas mano, kad ES tuojau pat turi sustiprinti sąjungos išorinės sienos apsaugą. Po pereitų metų lapkričio įvykdytų teroristinių išpuolių Paryžiuje, Prancūzija vėl įvedė laikiną savo sienų kontrolę. M.Valls taip pat kviečia Europos Parlamentą ratifikuoti keleivių registro sutartį.

Italija

Ministras pirmininkas Matteo Renzi pareiškė, jog teroro išpuoliai Briuselyje rodo, kad ES būtina suformuluoti bendrą saugumo ir gynybos politiką. Ir tai „turi būti padaryta kuo greičiau ir einama iki galo“. Anot M.Renzi, antradienio teroro išpuolio patirtis reikalauja visų ES narių saugumo tarnybų tampraus bendradarbiavimo.

Ispanija

Tai ES šalis, kuri jau yra įvedusi griežčiausią traukinių keleivių ir traukinių stočių kontrolę.

Tokios saugumo priemonės buvo priimtos po teroro išpuolių Madride 2004 metais, kai buvo nužudyti 191 žmogus. Po teroristų išpuolių Briuselyje, Europos komisija siūlo visoms ES narėms įgyvendinti ispanų modelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.