Reitingų pažiba Saulius Skvernelis pažėrė žiežirbų

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis nutraukė spėliones, su kuo eis į Seimą, – pasirinko Valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Bet toks politiko elgesys sulaukė ne vien plojimų.

„Valstietis“ R.Karbauskis (dešinėje) džiaugėsi sukirtęs rankomis su S.Skverneliu.<br>D.Umbraso nuotr.
„Valstietis“ R.Karbauskis (dešinėje) džiaugėsi sukirtęs rankomis su S.Skverneliu.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis trečiadienį oficialiai paskelbė, su kuo dalyvaus Seimo rinkimuose.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis trečiadienį oficialiai paskelbė, su kuo dalyvaus Seimo rinkimuose.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis trečiadienį oficialiai paskelbė, su kuo dalyvaus Seimo rinkimuose.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis trečiadienį oficialiai paskelbė, su kuo dalyvaus Seimo rinkimuose.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis trečiadienį oficialiai paskelbė, su kuo dalyvaus Seimo rinkimuose.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelis trečiadienį oficialiai paskelbė, su kuo dalyvaus Seimo rinkimuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2016, 6:07 AM, atnaujinta May 31, 2017, 7:12 PM

Aplink populiarųjį ministrą viliotinį šoko ir socialdemokratai, ir Liberalų sąjūdis, ir į Vidaus reikalų ministerijos vadovo postą jį delegavę „tvarkiečiai“, bet S.Skvernelis juos visus iškeitė į „valstiečius“, kurių rinkimų sąraše jam gali būti pasiūlyta pirmoji vieta.

Nors politikas tvirtino, kad socialdemokratus persekiojantys pastarojo meto skandalai jo apsisprendimui lemiamos įtakos neturėjo, matyt, tai irgi lėmė jo pasirinkimą.

„Tos istorijos neprideda labai daug džiaugsmo“, – trečiadienį pripažino S.Skvernelis.

Apeliavo į sąžinę ir padorumą

Ministerijos vadovas teigė norėjęs kuo ilgiau paslaptyje išlaikyti susitarimus su „valstiečiais“.

S.Skvernelį atvirauti, matyt, stabdė noras kuo ilgiau išlikti ministro poste.

Ar tai jam pavyks?

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas vakar pareiškė, kad su kita politine jėga rinkimuose nusprendęs dalyvauti S.Skvernelis turėtų parašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Rolandas Paksas tvirtino, kad partija nedarys skubių sprendimų dėl ministro, bet aiškiai leido suprasti, jog jis turėtų susiprasti pats: „Būtų sąžininga ir padoru jam palikti šį postą.“

Anot „tvarkiečių“ vadovo, susitaręs dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose su kita partija S.Skvernelis nebetampa jo vadovaujamos partijos deleguotu ministru.

„Man būtų keista suprasti, kad valdančioji koalicija susideda iš kelių partijų, o vienas ministras būtų deleguotas opozicinės ar net neparlamentinės partijos“, – BNS sakė R.Paksas.

Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime šiuo metu turi tik vieną atstovę Rimą Baškienę, kuri priklauso Mišriai parlamentarų grupei.

Ministrą bandys išsaugoti?

Ministro likimas turėtų būti sprendžiamas po Velykų, kai iš Kinijos sugrįš premjeras Algirdas Butkevičius.

Jis ketina susitikti su R.Paksu ir išklausyti jo nuomonę, tačiau manoma, kad socialdemokratų lyderis gali vėl bandyti išsaugoti ministrą.

Mat S.Skverneliui pasitraukus iš pareigų Vyriausybė rizikingai priartėtų prie ribos, kai premjerui Seime reikėtų iš naujo gauti pasitikėjimo mandatą, o šios nemalonios procedūros socialdemokratų lyderis norėtų išvengti.

Be to, anot kai kurių socialdemokratų, nors „tvarkiečių“ reikalavimai ir pagrįsti, šiuo metu jie neturi manevro laisvės ir negali spausti premjero, nuo kurio priklauso ir kito R.Pakso vadovaujamos partijos deleguoto aplinkos ministro Kęstučio Trečioko likimas. Pastarajam opozicija grasina interpeliacija.

Pats trauktis neketina

Pats S.Skvernelis tikino neketinąs stoti į Valstiečių ir žaliųjų sąjungą ir norėtų išlikti nepriklausomu specialistu technokratu. Jis taip pat nemato reikalo trauktis iš pareigų.

Politikas teigė iš jį delegavusios partijos vadovo nesulaukęs raginimų trauktis ir pabrėžė nesąs įsipareigojęs „tvarkiečiams“, kuriems, beje, pažėrė kritikos.

S.Skvernelis pripažino neįsivaizduojąs savęs partijoje, kuriai teisėsauga turi priekaištų dėl prekybos poveikiu: „Kai partijai pareiškiami įtarimai, turbūt sunku suvokti ir matyti mane, kaip buvusį teisėsaugos institucijų darbuotoją, vadovą, dalyvaujant tame darinyje.“

Tačiau ministrą, regis, trikdė klausimai, ar atsiribojus nuo jį delegavusios partijos sąžininga toliau likti jai priklausančiame poste: „Sąžininga ar nesąžininga, vertins tie, nuo kurių priklauso sprendimai. Aš nesu nei pozicija, nei opozicija.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – neparlamentinė partija, rinkimai dar neprasidėjo, o aš jokiu kandidatu dar nesu iškeltas, tai bus gerokai vėliau.

Bet jei tai įmanoma, kad mano apsisprendimas dalyvauti su daugeliu nepartinių žmonių politikoje rinkimuose pakeičia mano, kaip ministro, darbo vertinimą, sprendimai trauktis gali būti.“

Pasirinko, kur šilčiau

S.Skvernelis vakar dėstė, jog „valstiečiai“, kurie nekėlė jokių sąlygų, jam tapo priimtini todėl, kad į politiką atveria kelią ir nepartiniams: „Apsisprendžiau dalyvauti su tais žmonėmis, kurie ir savo darbus, ir idėjas grindžia vertybėmis.

Tai naujas iššūkis, kūryba. Kartu kurti, veikti ir siekti tikslų ir tai daryti su žmonėmis, kurie nebūtinai yra partijos nariai, o visuomenininkai.“

Ministras neneigė, kad dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose vyko pokalbiai ir su kitomis partijomis, tačiau jas esą spaudė laikas, todėl jis ištarė „ačiū“.

Politikas užsiminė, kad kai kuriose partijose pajuto šaltuką savo atžvilgiu: „Natūralu, kad yra žmonių, kurie nenori naujo veido, svetimo jiems žmogaus.

Jie nuosekliai daro partinę karjerą 25 metus ir žiūri kaip į galimą konkurentą.“

Dideli R.Karbauskio užmojai

„Sieksime, kad mūsų frakcija Seime būtų didžiausia“, – didelių politinių ambicijų vakar neslėpė vieną geidžiamiausių šalies politikų prisiviliojęs R.Karbauskis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas aiškino, kad partijos kandidatų sąraše bus ir daugiau nepartinių, gerai visuomenei žinomų asmenų.

Šį sąrašą ketinama paskelbti balandžio pabaigoje.

Jau praėjusią savaitę „valstiečių“ lyderis, kalbėdamas su „Lietuvos rytu“, žadėjo nustebinti.

R.Karbauskis, kuris ir pats ketina dalyvauti rinkimuose, neabejojo, kad nuo jo vadovaujamos partijos priklausys būsimosios valdančiosios koalicijos dėlionė: „Manau, mes turėsime gerą poziciją ir po rinkimų sėdėsime centre prie derybų stalo. Galbūt net atsiras galimybė kalbėti apie labai plačią koaliciją.

Dabar sunku prie vieno stalo įsivaizduoti socialdemokratus ir konservatorius, bet situacija radikaliai pasikeistų, jeigu nė viena iš šių partijų nedominuotų.

Tokiu atveju viskas tampa įmanoma, ir tai patvirtina savivaldybėse sudarytos labai margos koalicijos.“

Iš pirmų lūpų

Valentinas Mazuronis

Darbo partijos pirmininkas

„Mano supratimu, tai yra politinis absurdas, kai „tvarkiečių“ deleguotas ministras paskelbė apie dalyvavimą Seimo rinkimuose su kita partija.

Bet tai yra „Tvarkos ir teisingumo“ apsisprendimo ir pasirinkimo klausimas.

Jeigu tokia situacija būtų susiklosčiusi dėl kurio nors Darbo partijos ministro, mes nedelsdami kreiptumės į premjerą prašydami atleisti tokį ministrą iš pareigų todėl, kad jis būtų praradęs mūsų, kaip politinės partijos, pasitikėjimą.

Juk ministrai turi vykdyti ne tik Vyriausybės, bet ir partijos, kurios jie buvo deleguoti, programą.

Esant dabartinei situacijai, kieno nuostatas turėtų įgyvendinti S.Skvernelis? Kaip suprantu, valstiečių.“

Mažvydas Jastramskis

Politologas

„Labai tikėtina, kad S.Skverneliui oficialiai paskelbus planus į Seimo rinkimus eiti su „valstiečiais“, šios partijos reitingas pasieks dviženklę ribą, o tai turės didelę įtaką bendram valdančiųjų ir opozicinių partijų balsų balansui.

Situacija keičiasi – po rinkimų įmanomos įvairesnės koalicijos.

Toks S.Skvernelio sprendimas nebuvo labiausiai prognozuojamas, turint mintyje, kad jis buvo kviečiamas ne vienos politinės jėgos. Šiuo atveju tai buvo racionalaus politiko profesionalus sprendimas pasirinkti tą partiją, kurioje jis bus vienas pirmųjų asmenų ir galės daryti įtaką.“

Bernaras Ivanovas

Politologas

„Dabar pas „valstiečius“ gali pereiti panašiai orientuotas „tvarkiečių“, „darbiečių“ elektoratas, neabejotinai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingai augs.

S.Skvernelis turbūt svarstė apie tai, kiek jis pats galėtų būti padėties šeimininkas.

Liberalų sąjūdis ministrui būtų pernelyg tolimas ideologiškai, jis savo pažiūromis ne liberalas, o Socialdemokratų partijoje S.Skvernelis tikriausiai būtų nustumtas į šoną, partija didelė, gali sutraiškyti kaip buldozeris.“ (BNS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.