Moterį supykdė pedagogės poelgis: „Mano anūkę išvadino „utėlėta“

„Nežinau, ką daryti, niekuomet tokioje situacijoje nebuvo tekę atsidurti“, – sunkiai žodžius rinko į redakciją užsukusi Rima Č. (pašnekovės pavardė redakcijai žinoma – aut. past.). Moteris teigė, kad ją šokiravo pedagogų elgesys su jos 14-mete anūke, kuri, pasak senelės, tapo tikru vienos sostinės mokyklos siaubu.

Elgesio problemų turinti paauglė virto mokyklos siaubu.<br>123rf.com nuotr.
Elgesio problemų turinti paauglė virto mokyklos siaubu.<br>123rf.com nuotr.
Elgesio problemų turinti paauglė virto mokytojų galvos skausmu.<br>123rf.com nuotr.
Elgesio problemų turinti paauglė virto mokytojų galvos skausmu.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2016, 10:04 PM, atnaujinta May 31, 2017, 5:34 AM

„Ji susidėjo su negera kompanija, bėga iš pamokų, barasi, mokykloje neklauso. Mergaitė kelia problemų, nes buvo ir iš namų pabėgusi. Mes namuose stengiamės šias problemas spręsti, kalbamės su paaugle. Apie situaciją žino ir anūkės mokytojai“, – pasakojo moteris ir pridūrė, kad su paauglės mokytojais niekaip nepavyksta rasti bendros kalbos. Jie, anot senelės, taiko tam tikrą psichologinį spaudimą.

Diagnozė – „utėlėta“

„Mokytojams sakau, kad sutinku, jog mergaitė elgiasi blogai, tikrai tokių išdaigų nepateisinu, bet neseniai prasidėjo konfliktai, kurių anksčiau tikrai nebūdavo. Mano anūkė nesutaria su vokiečių kalbos mokytoja. Po mano minėto pabėgimo iš namų, anūkei pasirodžius pedagogės pamokoje, ši girdint visai klasei pasakė: „Vaikai, noriu pranešti, kad su šiomis mergaitėmis (įvardijo jos ir draugės, su kuria kartu pabėgo iš namų, vardus – aut. past.) prašau neturėti jokių reikalų – utėlėtos“, – pedagogės žodžius citavo Rima Č. Pašnekovė tikino, kad ją labiausiai įžeidė tai, kad toks epitetas meta šešėlį visai šeimai.

„Juk mes ne iš kokio nors mėšlyno. Po tokio komentaro mano anūkė susidėjo knygas ir išėjo iš pamokos. Paskambinau mokyklos psichologei ir socialinei darbuotojai. Net jeigu mūsų anūkė ir turėtų utėlių – o to mokyklose tikrai pasitaiko, – tai reikėjo išsikviesti mokinę iš klasės, paskambinti mums – niekas netikrino, nežiūrėjo“, – susijaudinusi kalbėjo Rima Č.

Už pavėlavimą – vienetas

Pasak jos, tai ne vienintelis incidentas su jos anūke mokykloje: „Mes namuose griežtai pasakėme, kad anūkė pamokose turinti būti kaip pelė po šluota ir jokių atsikalbinėjimų prieš mokytojus. Biologijos pamokos pabaigoje buvo duotas 10-ties minučių trukmės kontrolinis, mergaitei atiduodant savo lapą, mokytoja pareiškė, kad ši pavėlavusi paduoti ir dabar jos įvertinimas – vienetas. Gal mano anūkė tą pamoką mokėjo vos trejetui, bet net neskaičius darbo rašyti vienetą... Ar tikrai taip turi būti?“

Moteris pasakojo, kad situacija mokykloje prasta jau nuo rudens: „Buvo pasakyta, kad galima ją pasiimti ir pervesti į kitą mokyklą. Puikiai supratu, kad nė viena mokykla nenori problemiško vaiko, bet ką daryti, kai iki mokslo metų pabaigos liko vos keli mėnesiai? Ir aš, ir mergaitės mama į mokyklą einame nuolat, bet jau neįsivaizduoju, ką daryti...“ – atsiduso Rima Č. ir pridūrė, kad atsiimti vaiką iš mokyklos taip pat nėra išeitis, nes tuomet ji gali pradėti visai nesimokyti ir imti bastytis gatvėmis, o tada situacija bus dar blogesnė.

Į klausimą, ar į kalbas apie paauglės elgesį nesileidžia ir klasės auklėtoja, pašnekovė atsakė: „Su auklėtoja tikrai pavykdavo pabendrauti, bet po šio incidento apie utėles jau nebežinau... Namuose galioja griežtos taisyklės, kada paauglė turi grįžti namo. Vargstam ne tik mes, bet ir jos geriausios draugės tėvai. Mokykla tam tikra prasme mus atstūmė.“

Apie pokalbį su socialine pedagoge moteris sakė: „Matyt, ji mano, kad į anūkės elgesį nežiūriu kritiškai, o tik ją ginu. Tai netiesa. Kai mergaitė elgiasi blogai, sutinku, kad tai blogai, jei neišmoksta pamokos, tai niekam juk jokių priekaištų neturiu – pati neišmoko, bet ir mums reikia pagalbos. Patarė atimti telefoną, neduoti pinigų – taip darėm tam tikrą laiką, bet čia laikinos išeitys.“

Mokyklos vadovas: „Situacija žinoma“

Gerosios Vilties progimnazijos direktorius Alvydas Šarmavičius teigė, kad mokinė ir jos šeima jam pažįstama ir susitikimai dėl paauglės elgesio buvo rengiami ne kartą: „Kai kviečiame pokalbiui, senelė visuomet atvyksta kartu su mergaitės mama ir kartu bandome spręsti esamas problemas. Mūsų socialinė pedagogė taip pat padeda kuo gali, stengiamės kartu su mergaitės artimaisiais ieškoti būdų, kaip jai padėti.“

Anot mokyklos vadovo, mergaitės šeima kartais leisdavo suprasti, kad mokykla tik priekaištauja: „Tai jokiu būdu ne priekaištai, o pastebėjimai, kad kartu galėtume padėti tam vaikui. Bet tokie mūsų pastebėjimai šeimai skambėdavo kaip priekaištai. Suprantu, mokykla kaltinama, kad nepadeda, bet mes darome labai daug. Tos mergaitės tikrai neatstumiame, nes mūsų pareiga nuo tokių vaikų nenusisukti“, – kalbėjo mokyklos vadovas.

Rūpinasi ne tik mokinių, bet ir mokytojų saugumu

Anot jo, ši moksleivė svarstyta ir Vilniaus miesto gerovės komisijoje, mokinė ne kartą yra įžeidinėjusi ir grasinusi mokytojams.

Paklaustas apie incidentą, kai mergaitė klasės draugų akivaizdoje galimai buvo pavadinta utėlėta, A.Šarmavičius sakė: „Mokymo sutartyje yra numatyta, kad esant reikalui galime patikrinti vaiko higieną. Nežinau, kas iš tiesų ten nutiko. Mergaitė pora dienų buvo dingusi iš namų ir galbūt mokytoja ką nors pasakė, bet nenoriu komentuoti situacijos, kurios detalių nežinau. Su mokine ne kartą bendravau asmeniškai, buvau pasikvietęs į savo kabinetą ir prašiau elgtis, kaip mokinei pridera. Ji net mano kabinete yra įžeidinėjusi pedagogus, bet kalbama apie vaiką, kuriam reikia pagalbos.“

Direktorius akcentavo, kad mokykla nėra nusiteikusi priešiškai, atvirkščiai – deda visas pastangas, kad mokinė pabaigtų mokslo metus būtent šioje ugdymo įstaigoje.

„Tėvams visuomet sakau, kad geriausiai jų vaikams padėsime tada, kai būsime vieningi kaip kumštis. Nenorime žlugdyti nė vieno vaiko, norime, kad jie būtų sėkmingi žmonės ir norėtų eiti į mokyklą. Kaip mokyklos vadovas ir tėvas, galiu atsakingai pasakyti, kad darome viską, kad tik vaikams būtų geriau“, – kalbėjo A.Šarmavičius ir pridūrė, kad jis atsakingas už visų mokinių ir mokytojų saugumą mokykloje.

„Man svarbus visų mokinių saugumas, taip pat turiu apsaugoti ir mokytojus, kad darbo vietoje jie jaustųsi gerai“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.