Politiniai žaidimai, kurių centre atsidūrė R. Malinauskas

Artėjant spalio 9 d. vyksiantiems Seimo rinkimams, valdančiųjų stovykloje darosi karšta. Socialdemokratai prarado Druskininkus – iš partijos pasitraukęs Ričardas Malinauskas paskui save išsivedė kurorto socialdemokratų skyrių. Rolando Pakso „Tvarka ir teisingumas“ niekaip neįsiūlo naujo vidaus reikalų ministro – bandė prastumti Povilą Gylį, tačiau jį atmetus, pateikė tris kandidatūras, kurių prezidentė neskuba tvirtinti.

R. Malinauskas ne vietinis feodalas, o vienas ryškiausių partijos vicepirmininkų, mano V.Bruveris.<br>M. Patašiaus nuotr.
R. Malinauskas ne vietinis feodalas, o vienas ryškiausių partijos vicepirmininkų, mano V.Bruveris.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Apr 7, 2016, 7:28 PM, atnaujinta May 30, 2017, 3:12 AM

Apie valdančiuosius pastaruoju metu purtančias negandas „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris, viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus bei sociologas Vladas Gaidys.

– Pone Bruveri, po poros dienų, kai pasitraukė R. Malinauskas, pasitraukė ir visas kurorto socialdemokratų skyrius. Premjeras daug emocijų neparodė. Ar šis Druskininkų socialdemokratų demaršas nieko nereiškia?

(V. Bruveris) Reiškia negerus dalykus visai partijai. R. Malinauskas ne vietinis feodalas, o vienas ryškiausių partijos vicepirmininkų. Vieša paslaptis, kad amžina atilsį Algirdas Brazauskas į jį žvalgėsi, kaip į galimą įpėdinį. Dabartiniai vadovybei jis buvo svari, įtakinga ir matoma figūra.

Per Seimo rinkimus šioje vienmandatėje apygardoje partijai bus sudėtinga situacija. Visa ši maišalynė Druskininkuose greičiausiai neigiamai veiks partijos įvaizdį ir reitingą.

Juokingiausia tai, kad paskutinę Vijūnėlės seriją socialdemokratai sukūrė savo rankomis. Man nesuprantama, kodėl, kai partijai buvo būtina sėdėti kuo ramiau ir stengtis, kad ši istorija pasitrauktų, antrą kartą reikėjo spausti R. Malinauską suspenduoti narystę aiškiai žinant, kad jis įvykdys savo grasinimą ir trenks durimis.

Kam reikėjo siųsti partijos desantą į Druskininkus ir prašyti jo sugrįžti ir atgailauti? Tai eilinis ryškus strateginio ir taktinio pasimetimo pavyzdys socialdemokratų partijos viršūnėse.

– Pone Katkau, kokius žaidimus žaidžia R. Malinauskas?

(M. Katkus) Labai stiprus žaidimas – pyktis. Ta emocija buvo akivaizdi, nematau jokios naudos R. Malinauskui išeiti iš partijos, kuri yra amžina ir visada bus valdžioje. Niekas jo iš partijos nebūtų išmetęs.

Druskininkai pastatyti su visų valdžių parama, visais laikais R. Malinauskas sėkmingai naudodavosi faktu, kad buvo apsukriausiu miestų meru, kuriam valstybė nukreipdavo savo investicijas, o tai sukūrė ekonominį ar kokį dar R. Malinausko stebuklą. Manau, kad R. Malinauskas neįvertino, jog „stogo“ neturėjimas Vilniuje irgi nėra geras dalykas.

– (V. Bruveris) Dabartiniu laikotarpiu, kurį išgyvena Lietuva, taip sau elgtis gali leisti tik tokie merai, kaip R. Malinauskas. Taip, kaip jis valdo situaciją skyriuje rodo, kad jis yra tuo, kuo visada buvo – kunigaikščiu su ištikimais ir klusniais pavaldiniais.

– Pone Gaidy, socialdemokratai jau daug metų valdo Druskininkus. Kaip partijai atsilieps skyriaus praradimas?

– (V. Gaidys) Matyt, kad neigiamai. Įvykiai nesibaigia, vyksta lyg realybės šou, o žmonėms rūpi atlyginimai, pensijos. Manau, rinkėjai tai įvertins. Anksčiau socialdemokratai be ypatingų pastangų tą reitingą galėjo palaikyti, bet šiuo metu atsiranda politinės jėgos, kurios tyko to elektorato, kurį yra galimybės pasiglemžti.

– Pone Bruveri, ką daryti premjerui?

(V. Bruveris) Pirmiausia, bent kiek painesniais politiniais klausimais, kuo mažiau šnekėti. Čia premjero ir visos partijos problema. Šiuo atveju partijai reiktų atrodyti kuo ramiau ir solidžiau, stengtis savo kalbomis, reakcijomis nepalaikyti tos istorijos, palikti tai tik opozicijai.

Be to, šiame fone kalbėti apie pensijas, atlyginimus, demonstruoti susirūpinusius veidus, oriai surauktus antakius ir didelę strateginę išmintį nuo rūpesčio susiraukšlėjusiose kaktose. Partija daro visiškai priešingai.

– O kaip gali elgtis R. Malinauskas? Ar tai gali būti atviras karas tarp socialdemokratų ir R. Malinausko, kuris, įgyvendindamas savo keršto planą, įkurtų kokį nors visuomeninį komitetą?

– (V. Bruveris) Jeigu partija ir premjeras jį toliau erzins, jis tikrai duos atgal. Sunku pasakyti, ar jo galvoje krebžda tolimi strateginiai planai. Jeigu jis planuotų politinę karjerą, greičiausiai nepartiniuose rėmuose.

– (M. Katkus) Manau, jis brangiai parduos savo vienmandatę ir rinkėjų balsus. Visi pagrindiniai politiniai žaidėjai atrodo taip keistai, ypatingai kairiajame populistiniame flange, kur erdvės kažkam brautis yra tiek daug, nes ji tiesiog yra tuščia. Jei R. Malinauskas paskelbtų pasaulinį sąmokslą sudraskyti Druskininkus ir apginti paprastą Lietuvos žmogų, net neabejoju, kad jis ir 5 proc. barjerą peržengtų, turėdamas tokius vardo rėmus.

– Įdomi ir vidaus reikalų ministro atleidimo ir paskyrimo istorija ir dabartinė prezidentės pozicija, turint kandidatus, bet neskubant jų tvirtinti ir atleisti S. Skvernelio. Pone Bruveri, ko čia delsiama?

– (V. Bruveris) Gal prezidentė blaškosi ir svarsto, kaip padaryti. Atleisti S. Skvernelį jai būtų malonu, emocijos ir širdis tą diktuotų, bet politiškai naudingiau būtų neatleisti. Tai sujauktų padėtį valdančiosios koalicijos viduje, paerzintų tvarkiečius, paskatintų juos daryti nesąmones. Šiaip manau, kad greičiausiai atleis ministrą.

– Pone Gaidy, ar tai, kad premjeras negynė S. Skvernelio, asmeniškai gali jam kaip nors pakenkti?

– (V. Gaidys) Premjerui kiti dalykai žymiai labiau kenkia. Jei ilgą laiką jo reitingas formavosi iš atsargaus įvaizdžio, prieita ta riba, kai atsargumas pereina į bevališkumą ir nesugebėjimą priimti sprendimų.

(M. Katkus) Lietuvoje yra labai svarbus rinkiminių metų sausio mėnuo. Kai šių metų sausio pradžioje buvo surasti vaikai, nuskandinti šulinyje, pasidarė akivaizdu, kad dalis žmonių iš naujo pervertino politikus, už kuriuos gali balsuoti.

Praeitų metų pabaigoje buvo ramuma, premjeras buvo lyg tefloninis, prie kurio niekas nelimpa, jis gerai atrodė šalia Dalios Grybauskaitės. Dabar visuomenėje bendra nuostata yra ta, kad kažkas valstybėje turi keistis. Politikų retorikoje tos nuostatos yra mažiau, nei visuomenėje. Skandalai, į kuriuos niekas nebūtų reagavę, dabar randa žymiai didesnę dirvą, nes visuomenė pradeda galvoti, kaip nori, kad valstybė atrodytų po kurio laiko.

– Kas po rinkimų galėtų formuoti koaliciją?

– (M. Katkus) Prieš naujus metus maniau, kad bus jėgos, susijusios su dabartine valdančiąja dauguma, bet dabartinė dinamika yra visai kitokia. Akivaizdu, kad krentant, socialdemokratų susidūrimas su valstiečiais yra neišvengiamas, o tai sukels didelius ambicijų karus. Dabar sunku pasakyti, kiek potencialus S. Skvernelio populiarumas taps realiu, bet manau, kad jis galėtų 4-5 proc. kilstelėti valstiečius, o tai visiškai kitaip nudažytų galimą Seimo kombinaciją, atsirastų reali opozicijos koalicijos galimybė.

– (V. Bruveris) Daug kas priklausys, ar socialdemokratų kritimas yra ilgalaikis ar stabilizuosis. Kol kas matau visus šansus, kad socialdemokratai išliktų valdžioje, kurioje, prie bet kokios kombinacijos bus valstiečiai. Priklausomai nuo „Tvarkos ir teisingumo“ ir Darbo partijos rezultatų, neblogus šansus valdžioje atsidurti turi kažkuri iš opozicinių partijų, greičiausiai Liberalų sąjūdis.

 “Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.