Etikos sargams – politikų greitoji pagalba

Šiuo metu abejotiną autoritetą turinčią Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) mėgina gelbėti politikai: opozicija – siūlymais šią instituciją depolitizuoti, o valdantieji – piniginėmis injekcijomis.

R.Valentukevičiaus vadovaujama komisija vertinama nevienareikšmiškai.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Valentukevičiaus vadovaujama komisija vertinama nevienareikšmiškai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2016-04-13 07:41, atnaujinta 2017-05-29 03:52

Laikai, kai VTEK buvo viena autoritetingiausių ir įtakingiausių nepolitinių valstybės institucijų, – jau praeityje, o stambiausios žuvys komisijos tinkluose spurda itin retai.

Negana to, pastaruoju metu ir patys etikos sargai patenka į dviprasmiškas situacijas.

Antai neseniai paaiškėjo, kad pats VTEK vadovas Romas Valentukevičius į šį postą paskirtas tuomet, kai figūravo ikiteisminiame tyrime, kuriame buvo nusipelnęs specialaus liudytojo statuso. Bet visa tai nuslėpusi nuo tautos išrinktųjų jo kandidatūrą pateikė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, o parlamentas šį pareigūną palaimino.

Dar vieną šešėlį prieš kelias dienas atskleidė „Lietuvos rytas“, pranešęs, kad galimo protegavimo ir giminių bei artimųjų įdarbinimo valstybės tarnyboje atvejus nagrinėjančioje VTEK įsidarbino vieno etikos sergėtojų Virginijaus Kanapinsko širdies draugė.

Nepatenkinta VTEK veikla opozicija užsimojo ją pertvarkyti. Seimo konservatorių frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma pateikė įstatymo pataisas, atimančias teisę iš politikų siūlyti komisijos narius.

Vietoj teisę teikti komisijos narius turinčių prezidento, Seimo pirmininko, Savivaldybių asociacijos konservatorius pasiūlė žurnalistų savivaldos organizacijas, „Transparency International“ Lietuvos skyrių, Mokslų akademiją. Bet teisė galutinai tvirtinti etikos sargus paliekama Seimui.

Tačiau tokią reformą dešinieji sumanė tik po to, kai jiems labai nepatiko VTEK sprendimas netirti vadinamojo Vijūnėlės dvaro skandalo herojumi tapusio Druskininkų mero Ričardo Malinausko veiksmų, neįžvelgus juose jokių interesų konflikto požymių.

Tuo metu valdančiųjų atstovai susirūpino komisijos materialine padėtimi. Grupė „darbiečių“ parengė nutarimo projektą, kuriuo VTEK iš trečios Seimui atskaitingų institucijų grupės, pagal kurią apskaičiuojamos valdininkų kategorijos ir atlyginimai, būtų pakelta į pirmąją.

Vyriausybė jau pritarė tokiam Seimo nutarimo projektui, bet pasiūlė VTEK kilstelėti tik pakopa aukščiau – į antrąją grupę.

Be to, Finansų ministerija pareiškė, kad dabar biudžete papildomų pinigų didesnėms etikų sargų algoms nėra, taigi nutarimas turėtų įsigalioti nuo kitų metų pradžios.

Vienas šių pataisų autorius, Seimo „darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad partija neturi jokio kito tikslo – tik padėti VTEK: „Komisija sprendžia svarbius ir reikšmingus klausimus, o algos ten – vienos mažiausių. Todėl ją palieka kvalifikuoti žmonės. Norime, kad komisija taptų jiems patrauklesnė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.