Nutekinti politikų pokalbiai neturėjo nutekėti

[[ge:lrytas:lrytas:1463718]]

Visuomenė sužinojo, ką telefonu su ministru kalbėjo Druskininkų meras R.Malinauskas.<br>V.Š
Visuomenė sužinojo, ką telefonu su ministru kalbėjo Druskininkų meras R.Malinauskas.<br>V.Š
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 4:28 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:07 AM

„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, parlamentarizmas aiškiai sako, kad parlamentas, net ir vykdydamas parlamentinę kontrolę, labai ribotai gali kištis į konkrečius tyrimus. Aiškinomės su generaliniu prokuroru, kaip jie mato, ir prokuroras paaiškino, kad jis asmeniškai ir prokurorai mano, kad nėra viskas gerai, ir jų pozicija tokia, kad taip neturėtų būti, neatsižvelgiant, kas tiriama“, – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas socialdemokratas Darius Petrošius.

Seimo komisija trečiadienį nagrinėjo situaciją dėl vadinamojo „Vijūnėlės skandalo“ metu paviešintų politikų pokalbių išklotinių.

„Jie yra sudarę tarpžinybines grupes, pasižiūrėti teisės aktams, kitų valstybių praktikai, kad nebūtų taip, kaip atsitiko, kad kriminalinės žvalgybos detalūs duomenys, susiję su žmogaus teisėmis, neturėtų tokios galimybės per baudžiamąjį procesą patekti į nutartis nutraukti ikiteisminį tyrimą ir t.t., o toliau jau į viešumą. Jiems šitas dalykas nepatinka ir jie dirba žiūrėdami, kaip to išvengti“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Jo pasakojimu, prokuratūra sprendžia, ar pakaktų patvirtinti rekomendacijas, kaip elgtis su kriminalinės žvalgybos priemonėmis per tyrimą surinkta medžiaga, ar reikėtų ir Baudžiamojo proceso kodekso ir kitų įstatymų pakeitimų.

Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl politikų telefoninių pokalbių stenogramų ištraukų paviešinimo, jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimo ir korupcijos tyrimo skyrius. Kauno apygardos prokuratūroje vasario 29 dieną buvo priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą, aiškinantis, ar nebuvo daromas neteisėtas poveikis rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo. Šio nutarimo kopija su pridėtomis pokalbių išklotinėmis buvo pateikta Seimo Antikorupcijos komisijai.

Paviešintos pokalbių išklotinės parodė, kad aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas Druskininkų merui Ričardui Malinauskui žadėjo „sužiūrėti“, „priminti kompanijai“ tvarkyti su Vyriausybės nutarimu susijusius klausimus. Ministras taip pat rugpjūčio pabaigoje yra žadėjęs merui „pasižiūrėti“, kad nutarimas „nueitų į Vyriausybę“.

Stenogramose matyti, kad Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku meras R.Malinauskas pernai telefonu derino kelis kartus, sakydamas, jog tai būtų naudinga teisme. Tuo metu vyko teismo procesas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro.

„Ištraukoms iš minimo nutarimo patekus į žiniasklaidą kilo vieša diskusija apie tokio pobūdžio informacijos, įskaitant ir nutarime cituojamų tam tikrų asmenų telefoninių pokalbių ištraukas, viešinimo teisėtumą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas sudarys sąlygas išsamiai ir objektyviai ištirti bei įvertinti tokios informacijos sklaidos atitikimą teisėtam visuomenės poreikiui žinoti sprendimų, susijusių su valstybės valdymu, priėmimo aplinkybes, bei tokios informacijos paskelbimo atitikimą Konstitucijos bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos reikalavimams, garantuojantiems asmens privataus gyvenimo neliečiamybę“, – savo poziciją apie tyrimą buvo paskelbusi Generalinė prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.