Baltijos jūroje – pavojingas incidentas, uoste – muzika

Baltijos jūroje Rusijos naikintuvų persekiotas JAV karo laivas „USS Donald Cook“ vakar rytą sėkmingai įplaukė į Klaipėdos uostą, kur buvo sutiktas pučiamųjų orkestro maršais.

JAV eskadrinis raketinis minininkas „USS Donald Cook“ Klaipėdoje stovės tris dienas.<br>A.Kubaičio nuotr.
JAV eskadrinis raketinis minininkas „USS Donald Cook“ Klaipėdoje stovės tris dienas.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS

Apr 15, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:58 PM

JAV kariškiai paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip Rusijos šturmo lėktuvas Su-24 Baltijos jūroje praskrenda vos per devynis metrus nuo JAV eskadrinio raketinio minininko „USS Donald Cook“.

„Taikos metu tai nesuderinama su įprastomis normomis ir neatitinka jokių tarptautinių standartų“, – vakar Klaipėdoje apie incidentą kalbėjo JAV laivo įgulos vadas komandoras Charlesas E.Hamptonas.

Amerikos kariškis pabrėžė, kad visa tai vyko, kai laivas plaukė tarptautiniais vandenimis.

Eskadrinio minininko įranga gali aptikti už kelių šimtų jūrmylių esantį orlaivį, o rusų naikintuvai buvo pastebėti už šimto jūrmylių.

„JAV vyriausybės ir karo laivyno prieštaravimai dėl Rusijos kariuomenės elgesio susiję ne su baime, o su saugiu ir profesionaliu elgesiu“, – sakė komandoras.

Anot Ch.E.Hamptono, minininko atvykimas į Lietuvos uostamiestį demonstruoja JAV įsipareigojimus sąjungininkams šiame regione.

Saugumo politikos eksperto Igno Stankovičiaus teigimu, tokie Rusijos kariniai veiksmai nėra naujiena: „Tai yra jėgos demonstravimas, jie siunčia žinią, kad „mes nesame silpni, su mumis skaitykitės“.“

Tačiau Rusijos gynybos ministerija vakar pareiškė, kad priartėję prie amerikiečių laivo lėktuvai vykdė įprastus mokomuosius skrydžius virš tarptautinių vandenų Baltijos jūroje ir laikėsi visų saugumo priemonių.

Pasak ministerijos atstovo generolo majoro Igorio Konašenkovo, JAV eskadrinis minininkas tuo metu buvo maždaug 70 km nuo Rusijos karinių jūrų pajėgų Baltijos laivyno bazės. (BNS, LR)

Kariškiai bendraus su klaipėdiečiais

* JAV karo laivo įgulos nariai šiandien lankysis vaikų globos namuose „Rytas“, kur bus atidaryta žaidimų aikštelė, bendraus su vaikais, su Lietuvos kariškiais išbandys jėgas sporto aikštėse, apžiūrės uostamiestį.

* Amerikiečiai kariškiai taip pat planuoja užsukti ir į „Švyturio“ alaus daryklą.

* JAV kariniai laivai Klaipėdoje su draugiškais vizitais svečiavosi ir pernai bei užpernai.

Buvo pastebėti trys sraigtasparniai

* Šią savaitę į Lietuvos teritoriją iš Rusijos Kaliningrado srities galėjo įskristi trys sraigtasparniai. Jie buvo be skiriamųjų ženklų, todėl neaišku, ar kariniai, ar civiliai.

* Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo Renato Požėlos teigimu, Vištyčio užkardos pasieniečiai Rusijos orlaivius pamatė gyvai, patruliuodami, jiems kilo įtarimų, kad buvo pažeista valstybės siena. Žemai skrendantys orlaiviai pareigūnų akiratyje buvo maždaug tris minutes.

* Anot Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo atstovo kapitono Tomo Pakalniškio, kariuomenės radarai neužfiksavo iš Kaliningrado atskridusių orlaivių: „Technologiškai turėjo būti užfiksuotas tas pažeidimas, jeigu sraigtasparniai tikrai būtų kirtę Lietuvos valstybės sieną.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.