Šypsokitės, jus Vilniuje filmuoja net autobusai

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 16, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 28, 2017, 6:31 PM

Mieste daug kas sekama. Galime stebėti, kaip ir kur juda tie patys autobusai ir troleibusai, lyg jie sumanytų kur nors pabėgti. Jau žiemą galėjome žiūrėti net kur yra smėlio barstytuvai, nors ką tai keistų, jei išėję į lauką įsitikintume, kad gatvėje ledas blizga kaip stiklas?

Tai gal nereikia kreivai žiūrėti į vaizdo registratorius autobusuose, kurie skirti tam, kad mes greičiau nukeliautume į darbą ir parvyktume namo?

Juolab kad vaizdo registratoriai – jokia naujovė, jų pilna lengvuosiuose automobiliuose ir ši įranga padėjo pričiupti ne vieną kelių chuliganą.

Apie savo planus šią savaitę pranešusi savivaldybė pažadėjo, kad autobusuose registratoriai atsiras jau rudenį. Skirtumas nuo įprastos įrangos bus tik toks, kad miesto transporto priemonėse įrengti sekliai bus sujungti su kontrolės sistema.

Automobilis A juostoje užlenda prieš autobusą, jis stovi spūstyje, o pažeidėjas po kelių dienų gauna meilės laišką iš policijos. Štai tokia naujovė.

Stop, ramina įkarščio apimtus naujovės šalininkus vairuotojai. O kaip bus tiems lengviesiems automobiliams, kuriais važiuoja keturi ir daugiau asmenų? Juk taisyklės nedraudžia jiems rinktis A juostos.

O autobuso registratorius bejausmis. Kas suskaičiuos, kiek žmonių automobilyje, juolab kad kai kurių galiniai langai tamsinti, ar dėl to nekils nereikalingų konfliktų?

Dėl vaizdo registratorių jau buvo kilę triukšmo, kai juos pradėta montuoti ir lengvuosiuose automobiliuose. Jei tokia mašina įvažiuoji į privatų kiemą, ar tai neprasilenkia su asmens duomenų apsauga?

Autobusai su registratoriais, aišku, į kiemus neužsuks, važinės gatvėmis. Bet šalia jų juk stovi namai. Kam iš gyventojų bus malonu žinoti, kad kiekvienas pravažiuojantis autobusas užfiksuoja jo buto langus, o kažkoks kontrolierius į tai spokso? O jeigu tuo metu kas nors bute slampinėja be kelnių? Viskas gerai?

Bet Vilnius vis tiek ruošiasi stebinti. Ir ne tik miestą, nes įdiegti tokią naujovę autobusuose dar niekam pasaulyje nešovė į galvą.

Tai esą tramdys ir autobusų vairuotojus, kurie kartais būna ne patys drausmingiausi.

Bet sekimo sistemą išbandžiusiems gatves tvarkančios įmonės „Grinda“ vadovams jau teko nusivilti. Štai pastebėjo, kad vienas barstytuvas kažkur miške prie Širvintų. Kviečia vairuotoją pasiaiškinti. Pasirodo, įmonės paslaugų prireikė žmogui, kuris už transportą sumokėjo. Pastebi, kad kitas „Grindos“ sunkvežimis prie Pagirių. Paaiškėja, kad ir už jo kelionę sumokėta.

Registratorius sumontavus autobusuose nenutiks panašiai? Ar nepadaugės tuščio darbo ir gaištamo laiko? Gal geriau būtų už naujovei išleistus pinigus vieną kitą kondicionierių autobuse įrengti, o pažeidėjus, kaip ir anksčiau, tegu gaudo policininkai. Keleiviai už tai tik ačiū pasakytų.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.