Po Seimo sprendimo – žurnalistų pokalbis su prezidente

Pirmadienį žiniasklaidos priemonių atstovai susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite. Žurnalistai šalies vadovei įteikė peticiją, kurioje pasisakoma prieš Seimo priimtas Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, kurios numato kriminalizuoja neviešų teismų posėdžių medžiagos paskleidimą.

Žurnalistai įteikė peticiją D.Grybauskaitei.<br>Prezidentūros nuotr.
Žurnalistai įteikė peticiją D.Grybauskaitei.<br>Prezidentūros nuotr.
Susitikimas Prezidentūroje.
Susitikimas Prezidentūroje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 5:31 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:54 AM

Šią peticiją pasirašė didžiausių šalies laikraščių, portalų ir televizijų bei naujienų agentūrų redaktoriai.

Po Seimo sprendimo, kad už neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą grės baudžiamoji atsakomybė, žurnalistų bendruomenė kreipėsi į prezidentę, ragindama nepritarti siūlomos Baudžiamojo kodekso pataisoms.

Jau praėjusią savaitę D.Grybauskaitė pareiškė, kad šis Seimo žingsnis yra gėdingas.

Žiniasklaidos priemonių vadovai, redaktoriai ir žurnalistai reiškia susirūpinimą, kad priimtos pataisos kelia grėsmę žodžio laisvei ir prieštarauja Lietuvos teismų bei Europos Žmogaus Teisių Teismo įtvirtintiems žurnalistų apsaugos principams.

„Toks įstatymas pažeistų visuomenės interesą gauti informaciją apie teismo procesus. Jis sukurtų prielaidas taikyti baudžiamąją atsakomybę žurnalistams ar žiniasklaidos priemonėms ir tais atvejais, kai visuomenės interesas žinoti informaciją nusveria argumentus, kuriais remiantis teismas priima formalų sprendimą skelbti neviešą teismo posėdį ar nustato, kad bylos medžiaga yra nevieša“, – rašoma viešame kreipimesi.

Žurnalistai pabrėžia, kad pagal teismų praktiką įslaptinta informacija automatiškai negali būti pašalinama iš viešosios diskusijos erdvės.

Gresia viešieji darbai ar net kalėjimas

Seimas taip pat užsimojo drausti viešinti informaciją, susijusią su valstybės paslaptimis, seksualinio pobūdžio nusikaltimais bei privataus gyvenimo viešinimo klausimais. Už uždarame teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiagos atskleidimą grės viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.

Tokia veika bus traktuojama kaip baudžiamasis nusižengimas, už ją atsakomybė numatyta ir juridiniam asmeniui.

Įsigaliojus tokiems siūlymams, didžioji dalis žurnalistinių tyrimų apskritai taptų neįmanomi, o šių apribojimų nesilaikantys žurnalistai būtų siunčiami dirbti viešųjų darbų ar net į kalėjimą.

Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė teigė, kad dėl šių pataisų, dar jas svarstant Seimo komitetuose, buvo keliami klausimai: „Jau tuomet buvo pabrėžiama, kad tai pavojingos pataisos, turėsiančios neigiamos įtakos spaudos laisvei, visuomenės informavimui apie saugumą, bet niekas į tai neatsižvelgė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.