Socialdemokratų virtuvėje – garsūs barniai

Pakeltu balsu šaukti ant premjero Algirdo Butkevičiaus nedažnai išdrįsta net aršiausi opozicijos veikėjai, užtat socialdemokratų lyderiui akis drasko kai kurie jo partijos bičiuliai.

Seimo vicepirmininkas A.Sysas nepaiso premjero A.Butkevičiaus raginimų pritarti Vyriausybės pateiktam projektui.<br>J.Stacevičiaus, T.Bauro nuotr.
Seimo vicepirmininkas A.Sysas nepaiso premjero A.Butkevičiaus raginimų pritarti Vyriausybės pateiktam projektui.<br>J.Stacevičiaus, T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2016, 6:15 AM, atnaujinta May 28, 2017, 8:36 AM

Antradienį Seimo socialdemokratų frakcijos posėdyje su A.Butkevičiumi susikibo parlamento vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Mat premjeras frakcijos nariams ėmė priekaištauti, kad Darbo kodekso, kaip ir viso socialinio modelio, laiminimas Seime juda ne taip sparčiai, kaip reikėtų, negana to, jį taisydami politikai Vyriausybės pateiktas nuostatas išverčia į priešingą pusę.

Priešgyniaujančius bičiulius A.Butkevičius paragino pagaliau pabaigti tą savireklamą ir priminė, jog frakcija yra pasižadėjusi palaikyti Vyriausybės pasiūlytą projektą.

Bene labiausiai Vyriausybės vadovas pyko, kad socialdemokratų kontroliuojamas Socialinių reikalų ir darbo komitetas ir visas Seimas praėjusią savaitę balsavo už tokią ilgalaikių išeitinių išmokų mokėjimo fondų įmonėse sudarymo tvarką, kuri pareikalautų daug didesnių sumų iš biudžeto, nei planavo ministrų kabinetas.

Premjeras pasirėmė Vyriausybės ekspertais, bet tų sumų neįvardijo.

Tada pratrūko A.Sysas – jis buvo vienas karščiausių tokio sprendimo įkvėpėjų. Jis reikalavo, kad premjeras kalbėtų konkrečiau ir pateiktų tuos apskaičiavimus.

Seimo vicepirmininkas piktinosi ir premjero pareiškimais, kad frakcija esą atsisakė savo įsipareigojimų, ir priminė, jog ir A.Butkevičius ne kartą pažada vienaip, o vėliau padaro kitaip.

Šių dviejų socialdemokratų pozicijos susikirto ir dėl darbo tarybų formavimo. Tarybos, kurios dabar gali būti sudaromos savanoriškai ir vienija vos kelis tūkstančius dirbančių žmonių, pagal naująjį Darbo kodeksą turėtų būti privalomos.

Bet A.Sysas ir frakcijos posėdyje, ir vėliau „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad tos tarybos visai nereikalingos, jų nori tik darbdaviai.

Dėl šių Darbo kodekso nuostatų Seimas turėtų nuspręsti per artimiausius plenarinius posėdžius.

„Viskas gali keistis į vieną arba kitą pusę. Mano kolegos jau ne kartą įvairiais klausimais yra iš esmės keitę savo nuomonę per trumpą laiką“, – taip padėtį „Lietuvos rytui“ apibūdino A.Sysas.

Kiti Seimo nariai socialdemokratai užkulisiuose „Lietuvos rytui“ teigė, kad tokie konfliktai – senos A.Butkevičiaus ir A.Syso priešpriešos tęsinys. Esą pastarasis puoselėja ambicijas perimti partijos vairą, nors aktyvių jo rėmėjų frakcijoje nedaug.

Bus leidžiama dirbti daugiau viršvalandžių

* Antradienį pratęsęs Darbo kodekso svarstymą Seimas jau apsvarstė 138 projekto straipsnius iš 256.

* Seimas pritarė, kad darbo laiko norma yra 40 val. per savaitę, su viršvalandžiais – 48 val. Per savaitę negali būti dirbama ilgiau kaip 8 val. viršvalandžių, nebent darbuotojas savo sutikimą dirbti iki 12 val. viršvalandžių per savaitę išreikštų raštu, bet ir tokiais atvejais negalėtų būti pažeistas 48 val. darbo trukmės režimas, skaičiuojant per apskaitinį vieno mėnesio laikotarpį.

* Per metus būtų galima dirbti ne daugiau kaip 180 val. viršvalandžių – 60 val. daugiau nei dabar, bet kolektyvinėje sutartyje galėtų būti susitarta dėl ilgesnės jų trukmės. Už viršvalandžius siūloma leisti atsiskaityti pinigais arba atostogomis.

* Numatyta, kad darbdavys negalėtų atleisti nėščios darbuotojos, dirbančios pagal terminuotą darbo sutartį, bet ji galėtų būti nutraukta šalių susitarimu, moters iniciatyva, jos iniciatyva bandomuoju laikotarpiu, nesant darbo sutarties šalių valios, taip pat kai baigtųsi terminuota darbo sutartis suėjus jos terminui.

* Seimas pritarė, kad darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip 20 darbo dienų kasmetinės atostogos. Darbo sutartyse būtų galima nustatyti ir ilgesnes atostogas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.