Iššūkiai valstybei – tik dar vienų rietenų fonas

Proga pasinaudoti nemokamu reklaminiu laiku ir pasipliekti su oponentais visais gyvenimo klausimais. Tuo Seimo politikai vakar užsiėmė per Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaitos svarstymą.

A.Butkevičius atsiskaitė Seimui.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius atsiskaitė Seimui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 22, 2016, 7:08 AM, atnaujinta May 28, 2017, 2:10 AM

Premjero Algirdo Butkevičiaus pasirodymą Seimo tribūnoje jam pristatant Vyriausybės veiklos ataskaitą, taip pat parlamentarų klausimus tiesiogiai transliavo LRT televizija ir radijas.

Nenuostabu, jog žinodami apie tokią auditoriją kai kurie politikai ypač stengėsi pasireikšti, juolab kad jau įsibėgėjo Seimo rinkimų kampanija.

Vardijo pergales ir kliūtis

A.Butkevičius pirmiausia išvardijo svarbiausius darbus, kuriuos nuveikė Vyriausybė. Buvo pabrėžtas ir euro įvedimas, ir rekordinės užsienio investicijos, ir džiuginantis pramonės gamybos mastas, ir naujų teritorijų planavimas, ir gyvenamųjų namų renovacija, ir stambiausių energetikos projektų įgyvendinimas.

Kaip pagrindinius veiksnius, trukdžiusius padaryti viską, ką planavo, premjeras įvardijo ne pačios Vyriausybės ar valdančiosios koalicijos veiklos problemas, o Rusijos ekonomikos nuosmukį, taip pat tebeslegiantį buvusios dešiniųjų valdžios už didžiules palūkanas pasiskolintų pinigų palikimą.

Tačiau net šios bėdos, pasak A.Butkevičiaus, nesutrukdė jo Vyriausybei kelti ekonomikos į viršų ir dar sykį parodyti buvusiems valdantiesiems, kad reikia ne veržti diržus, nes tai tik nuskurdina tautą, o skatinti užimtumą ir didinti atlyginimus.

Politikai įsikarščiavo

Nenuostabu, kad į Vyriausybės ataskaitą aštriai reagavo opozicija.

Ekspremjeras konservatorius Andrius Kubilius ėmė remti A.Butkevičių, ką jis gali pasakyti apie Europos Komisijos ataskaitą, pagal kurią Lietuva nepadarė beveik jokios ekonominės ir socialinės pažangos, taip pat apie grėsmę nacionaliniam saugumui keliantį ir Rusijos interesams tarnaujantį kairiųjų frakcijos narį Artūrą Skardžių, kuris kritikuoja dešiniųjų energetikos politiką ir jos objektus.

Premjeras iš pradžių mėgino glaistyti susikirtimą ir nuraminti A.Skardžių, kuris vis šokinėjo iš krėslo ir užuominomis kalbėjo apie paties A.Kubiliaus korupciją.

Tačiau kiek vėliau, diskusijai dėl ataskaitos persikėlus į Vyriausybės valandai skirtą laiką, A.Butkevičius ir pats neištvėrė.

Mat A.Kubilius vėl tėškė, kad premjeras buvo veikiamas Druskininkų mero Ričardo Malinausko, jog priimtų jam esą naudingus sprendimus, negana to, esą socialdemokratų lyderis spaudžia kritiškai rašančią žiniasklaidą, mėgina daryti įtaką prokurorams, kad jie persekiotų politinius oponentus.

A.Butkevičius kelis kartus pavadino A.Kubilių melagiu ir paragino neužsiiminėti demagogija.

Galiausiai įsikarščiavusius politikus teko raminti Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei.

Kiti valdantieji nesikišo

Po savotiška diskusijos kulminacija virtusio premjero ir opozicijos lyderio konflikto ataskaitos svarstymas pamažu išsikvėpė ir pasiklydo Seimo narių klausimuose dėl juos pačius ar jų rinkėjus dominančių konkrečių problemų.

Valdantieji „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ į ginčus nesivėlė, taip laikydamiesi savo viešųjų ryšių strategijos – esame tarsi ir valdžioje, tačiau ne su ja.

Ataskaitą toliau turės svarstyti Seimo komitetai, o galutinį simbolinį žodį dėl jos tars visas parlamentas, priimdamas specialią rezoliuciją. Net jei ji būtų neigiama, jokios įtakos Vyriausybės likimui tai neturės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.