Krepšinio veikėją triuškina teisinis banditizmas

Bet kokia kaina į teisiamųjų suolą pasodinti buvusį Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną siekiantys pareigūnai, pasirodo, patys mindo įstatymus. Kai kurie jų jau sulaukė atpildo.

M.Balčiūnas nepaliauja stebėtis teisėsaugos pareigūnų daromais nusižengimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Balčiūnas nepaliauja stebėtis teisėsaugos pareigūnų daromais nusižengimais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2016-04-25 21:08, atnaujinta 2017-05-27 15:57

Žinomas krepšinio veikėjas niekada nemanė, kad gelbėdamas nuo gėdos dėl žlungančio Europos krepšinio čempionato Lietuvą ir Panevėžį susidurs su tokiu teisiniu banditizmu, kuris trunka daugiau kaip trejus metus.

Prokurorai bylą jau perdavė į teismą, tačiau M.Balčiūnas neabejoja, kad ji bus grąžinta papildyti, mat iki šiol neįvykdytas prašymas apklausti dabartinį Kauno merą Visvaldą Matijošaitį, verslininką Tautvydą Barštį, europarlamentarą Antaną Guogą bei tuometį „FIBA Europe“ generalinį sekretorių Narą Zanoliną.

Viešai tarėsi, ką daryti

STT taikiklyje tuometis LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas atsidūrė tiriant 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui skirtų lėšų panaudojimo teisėtumą, o istorija susijusi su Panevėžio viešbučio „Romantic“ rekonstrukcija.

Tai, kad Panevėžyje nėra „FIBA Europe“ reikalavimus atitinkančio viešbučio, galėjo sužlugdyti grupių etapo turnyrą šiame mieste, todėl išeities buvo ieškoma net Vyriausybėje. Įvertinus visus siūlymus buvo nuspręsta, kad viešbučio „Romantic“ rekonstrukcija – geriausias sprendimas.

„Apie tai kalbėta viešai ir atvirai, neįvyko jokių slaptų sandėrių“, – kalbėjo M.Balčiūnas, kuris kaltinamas sukčiavimu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir apgaulinga buhalterija.

Galėtų išsklaidyti abejones

„Federacija buvo palikta viena spręsti dėl viešbučio „Romantic“ pertvarkymo, nes Panevėžio savivaldybė pati nesugebėjo išspręsti sportininkų apgyvendinimo problemos“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

Panevėžio savivaldybė 2010-aisiais nusprendė LKF skirti 687,8 tūkst. eurų paramą, o viešbučio rekonstrukcijai reikėjo apie 580 tūkst. eurų.

Europos čempionatą parėmė ne tik visi didieji miestai, bet ir verslininkai, su kuriais buvo tariamasi dėl jų skiriamų pinigų panaudojimo. Daugiausia lėšų skyrė V.Matijošaičio, T.Barščio ir A.Guogos valdomos bendrovės.

„Siekiame vienintelio dalyko – laikytis įstatymų ir apklausti šiuos žmones, galinčius suteikti svarbios informacijos. Turbūt bijoma, kad šių žmonių liudijimas sugriautų visus kaltinimus“, – svarstė M.Balčiūno advokatas Gintaras Černiauskas.

Bylą stumia per jėgą

Neapsikentęs daugybės teisės aktų pažeidimų G.Černiauskas su savo klientu pernai spalį pasiekė, kad ją perimtų STT Šiaulių valdyba, o ikiteisminį tyrimą pavedė kontroliuoti Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Paskirtas prokuroras per mėnesį esą sugebėjo atlikti neįtikėtiną darbą: susipažinti su 60 bylos tomų, kurių kiekvieną sudaro mažiausiai po 200 puslapių (iš viso daugiau kaip 12 000 puslapių) medžiagos, įsigilinti ir dar surašyti kaltinamąjį aktą, kurį sudaro 216 puslapių.

Toks prokuroro produktyvumas stebina ne tik M.Balčiūną, bet ir jo advokatą. Nors byla jau teisme, M.Balčiūnas nesupranta ne tik kokį nusikaltimą jis padarė, bet ir su kuo.

„Galutiniame pranešime apie įtarimus nurodyta, kad M.Balčiūnas nusikalstamas veikas padarė bendrininkaudamas su federacijos advokate Diana Dūdiene, bet kaltinamajame akte ji neminima. Toks įtariamojo klaidinimas akivaizdžiai apriboja jam galimybę tinkamai gintis“, – prokurorų viražais stebėjosi G.Černiauskas.

Nubaudę persigalvojo

* Neapsikentęs teisinio nihilizmo M.Balčiūnas paprašė įvertinti tiek Panevėžio apygardos prokurorų, tiek STT Panevėžio valdybos darbuotojų veiklą tiriant bylą.

* Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, įvertinęs visą tarnybinio patikrinimo metu surinktą medžiagą, nubaudė du Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorus.

* Šios prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiajam prokurorui Mindaugui Rimkui skirtas papeikimas, o bylą kontroliavusiai prokurorei Aurelijai Gališanskytei pažemintas kvalifikacinis rangas.

* Atlikus patikrinimą STT Panevėžio valdyboje papeikimai buvo pareikšti penkiems pareigūnams. Tarp nubaustųjų pateko buvęs STT Panevėžio valdybos viršininkas Egidijus Snicorius ir tyrėjas Žydrūnas Krampalcas.

* Praėjus keliems mėnesiams STT vadovybė persigalvojo ir nuobaudas panaikino, o netrukus Ž.Krampalcą paskyrė STT Panevėžio valdybos vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.