Lietuva žada padėti antram prieglobsčio paprašiusiam afganui

[[ge:lrytas:lrytas:306249]]

Naziras išplatino vaizdo įrašą.<br>youtube.com nuotr.
Naziras išplatino vaizdo įrašą.<br>youtube.com nuotr.
„Patikrinsime jo paskelbtą informaciją. Jeigu ji atitiks, tikrai pagelbėsime“, – sakė E.Jankevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Patikrinsime jo paskelbtą informaciją. Jeigu ji atitiks, tikrai pagelbėsime“, – sakė E.Jankevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-25 07:04, atnaujinta 2017-05-27 18:32

„Na, patikrinsime tą jo paskelbtą informaciją. Jeigu ji atitiks, tikrai pagelbėsime“, – BNS sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Afganistaniečio N.Honaro kreipimąsi anglų kalba į Lietuvą vaizdo įrašų svetainėje youtube.com paskelbė JAV žurnalistas Joshas Friedmanas.

Įraše afganistanietis teigia dirbęs Jungtinių Tautų remiamoje taikos ir integracijos programoje, kur artimai bendradarbiavo su Lietuvos kariais.

N.Honaras Lietuvos kariuomenei yra žinomas, BNS sekmadienį patvirtino kariuomenės Jungtinio štabo atstovas kapitonas Tomas Pakalniškis.

„Tas žmogus yra bendradarbiavęs su Lietuvos kariuomene“, – sakė jis.

Afganistanietis teigia, kad jo užduotis buvo tarpininkauti tarp Lietuvos ginkluotųjų pajėgų ir Talibano. Tai, anot jo, vėliau atsigręžė prieš jo saugumą.

„Tai yra priežastys, dėl kurių palikau savo šalį ir šiuo metu esu Graikijoje. Prašau prieglobsčio Lietuvoje, nes artimai dirbau su jais (kariais – BNS), aš jiems daug padėjau. Noriu, kad Lietuvos Vyriausybė išgirstų mano šauksmą ir man padėtų“, – įraše kalba N.Honaras.

 Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad su visais Afganistane Lietuvos kariams talkinusiais asmenimis buvo atsiskaityta pinigais, todėl kiekvieno prieglobsčio prašytojo nuopelnai bus įvertinti individualiai. 

J. Olekas teigia pavedęs kariuomenei peržiūrėti buvusių bendradarbių Afganistane sąrašą ir įvertinti N. Honaro indėlį. Ministro teigimu, visi su Lietuvos kariais bendradarbiavę vietiniai afganai už talkininkavimą pasirinko pinigines išmokas. 

„Buvo tikrai žmonių, kurie dirbo ir labai rimtai talkino, buvo tokių žmonių, kurie dirbo ir kurių atsisakėme. Negalima sakyti, kad visi, kurie dirbo, yra verti, kad galėtų čia atsikelti ir gyventi – dar kartą pakartosiu, kad mes su visais dirbančiais aptarėme tą situaciją“, – pirmadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė J. Olekas. 

„Mes nesijaučiame labai skolingi, bet, be abejo, tie, kurie patenka į bėdą ir nusipelno tam tikros papildomos globos, – mes tą poziciją išreikšime“, – pridūrė ministras. 

Kovo pabaigoje JAV žurnalistas J.Friedmanas paskelbė kitą įrašą iš tos pačios pabėgėlių stovyklos, kuriame lietuviams kariams Afganistane Goro provincijoje vertėjavęs Abdulas Basiras Yoususi kreipėsi lietuviškai, prašydamas prieglobsčio. Į žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose išplitusį įrašą greitai sureagavo Lietuvos Vyriausybės atstovai – afganistanietis jau po savaitės atskrido į Lietuvą, šiuo metu jo prieglobsčio prašymas svarstomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.