Prezidentūra užsibrėžė: K. Brazauskienė Turniškėse negyvens

Vilniaus miesto apylinkės teismas toliau aiškinasi, kur turėtų gyventi

K.Brazauskienė neskuba keltis iš Turniškių.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Brazauskienė neskuba keltis iš Turniškių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 1:27 PM, atnaujinta May 27, 2017, 5:18 PM

Prezidento našlė prašo teismo leisti jai ilgiau gyventi rezidencijoje Turniškėse Vilniuje. Prezidento kanceliarija siekia K.Brazauskienę iškeldinti iš namo Turniškėse, pasibaigus nuomos sutarčiai.

Prezidento kanceliarija pernai spalį kreipėsi į teismą dėl K.Brazauskienės iškeldinimo iš rezidencijos Turniškėse. Toks sprendimas priimtas po to, kai pasibaigus būsto panaudos sutarčiai K.Brazauskienė nereagavo į prašymus išsikelti iš valstybei priklausančios rezidencijos.

Prezidentės patarėjas Tadas Varapnickas aiškino, jog sutarties tekstas buvo derintas net 11 kartų ir nustatytas maksimalus panaudos sutarties terminas – penkeri metai.

„Tai šiame dokumente pasakyta aiškiai ir nedviprasmiškai. Jai buvo suteikta teisė gyventi Turniškėse iki 2015 metų spalio“, – kalbėjo prezidentės patarėjas.

Jo teigimu, K.Brazauskienė tam niekada neprieštaravo ir jokių pretenzijų neturėjo. Tik sutarties terminui artėjant į pabaigą – 2015 metų rugpjūtį, ji pradėjo reikalauti pratęsti sutartį ir viešai pareiškė, jog Turniškėse gyvens tol, kol ją iškeldins teismas.

„Prezidento našlei numatyta teisė į būstą, bet įstatyme nėra numatyta, koks būstas jai turi būti suteiktas“, – aiškino T.Varapnickas.

Vyriausybė buvo suradusi K.Brazauskienei butą L.Sapiegos gatvėje Vilniuje, kur našlė galėtų išsikraustyti, bet ji atsisakė. Butas jai pasirodė per mažas.

K.Brazauskienės atstovas advokatas Alvydas Kraujelis priminė, kad būstą našlei suradusi Vyriausybė nenustatė termino, per kurį ji turi ten įsikelti.

Prezidento kanceliarija viršijo savo įgaliojimus ir nustatė terminą, kurio negalėjo nustatyti“, – įsitikinęs K.Brazauskienės advokatas.

Advokatas teigė, kad K.Brazauskienė vadovavosi tuo metu galiojančiais teisės aktais ir turėjo lūkesčių, kad panaudos sutartis bus neterminuota.

A.Kraujelio teigimu, kai sutartis buvo paruošta, K.Brazauskienė neturėjo jokio pasirinkimo, tik šią sutartį pasirašyti, nes iki to nebuvo jokių derybų.

K.Brazauskienė prašo nustatyti dešimties metų terminą nuo sutarties pasirašymo.

Advokatas prabilo ir apie prezidento A.Brazausko sukauptą paveldą. Buvęs prezidentas yra surinkęs vertingas knygų ir paveikslų kolekcijas, kurias reikėtų perkelti į saugias patalpas. Butas A.Sapiegos gatvėje tam esą netinkamas. „Tai nėra vien jo našlės, bet ir visuomenės interesas“, – kalbėjo A.Kraujelis.

Prezidentūros atstovus nustebino K.Brazauskienės argumentas dėl prezidento A.Brazausko kolekcijų, nes apie tai našlė niekada nebuvo užsiminusi. T.Varapnickas teigė, jog su Nacionaliniu muziejumi jau buvo tartasi dėl 2010 metais mirusio prezidento daiktų eksponavimo.

Vadovybės apsaugos departamentas K.Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į rezidenciją Turniškėse, kol bus priimtas teismo sprendimas.

Prezidentūros atstovai pabrėžė, kad išdavus K.Brazauskienei laikiną leidimą, į valstybės saugomą teritoriją gali patekti tam teisės neturintis asmuo.

„Akivaizdu, kad tokia situacija yra netoleruotina ir negali ilgiau tęstis“, – kalbėjo T.Varapnickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.