„Darbiečiai“: esame maratono bėgikai

Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis pagaliau ėmė sklaidyti abejones dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose, tačiau jos apniko kitus: ar jis būtų geriausias „darbiečių“ vėliavnešys?

Darbo partijos rinkimų štabo vadovas V.Gapšys po suvažiavimo dėl „darbiečių“ ateities pernelyg nenuogąstavo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbo partijos rinkimų štabo vadovas V.Gapšys po suvažiavimo dėl „darbiečių“ ateities pernelyg nenuogąstavo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Apr 26, 2016, 6:47 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:47 PM

„Aš pasirengęs vesti rinkimų sąrašą, jeigu mes apsispręsime, kad reikia daryti būtent taip“, – užvakar per Darbo partijos suvažiavimą pareiškė V.Mazuronis.

Jei laimėtų Seimo nario mandatą, V.Mazuronis netektų vietos Europos Parlamente, todėl iki šiol galimus politiko veiksmus lydėjo įvairios kalbos.

Apie „darbiečių“ vedlio dvejones, ar jos netrukdo ruoštis rinkimams ir ko iš jų tikimasi, – „Lietuvos ryto“ pokalbis su Darbo partijos rinkimų štabo vadovu Vytautu Gapšiu.

– Ar V.Mazuronis bus patvirtintas partijos kandidatų sąrašo lyderiu, priklausys nuo partijos tarybos, kuri turi įgaliojimus priimti tokį sprendimą.

Anksčiau buvo keliamas klausimas, ar V.Mazuronis norėtų ir galėtų tokį sąrašą pradėti.

Dabar partijos pirmininkas į šį klausimą atsakė, tad liko tik sutvarkyti formalumus.

Mes buvome apsisprendę neskubėti tvirtinti kandidatų sąrašo daugiamandatėje apygardoje, kol nebus aiškūs visi vienmandatininkai.

Mums dar liko apsispręsti dėl kelių apygardų, tada bus dėliojamas bendras sąrašas.

Teoriškai gal mes ir galėjome patvirtinti sąrašą su vienu V.Mazuroniu. Tačiau kaip tai atrodytų? Todėl buvo ir nutarta, kad jis dabar praskleis savo apsisprendimo šydą ir suteiks naują impulsą rinkimų kampanijai, – kalbėjo V.Gapšys.

– Bet kam reikia tokio trypčiojimo? Juk kitų pagrindinių partijų sąrašų lyderiai jau bemaž aiškūs.

– Svarbiausia – patvirtinti kandidatus vienmandatėse apygardose, o jie daugmaž nujaučia, kaip susidėlios bendras kandidatų sąrašas.

Kitos partijos kandidatų sąrašų irgi dar nėra patvirtinusios arba tai daro dabar.

– Bet „darbiečiai“ tik dabar pradėjo viešas diskusijas dėl sąrašo lyderio.

Antai partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad partiją į rinkimus turėtų vesti populiariausias politikas, o V.Mazuronis kažkur makaluojasi tarp kelių žmonių pagal populiarumą partijos reitinguose.

Anot V.Uspaskicho, jei iki rudens neįsižiebs nauja ryškesnė žvaigždė, tada turi eiti V.Mazuronis. Ar realu tokią žvaigždę surasti?

– Kaip rinkimų štabo vadovas galiu tvirtai pasakyti, kad šiuo metu V.Mazuronis yra populiariausias žmogus partijoje, ir man dėl to abejonių nekyla.

Taip, V.Mazuronis turėjo tam tikrų abejonių, bet, aš manau, dabar jas išsklaidė.

– Jeigu partija toliau dairysis naujos žvaigždės, kada jūs visu gražumu prisistatysite rinkėjams?

– Mums dabar rūpi ne pirmas sąrašo numeris, o visi 140 einančių po jo. Nežinau, kas galėtų nutikti po mėnesio ar vėliau, kas galėtų iškilti.

Man atrodo, svarbiausia, kas pasiruošęs dabar būti pirmas sąraše? Jeigu pirmininkas yra tam pasiruošęs, tai atsispindės ir partijos tarybos sprendime.

Jeigu taryba dėl sąrašo lyderio nuspręstų kaip nors kitaip, jos valia. Bet kol kas neįsivaizduoju, kad galėtų būti kitoks sprendimas. Esame atlikę tyrimus, kurie rodo, kad su V.Mazuroniu viskas gerai.

– Bet kitos apklausos rodo, kad jūsų partija yra tik šešta pagal populiarumą, o politologai „darbiečius“ priskiria prie tų, kurios rizikuoja neperžengti 5 proc. balsų barjero.

Gal dėl to V.Mazuronis pasakė apie dalyvavimą Seimo rinkimuose, nes nesitiki būti išrinktas? Ar toks rinkimų startas jūsų negąsdina?

– Prie starto linijos mes niekada nesame buvę pirmi.

Esame maratono bėgikai ir tai esame jau įrodę – spurtuojame tada, kai reikia: rinkimų dieną. Taigi niekas mūsų negąsdina.

Politologams siūlyčiau prie rizikuojančių priskirti ir konservatorius – jų lygis toks pat kaip ir mūsų.

Vis dėlto mes esame pasiruošę rinkimams, turime įdirbį. Kai ką jau matote, kai ką pamatysite artimiausiu laiku

– Ar įmanoma laimėti rinkimus, kai esi valdžioje, bet ją plieki? Tai suvažiavime darė V.Uspaskichas, valdžią lygindamas su velniu.

– V.Uspaskichas daug kalbėjo ir nemažai tiesos pasakė.

Koalicija daugeliu atvejų trypčiojo vietoje, neleido mums įgyvendinti siūlytų nuostatų.

Negaliu nesutikti, kad galėjome būti ryžtingesni.

Bet laiko dar turime, galime kai ko iš V.Uspaskicho išmokti ir judėti į priekį. Per rinkimų kampaniją stengsimės kalbėti apie pozityvius dalykus – ką reikia padaryti. Jeigu valdžia ko nors nepadarė ar buvo trukdžių, mes tai irgi įvardysime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.