Kodėl prezidentė nevažiuoja degant raudonai šviesai?

Puikiai viešųjų ryšių svarbą suprantanti prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienio rytą buvo palyginta su  Kristina Brazauskiene, kuri reikalauja sau privilegijų. Jos patarėjas priminė, kad prezidentė po kadencijos pabaigos ketina kraustytis 20 kilometrų už Vilniaus į Pašilių kaimą, kur nusipirko sklypą ir rengiasi statyti namą. D.Grybauskaitė esą net atsisakiusi būti vežama degant raudonam šviesoforo signalui.

Prezidentė atsisako privilegijų: nevažiuoja degant raudonai.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė atsisako privilegijų: nevažiuoja degant raudonai.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė atsisako privilegijų: nevažiuoja degant raudonai.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė atsisako privilegijų: nevažiuoja degant raudonai.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė atsisako privilegijų: nevažiuoja degant raudonai.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė atsisako privilegijų: nevažiuoja degant raudonai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2016, 8:36 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:39 PM

„Netgi kadencijos pradžioje prezidentė brėžė tam tikrą politinę, kultūrinę nuostatą. Tai pasireiškė atsisakant važiuoti pro raudoną šviesą. Mes kartu su palydinčiomis mašinomis stovime. Kada nereikia švyturėlių, kada galime puikiai susiplanuoti ir pasiekti.

Šešeri metai rodo, kad ta praktika veikia, nes nei nukentėjo pareigos, nei kažkokių kitokių problemų kilo, nei kažkur prezidentė pavėlavo. Tai yra kiti momentai ir visas mašinų stumdymasis, važiavimas ir chaoso kėlimas, kai nėra didelės būtinybės. Tai ženklas, kai (kiti. – Red.) nori naudotis tomis privilegijomis“, - Žinių radijuje vadovę gyrė patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė.

K.Brazauskienė nėra saugomas asmuo

Vilniaus miesto apylinkės teismas aiškinasi, kur turėtų gyventi mirusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė. Gegužės 13 dieną numatoma skelbti sprendimą.

Prezidento našlė prašo teismo leisti jai ilgiau gyventi rezidencijoje Turniškėse Vilniuje. Prezidento kanceliarija siekia K.Brazauskienę iškeldinti iš namo Turniškėse, pasibaigus nuomos sutarčiai.

„Vyksta civilizuotas teisminis procesas. Prieš penkerius metus dar 2010 metais su K.Brazauskiene buvo sudaryta panaudos sutartis penkeriems metams. Tai laiko terminas, kuris buvo sutartas su Prezidento kanceliarija, kad to pakaks jai išsikraustyti ir susirasti naują būstą.

Praėjusių metų spalio mėnesį baigėsi terminas. K.Brazauskienė nesutiko ir rodė, kad neketina kraustytis, todėl Prezidentūra kreipėsi į teismą.

Reikėtų pažymėti, kad ponia Brazauskienė nėra saugomas asmuo. O ten saugomų asmenų teritorija. Pagal statusą ir pagal įstatymus tikrai nepriklauso jai gyventi ten, kur yra valstybės saugomi asmenys.

Apskritai, tai demaskuoja ir parodo, kad turime bėdų, požiūrio dalykų, kurie rodo, kad privilegijų kultūra, įsitikinimas, kad kažkas turi kažkuo pasirūpinti ar postas suteikia privilegijas ir tai yra ydinga. Anos sistemos liekanos ir pasekmės, matyt, visuomenės tam tikroje dalyje yra gajos. Tačiau žmonių požiūris keičiasi ir labiau linksta link vakarietiško“, – kalbėjo M.Lingė.

Prezidentės nuosavas namas už Vilniaus

Pasak prezidentės patarėjo, D.Grybauskaitė po kadencijos neketina likti Turniškėse ir tai turėtų būti pavyzdys K.Brazauskienei.

„Dar daug anksčiau prezidentė viešai pareiškė, kad po kadencijos neliks gyventi Turniškių teritorijoje ir valstybei nereikės jos išlaikyti tokiu būdu. Ji yra užsidirbusi ir gali sau pragyventi ir nereikalingas kažkoks statusas. Tik tai, kas priklauso pagal įstatymus, ar apsauga, ar transportavimo priemonės“, – sakė M.Lingė.

Prezidentė jau pradėjo rūpintis savo gyvenamąja vieta po kadencijos pabaigos. Šalies vadovė rezidenciją Turniškėse planuoja iškeisti į nuosavą namą už Vilniaus – Pašilių kaime.

16 arų sklypą prezidentė įsigijo už 50 tūkst. eurų sumą, kuri, pasak nekilnojamojo turto specialistų, atitinka vidutinės klasės turtą.

Saugomiems asmenims – švyturėlių teisės

Automobiliai su švyturėliais kelyje turi ypatingų teisių Lietuvoje, todėl gali važiuoti ir degant raudonam šviesoforo signalui.

Šiuo metu įstatymai numato, kad specialiųjų transporto priemonių vairuotojai mėlynus ir raudonus švyturėlius bei specialiuosius garso signalus keliuose gali naudoti tik tais atvejais, kai yra eskortuojami ir lydimi Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos įstatyme nurodyti saugomi asmenys, t.y. Lietuvos Respublikos vadovybė, asmenys, pavaduojantys Seimo pirmininką, ministrą pirmininką, jų šeimos nariai, Lietuvos Respublikos oficialūs svečiai ir kiti asmenys, kuriems Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka paskirta apsauga.

Įstatymu taip pat numatyta, kad švyturėlius ir kitas priemones specialiųjų transporto priemonių vairuotojai gali naudoti tada, kai tai būtina gelbėjant žmogaus gyvybę, sveikatą ar turtą, užtikrinant viešąją tvarką ir eismo saugumą, sulaikant įtariamus padarius teisės pažeidimą asmenis.

Galinio vaizdo veidrodėlyje pamatytas iš paskos atvažiuojantis automobilis su įjungtais mėlynos arba mėlynos ir raudonos spalvos švyturėliais – vairuotojams aiškus ženklas, kad reikia kuo greičiau rikiuotis į dešinę eismo juostą ir jį praleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.