Dėl buvusio ligonio – naujas galvosopis Seimui

Konstitucinis teismas (KT) įtupdė Seimą ir teisėsaugą į tokią balą, kad kol kas nežinoma, kaip iš jos išsikapanoti. Galbūt tiesiog nebus nieko daroma?

R.Ručys tikisi įrodyti, kai yra nekaltas, o ikiteisminis tyrimas sufabrikuotas.<br>T.Bauro nuotr.
R.Ručys tikisi įrodyti, kai yra nekaltas, o ikiteisminis tyrimas sufabrikuotas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2016-04-28 06:51, atnaujinta 2017-05-27 09:27

Konstitucijos sargai vakar paskelbė, kad Seimas praėjusį kovą neteisėtai panaikinto „tvarkiečio“ Rimanto Ručio teisinę neliečiamybę.

Seimo sprendimas yra neteisėtas todėl, kad nebuvo įvykdytos visos procedūros, kurių reikalauja įstatymai, – nebuvo išklausytas pats R.Ručys ar jo įgaliotas atstovas. Mat tuomet pasijutęs blogai politikas buvo išvežtas į ligoninę ir net nedalyvavo posėdyje.

Šis pažeidimas, KT teigimu, yra esminis, todėl neliečiamybės panaikinimas neteisėtas.

O kaip dabar bus su visu ikiteisminiu tyrimu, kuriame figūruoja ne tik R.Ručys, bet ir „Tvarkos ir teisingumo“ partija?

Juk šiam Seimo nariui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

Prokurorai teigė surinkę pakankamai duomenų, kad R.Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus dėl „tvarkiečių“ kontroliuojamos Vidaus reikalų ministerijos viešųjų pirkimų.

Vėliau įtarimai dėl pinigų plovimo ir prekybos poveikiu buvo pareikšti ir visai partijai.

Tačiau KT trečiadienį paskelbė, kad ikiteisminis tyrimas yra teisėtas ir jo pradėti iš naujo nereikia, – esą tuo metu nebuvo pagrindo abejoti Seimo sprendimo panaikinti R.Ručio neliečiamybę konstitucingumu.

Taigi kas dabar laukia toliau? Juk po KT žodžio Seimo sprendimas dėl R.Ručio neliečiamybės atėmimo nebegalioja, o ikiteisminis tyrimas dar nesibaigė.

Seimo Teisės departamento direktorius Andrius Kabišaitis „Lietuvos rytui“ nedrįso nieko komentuoti, pasiteisinęs, kad dar neskaitė KT nutarimo.

Panašiai elgėsi ir Generalinės prokuratūros atstovai – esą negavę KT sprendimo ir jo argumentų, todėl nežino, ką toliau darys.

„Lietuvos ryto“ kalbinti „tvarkiečiai“ irgi skėsčiojo rankomis.

„Lietuvoje yra teisingumas. Aš tiesiog toliau bendradarbiausiu su teisėsauga, duosiu parodymus. Kiek suprantu, ikiteisminis tyrimas jau baigiasi, o mano siekis – įrodyti, kad jis be pagrindo ir sufabrikuotas. Bet negaliu atsakyti, kaip dabar elgtis Seimui“, – kalbėjo R.Ručys.

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis R.Paksas sakė, kad reikia pasveikinti R.Ručį, o Seimui palinkėti atidumo. Politikas pridūrė, jog dabar Seimas nieko negali ir neturėtų daryti, nes iki kadencijos pabaigos liko vos keli mėnesiai.

Tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas buvo kategoriškas: „Įsigaliojus KT sprendimui R.Ručio statusas tyrime turi keistis – iš įtariamojo jis turi tapti specialiuoju liudytoju ar šiaip liudytoju. Tai padarę prokurorai turi vėl ateiti į Seimą ir prašyti, kad būtų naikinama parlamentaro neliečiamybė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.