Galvosūkis teismui – kaip ir kur išgaravo kiaulės

Kauno apygardos teismas aiškinasi, kur iš Kaišiadorių agrofirmos pradingo daugiau kaip 100 tonų skerdienos, skirtos prekybos tinklui „Norfa“. Pastarojo vadovai siekia prisiteisti 185,5 tūkstančio eurų skolą ir per 30 tūkstančių eurų palūkanų.

Į Kaišiadorių agrofirmą paskersti atgabentos kiaulės mįslingai dingo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Kaišiadorių agrofirmą paskersti atgabentos kiaulės mįslingai dingo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Apr 29, 2016, 6:32 AM, atnaujinta May 27, 2017, 6:18 AM

Šios istorijos ištakos siekia 2010 metus, kai prekybos tinklą „Norfa“ valdanti bendrovė „Rivona“ pasirašė sutartį su Kaišiadorių agrofirma. Pastaroji įsipareigojo skersti šalies ūkiuose „Norfos“ nupirktas kiaules ir skerdieną tiekti parduotuvėms Vilniuje, Kaune bei dar keliuose aplinkiniuose rajonuose.

Paskerdus kiaulę automatiškai apskaičiuojamas visų kategorijų mėsos kiekis, o prekybininkams išrašomos dvi sąskaitos – gyvulių tiekėjo ir skerdimo paslaugas atliekančios bendrovės.

Šie dokumentai atrodė tvarkingi, bet 2013-ųjų pradžioje „Norfos“ specialistams patikrinus mėsos likučius paaiškėjo, kad nežinia kur prapuolė kiek daugiau nei 100 tonų skerdienos.

Paaiškėjus nemalonioms aplinkybėms „Norfos“ tinklą valdančios bendrovės „Rivona“ direktorius Dainius Dundulis net kelis kartus buvo susitikęs su Kaišiadorių agrofirmos direktoriumi Kastyčiu Vasiliausku.

Šis smarkiai apgailestavo dėl susidariusios skolos ir negalėjo paaiškinti, kaip tai atsitiko. Verslininkas žadėjo atsiskaityti pardavęs butą Vilniuje. Vienas toks pokalbis buvo įrašytas.

Kai atrodė, kad skolos sugrąžinimo grafikas jau sudėliotas ir konfliktą pavyks išspręsti taikiai, D.Dundulį pasiekė stulbinama žinia.

Kaišiadorių agrofirmos vadovai pareiškė, kad ne ši įmonė, o „Rivona“ liko skolinga kone 43 tūkst. eurų už tariamą skerdienos likučių saugojimą.

„Visada siūlau taikos derybas, kad nereikėtų gaišti laiko aiškinantis teisme, tačiau, užuot sėdę kalbėti, Kaišiadorių agrofirmos vadovai arogantiškai atsiuntė sąskaitą“, – stebėjosi D.Dundulis.

„Rivonos“ vadovas tikino pats sugalvojęs šią šviežios mėsos tiekimo sistemą ir ji iki šiol puikiai veikia dirbant su kita mėsos įmone, įsikūrusia Šilalėje.

„Jokių skerdienos likučių ten nesusidaro, nes priešingu atveju pirkėjams nebūtų tiekiama šviežia mėsa, o šaldyta mėsa „Norfa“ išvis neprekiauja“, – sakė D.Dundulis.

Pasak jo, kiekvieną dieną „Norfos“ parduotuvės informuodavo Kaišiadorių agrofirmos darbuotojus apie šviežios mėsos poreikį. Parą skerdiena būdavo vėsinama, o tuomet iškeliaudavo į prekybos vietas.

„Net išskirtiniais atvejais skerdieną išsiveždavome ne vėliau kaip per dvi paras, tad negali būti kalbos apie jos sandėliavimą“, – kalbėjo D.Dundulis.

Verslininkas įtaria, kad „Rivonai“ priklausančią skerdieną Kaišiadorių agrofirma tiesiog pardavė, mat kilus konfliktui skerdykloje buvo likusios tik 282 kiaulių pusės.

Šiuos likučius „Rivonos“ darbuotojai išsivežė į savo gamyklos šaldytuvus.

Kiaulės juk negalėjo išgaruoti“, – aiškino D.Dundulis.

Kaišiadorių agrofirmos vadovas K.Vasiliauskas ir jo gynėjas įtikinėjo, jog „Rivona“ liko skolinga už skerdienos likučių saugojimą.

„Norfos“ parduotuvės esą užsakinėdavo tik aukščiausios S kategorijos skerdieną, todėl kitokią mėsą tekdavo užšaldyti. Mėsą pagal kategorijas galima suskirstyti tik paskerdus kiaulę.

„Rivonos“ vadovai stebėjosi, kodėl niekada anksčiau jie nebūdavo informuojami apie užšaldomą mėsą.

K.Vasiliauskas nesutiko atskleisti, kur nukeliavo žemesnės kategorijos kiauliena. Jis taip pat mėgino paneigti teiginius, kad „Norfos“ atstovai išsivežė visą įmonėje buvusią skerdieną, – jie esą prastai ieškojo mėsos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.