Piniginę turės atverti ir policija, ir žudikas

Keturis nužudytos sesers vaikus globojančiam Ryčiui Urbonavičiui nepavyko prisiteisti 1 mln. 158 tūkst. 480 eurų. Teismas nurodė išmokėti dešimt kartų mažesnę sumą.

R.Urbonavičius siekė prisiteisti daugiau pinigų savo auginamiems našlaičiams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
R.Urbonavičius siekė prisiteisti daugiau pinigų savo auginamiems našlaičiams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2016-04-30 17:17, atnaujinta 2017-05-27 02:03

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad kiekvienam motinos netekusiam vaikui turi būti sumokėta po 30 tūkst. eurų.

Po 20 tūkst. eurų turės sumokėti žudikas – vaikų tėvas Povilas Valeika, po 10 tūkst. – Policijos departamentas, kurio pareigūnai neužkirto kelio nusikaltimui, nors jiems apie grėsmę buvo pranešusi būsimoji auka.

Tragedijos dieną – 2013 metų vasario 11-ąją – 39 metų Vygandas Vitkauskas ir 33 metų Robertas Ražauskas budėjo Klaipėdos rajono policijos komisariate.

Prieš 19 val. gavę prie C kategorijos priskirtą pranešimą apie užregistruotą įvykį, jie tinkamai nesureagavo į moters pagalbos šauksmą ir į Lūžgalių kaimą laiku neišsiuntė policijos pajėgų informacijai patikrinti.

Tąsyk Bendrajam pagalbos centrui paskambinusi Laura Valeikienė sakė, kad sutuoktiniui teismas yra uždraudęs artintis prie jos, tačiau jis veržiasi į namus, kuriuose yra mažamečių vaikų.

Įvykių atomazga kraupi – keturių vaikų motina buvo žiauriai nužudyta.

Pareigūnai teisme aiškino, kad tą dieną Klaipėdos rajone buvo daug įvairių įvykių, o budėjo tik vienas patrulių ekipažas.

Pagal gautą pranešimą jie suprato, kad pažeista kardomoji priemonė, – nesiartinti prie savo žmonos turintis vyras to nepaisė.

Po 19 val. pareigūnai tris kartus bandė prisiskambinti L.Valeikienei, bet telefonas buvo išjungtas, todėl nepavyko patikslinti aplinkybių, pajusti moters nuotaikos, gresiančio pavojaus.

Kaltinamų policininkų advokatai aiškino, kad jie padarė net daugiau, negu priklauso pagal instrukcijas. Esą iš gautos informacijos jie nesuprato, apie kokią šeimą kalbama, negalėjo suvokti situacijos pavojingumo.

Nebuvo duomenų apie grasinimus, smurtą ar baimę, tiktai apie kardomosios priemonės pažeidimą. Tačiau nuo moters skambučio iki nužudymo praėjo penkios valandos, o ji pagalbos taip ir nesulaukė.

V.Vitkausko ir R.Ražausko kaltę pripažinęs Klaipėdos rajono apylinkės teismas skyrė jiems baudas – po 3900 litų kiekvienam.

Iš karto po tragedijos keturis mažamečius vaikus – dvi mergaites ir du berniukus – ėmėsi globoti nužudytosios brolis R.Urbonavičius.

Už tai, kad policijos pareigūnai laiku nesureagavo į moters pagalbos šauksmą, jis tikėjosi prisiteisti 4 mln. litų – po milijoną kiekvienam našlaičiui.

Anot R.Urbonavičiaus, motinos netekties vaikams neatlygins jokie pinigai, bet policija turi bent taip suvokti, kad dirbo atmestinai.

„Sesuo ne kartą kreipėsi pagalbos į pareigūnus, jos vyras keliskart buvo teistas už smurtą prieš žmoną. Vienas teismo posėdis vyko sausio pabaigoje. Tuomet jį paleido. Praėjo trys savaitės, ir jis nužudė Laurą“, – kalbėjo R.Urbonavičius.

Pranešimai apie smurtą šioje šeimoje Klaipėdos rajono policijos komisariate buvo registruojami nuo 2009 metų.

Keletą kartų P.Valeika buvo vežamas į policiją, įpareigojamas gyventi atskirai.

Tačiau teisme vyras imdavo atgailauti ir prisiekinėti, kad daugiau niekada prieš žmoną nepakels rankos. O moteris prašydavo sutuoktinį išleisti, nes jis vienas išlaikydavo šeimą.

Ilgai nematys laisvės

16 metų nelaisvės – tokią bausmę Klaipėdos apygardos teismas skyrė savo žmoną nužudžiusiam 41 metų P.Valeikai. Jis taip pat pripažintas pavojingu recidyvistu.

Nors P.Valeika kaltės nepripažino, jis nuteistas už tai, kad kankindamas itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės savo šeimos narį.

Nustatyta, kad tragedijos vakarą moteris buvo mušama į veidą ir kitas kūno vietas, jai nurauta plaukų, per prievartą pražiodžius buvo supiltas didelis kiekis alkoholio. Ūmiai apnuodyta moteris nebegalėjo pasipriešinti.

Per išpuolį visi keturi Valeikų vaikai buvo namuose. P.Valeikai po tragedijos nustatytas vidutinis girtumas – 1,94 promilės. Teisme vyras tikino prieš žmoną rankos nekėlęs. Esą jie kartu vartojo alkoholį, žmona užmigo, tuomet ir jis nuėjo miegoti. Kai nubudo, moteris jau buvo mirusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.