KGB įspėjo Maskvą – Sovietų armijos veiksmai piktina lietuvius

Nepriklausomos Lietuvos valdžia planuoja užimti visas žiniasklaidos

B.Trimailovas Sausio 13-osios naktį stebėjo situaciją Vilniaus gatvėse.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
B.Trimailovas Sausio 13-osios naktį stebėjo situaciją Vilniaus gatvėse.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 2:57 PM, atnaujinta May 26, 2017, 10:05 PM

Apie tai Sausio 13-osios bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme (VAT) papasakojo buvęs KGB operatyvinės grupės vyriausiasis įgaliotinis Borisas Trimailovas.

Paskelbus ypatingąją padėtį, KGB darbuotojai turėjo būti darbo vietoje arba budėti namuose prie telefono. Jiems buvo išdalinti tarnybiniai ginklai, kurių paprastai šios tarnybos darbuotojai nenešiodavo.

B.Trimailovas pasakojo Sausio 13-osios išvakarėse sužinojęs, kad į Vilnių atvyko Sovietų Sąjungos KGB priklausanti grupė „Alfa“ ir ruošiasi užimti televizijos bokštą, kad užkirstų kelią dezinformacijai, kurią skleidžia nepriklausomos Lietuvos valdžia.

Visi Lietuvos KGB darbuotojai buvo iškviesti į darbą, padalinti grupėmis po tris žmones ir nurodė važiuoti automobiliais stebėti skirtingus Vilniaus rajonus.

B.Trimailovas su kolegomis turėjo stebėti Senamiestyje esančius valstybinius objektus ir visą Naujosios Vilnios rajoną. Kruvinąją naktį važinėdami po miestą jie išgirdo šūvius.

Liudytojas prisiminė, kad „Alfa“ grupė iš Maskvos buvo atvykusi ir 1990 metų vasarą. Jie atvykdavo į Lietuvos KGB poilsio bazę netoli Vievio, kur maudydavosi ir kaitindavosi pirtyje.

Koks buvo svečių iš Maskvos atvykimo tikslas, vietos KGB darbuotojai neklausinėjo: „uždavinėti tokius klausimus mums buvo nepriimtina“.

VAT pagarsino ir tuomečio Sovietų sąjungos KGB valdybos viršininko pavaduotojo Ivano Fedosejevo parodymus. Prokurorai jį apklausė dar 1991 metais.

1991 metų sausį jis buvo gavęs įsakymą skubiai vykti į Vilnių, kur susitiko su vietos KGB ir Vidaus reikalų ministerijos atstovais bei Lietuvos komunistų partijos (LKP) vadovu Mykolu Burokevičiumi.

SSRS KGB atstovas Maksvą informavo, kad Nepriklausomybę paskelbusi Aukščiausioji taryba priėmė daug Sovietų Sąjungos Konstitucijai prieštaraujančių įstatymų, kurie diskriminuoja kai kuriuos gyventojus ir kelia jų nepasitenkinimą.

KGB vadovus jis informavo, jog Vyriausybei pakėlus kainas, pradėjo streikuoti nemažai įmonių, prie parlamento ėmė rinktis protestuotojai.

Sausio 10-ąją SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas kreipėsi į Aukščiausiąją Tarybą, prašydamas atstatyti SSRS Konstuticijos veikimą, bet deputatai tam nepritarė, o Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis šį kreipimąsi pavadino „ultimatumu“.

Sovietų armijai bandant užimti Spaudos rūmus, buvo sužeistas vienas žmogus. Šia akcija pasipiktino gyventojai, o Lietuvos vadovai tai pavadino SSRS agresija.

Lietuvos KGB pareigūnai Maskvos atstovams pranešė, kad kariškių akcija sukėlė itin neigiamą Lietuvos gyventojų reakciją.

Sausio 13-ąją I.Fedosejevas nakvojo kariniame Šiaurės miestelyje. Išgirdęs šūvius, jis išsiaiškino, kad kariškiai priėmė sprendimą užimti TV bokštą.

Pareigūnas pasipiktino, kad tankų panaudojimas dar labiau apsunkins situaciją, nes gyventojų reakcija į tokius kariškių veiksmus buvo neigiama, o V.Landsbergis tai panaudojo naujiems išpuoliams prieš SSRS.

I.Fedosejevas teigė nežinantis, kas iškvietė ir kas sutiko „Alfa“ grupę, kas jiems davė nurodymus. Jis minėjo, jog Lietuvos KGB tokiems karių veiksmams nepritarė ir tam priešinosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.