Po „Lietuvos ryto“ reportažo – tyrimas dėl sąlygų neįgaliesiems

Neįveikia stačių laiptų

Neįgalios moterys bando pasiekti darbo biržos specialistus.<br>lrytas.lt nuotr.
Neįgalios moterys bando pasiekti darbo biržos specialistus.<br>lrytas.lt nuotr.
Neįgalios moterys bando pasiekti darbo biržos specialistus.<br>lrytas.lt nuotr.
Neįgalios moterys bando pasiekti darbo biržos specialistus.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 2:45 PM, atnaujinta May 26, 2017, 10:05 PM

Kontrolierė aiškinsis, ar tai nepažeidžia Lygių galimybių įstatymo, kuriame teigiama, kad „įgyvendindamas lygias galimybes paslaugų teikėjas, nepaisydamas lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos, privalo visiems vartotojams sudaryti vienodas sąlygas gauti tokias pačias paslaugas“.

Tyrimą A.Lobačevskytė pradėjo po „Lietuvos ryto“ televizijos reportažo, kuriame nurodoma, kad Panevėžio teritorinės darbo biržos pastatas yra nepritaikytas judėjimo negalią turintiems asmenims. Paslaugos neįgaliesiems suteikiamos trečiame aukšte, tačiau pastate žmonėms su judėjimo negalia skirto keltuvo nėra. Dėl šios priežasties žmonėms su negalia galimai nėra prieinamos šioje įstaigoje teikiamos viešosios paslaugos, rašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai.

Neįveikia stačių laiptų

Šalies valdžia aiškina – dėmesys neįgaliesiems didėja, kasmet skiriami milijonai neįgaliųjų integracijai, jų aplinkos pritaikymui. Neįgalieji rėžia: gauti net būtiniausias paslaugas kartais neįmanoma. Pavyzdžiui Panevėžyje darbo biržos specialistai įkurdinti trečiame aukšte. 

Sunkiai net su ramentais vaikštanti neįgali panevėžietė eina į darbo biržą. Mažo ūgio jauna moteris įveikti sunkiai varstomas duris be pagalbos neįstengia. Vos įėjus vidun – dar didesnė kliūtis: statūs laiptai. Jais moteris turėtų užkopti į trečią aukštą, nes ten įkurdinti neįgaliuosius aptarnaujantys specialistai.

„Ačiū Dievui aš dar šiek tiek vaikščiojimo dovaną turiu, bet šliaužti visi mokam. Turėtų būt užtikrintas visų žmonių orumas“, – sako panevėžietė Irma Zabulionytė.

Patekti pas darbo biržos specialistus sunkiai įveikiama užduotis ir Panevėžio neįgaliųjų draugijos pirmininkei. Dar labiau anot jos vargsta žmonės su neįgaliojo vežimėliu, juos tenka lydėti.

„Čia su vežimėliu tai jau vienas nepateks. Dar kas truputį paeina tai taip, o jau užlipti, užvažiuoti su vežimėliu kaip matot nėra šansų“ – guodžiasi Panevėžyje gyvenanti Regina Novikienė.

Neįgalieji: tai pasityčiojimas

Pamačiusi, kad statūs laiptai neįveikiami neįgalioms moterims, pirmame aukšte dirbanti specialistė siūlo pakviesti reikiamą darbuotoją. Konsultacija suteikiama bus čia pat. Moterys dairosi kur prisėsti. Viena prisėda ant laiptų, kita lūkuriuoja pasiremdama lazdomis.

Atėjusi darbuotoja siūlo neįgaliai moteriai lipti laiptais į jos kabinėtą. Tačiau neįgalioji tik atsako: „Ne, jau nenorėčiau, jau tikrai žinokit nebenorėčiau lipti.“

Darbo biržos vadovai teisinasi – geresnių sąlygų neįgaliesiems pasiūlyti negali. „Pirmame aukšte turim tik tą vienintelę vietą. Mes kitos vietos pirmo aukšto apskritai neturim, ta viena vieta vienam langeliui“, – teigia Panevėžio darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė.

Sąlygos nesikeis

Panevėžio darbo biržos pastatas renovuotas 2003-iaisiais. Tuomet dėl menko biudžeto apie keltuvą neįgaliesiems niekas nė nesvajojo. Reikalavimas buvo įrengti tik įvažiavimą.

„Akte 2003 gruodžio 29 dieną buvo valstybinė įmonė, kuri dėdavo parašus priduodant objektą ir yra parašas įrengti būtent privažiavimo taką invalidams“, – sako A. Biguzienė

„Čia ir yra bėda, kad Lietuvoj nėra monitoringo jau pritaikytų pastatų. Yra nemaža problema kuomet pastatas pritaikomas prieš atidarymą, kad būtų gautas parašas, kad viskas gerai, tačiau po atidarymo tarkim keltuvai neįgaliųjų pritaikomi prekėms sandėliuoti ir taip toliau“, – piktinosi Panvėžyje gyvenanti neįgali Irma Zabulionytė.

Neįgalieji tikina kasdien susiduriantys su aibe kliūčių. Pavyzdžiui, kai reikia įveikti Panevėžio apylinkės teismo laiptus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.