Dėl pelningų postų Vilniuje – užkulisinė kova

Sostinės meras Remigijus Šimašius, daugiau kaip prieš metus tapęs sostinės vadovu, tvirtai pažadėjo, kad jis nutrauks nerašytą taisyklę į savivaldybės administracijos ir municipalinių įmonių vadovų ir valdybos pirmininkų pareigas skirti rinkimus laimėjusių partijų atstovus.

Dėl A.Vilūno palikimo, „Grindos“ įmonės vadovo posto, rungsis daugybė pretendentų.<br>T.Bauro nuotr.
Dėl A.Vilūno palikimo, „Grindos“ įmonės vadovo posto, rungsis daugybė pretendentų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius žadėjo išlaisvinti savivaldybės įmones iš politikų įtakos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius žadėjo išlaisvinti savivaldybės įmones iš politikų įtakos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Čerbienė pretenduoja tapti „Grindos“ vadove.<br>gelsauga.lt nuotr.
L.Čerbienė pretenduoja tapti „Grindos“ vadove.<br>gelsauga.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 6:01 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:26 PM

Šį pažadą merui ir jo komandai vykdyti sekasi sunkiai. Iš tiesų žengtas pirmasis ryžtingas žingsnis, kai administracijos direktore buvo išrinkta nepartinė finansininkė Alma Vaitkunskienė. Bet pastaruoju metu „išpolitizuoti“ pelningas savivaldybės įmones tampa vis sudėtingiau. Skaidrumas skaidrumu, o savi marškiniai vis tiek arčiau kūno: tai matyti, stebint miesto komunalinį ūkį valdančios įmonės „Grinda“ ir strategiškai svarbios „Vilniaus vystymo kompanijos“ vadovų kaitą.

Neoficialiomis žiniomis, Vilniaus valdžia vienoje svarbiausių miesto įmonių, „Grindos“, vadovo poste norėtų matyti Liberalų sąjūdžio atstovę, miesto tarybos nario liberalo Vaido Kukarėno patarėją, 49 metų Loretą Čerbienę.

Pasijuokė iš mero kritikos

Nenuostabu, kad balandžio pradžioje iš pareigų buvo atleistas net 23 metus „Grindai“ vadovavęs Algimantas Vilūnas. Nors nepriklausęs buvusio mero Artūro Zuoko vadovaujamai Laisvės sąjungai (liberalams), yra žinomas kaip ištikimas „zuokininkas“. Bet tai ne vienintelė ir ne pagrindinė jo nuodėmė. A.Vilūnas kaltinamas važinėjęs prabangiu, už įmonės lėšas pirktu visureigiu. Bet svarbiausia, kad į R.Šimašiaus kritiką socialiniuose tinkluose išdrįso numoti ranka ir išdidžiai pareiškė: meras į „Facebook“ rašinėja niekus!

Ne tik Vilniuje, visoje Lietuvoje vargu ar atsirastų vadovas, kuris pro pirštus pažiūrėtų į tokią pavaldinio aroganciją. Pagaliau negalima iš dalies nesutikti ir su R.Šimašiaus kritika – ne visos sostinės gatvės, ypač žiemos metu, buvo sutvarkytos idealiai.

Bet jei iš tiesų pelningame poste užsitupėjusį valdininką ketinama keisti L.Čerbiene, tai kelia šiek tiek nuostabos. Ji – atėjūnė iš dabartinės Vilniaus valdžios pliekiamos „Icor“ grupės, ilgus metus dirbo „rubikoninės“ daugiabučių administravimo įstaigos „Viršuliškių būstas“ vadybininke.

Veikė užnugaryje?

Tiesa, buvusius darbdavius ji apmovė geriausiame jų biznyje: jiems už nugaros 2012 metais įkūrė savo daugiabučių priežiūros įmonę „Namų vadyba“.

Ir kilo skandalas, pasiekęs teismus. Buvo įtarta, kad L.Čerbienė apgaulės būdu iš administratoriaus perviliojo dalį klientų. Tąsyk žmonės nustebo, kai savo pašto dėžutėse rado po dvi sąskaitas už tas pačias administravimo paslaugas – iš pasirinktojo administratoriaus ir to, kuris pasikėsino į jo vietą. Suglumę gyventojai vieni mokėjo vienai, kiti – kitai, treti pinigus pervedė abiem bendrovėms.

Skandalas, kaip ir reikėjo tikėtis, pasiekė teismus. Buvę darbdaviai L.Čerbienei pateikė 800 tūkst. litų (apie 232 tūkst. eurų) ieškinį už patirtus nuostolius.

Sukilus gyventojams, kurie pasijuto patekę į „dvigubo administratoriaus“ spąstus, L.Čerbienei teko bylinėtis ir su sostinės savivaldybe. Prokuratūra susidomėjo galimai padirbtais parašais, taip pat ir „mirusios sielos“ parašu.

L.Čerbienė portalui lrytas.lt prisipažino puoselėjanti planus užimti „Grindos“ generalinio direktoriaus postą (neoficialiomis žiniomis, jai pažadėtos šios įmonės direktoriaus pavaduotojos pareigos. – Red.).

„Taip, aš padaviau dokumentus dalyvauti konkurse „Grindos“ vadovo pareigoms užimti“, – patvirtino L.Čerbienė.

Ji neigė klastojusi parašus ir apgaule viliojusi gyventojus į „Namų vadybos“ glėbį.

„Daugiabučių administratoriaus užduotis buvo skatinti namų bendrijų kūrimą, tai aš ir dariau. Todėl buvę darbdaviai man ėmė keršyti, iškėlė ieškinį, bet nieko jie nelaimėjo. Su Vilniaus savivaldybe taip pat bylinėjausi, laimėjau abi bylas. Dėl parašų klastojimo buvau apklausta tik kaip liudininkė, įtarimai man nepareikšti. Mano biografijoje nėra teistumo žymės“, – trumpai drūtai išpyškino strategiškai svarbiai miesto komunalinei įmonei vadovauti pasišovusi L.Čerbienė. 

Dirbo gerai, bet reputacija – ne be šešėlio

Vilniaus savivaldybė apie galimus kandidatus į „Grindos“ vadovo postą informacijos neteikia, vadovaudamasi konfidencialumo taisykle. A.Vilūnas buvo atleistas balandžio 7 dieną. Konkursą žadėta paskelbti per mėnesį.

Balandžio pabaigoje atleistas ir dar vienas savivaldybės įmonės vadovas iš buvusios A.Zuoko komandos – “Vilniaus vystymo kompanijos“ (VVK) direktorius Renatas Dūdonis.

Jis atšauktas iš pareigų pagal VVK valdybos, kuriai vadovauja Giedrius Dusevičius, Liberalų sąjūdžio šešėlinis finansų ministras.

R.Dūdonio atleidimo formuluotė oficialiame Vilniaus savivaldybės pranešime skamba savotiškai. Pabrėžta, kad jis „subūrė puikią komandą ir užtikrino sklandžią įmonės veiklą valdant vykdomus projektus, tačiau dabartinėje situacijoje įmonei reikia naujos lyderystės ir naujo vadovo, kuris ne tik tęstų vykdomus darbus, tačiau taip pat užtikrintų įmonės veiklos bei funkcijų plėtrą“.

Čia pat pažymėta, kad Vilniaus vystymo kompanijos pateiktais preliminariais duomenimis, įmonės metinis pelnas – 827,8 tūkst. eurų, turtas 2015-ųjų gruodžio pabaigoje sudarė 37,7 mln. eurų.

Taigi išeitų, kad R.Dūdonis puikiai dirbo, jam vadovaujant įmonė uždirbo pelną. Todėl ir buvo atleistas? Tiesa, praėjusių metų pabaigoje VVK kratą darė Specialiųjų tyrimų tarnyba, meras R.Šimašius taip pat užsiminė apie R.Dūdonio problemas dėl reputacijos.

Ne visiems lekia galvos

Iš principo natūralu, kad nauja valdančioji komanda perskirsto vadovaujančius postus ir be saviškių (politine prasme) protekcijų apsieiti neįmanoma.

Tačiau politologai pastebėjo, šis procesas Vilniuje vyksta kaip niekada anksčiau nenuosekliai.

Opozicijos lyderiu tapęs buvęs meras A.Zuokas ne visai teisus, skųsdamasis, kad gerai dirbantys ir patyrę vadovai metami lauk vien dėl to, kad jie yra „A.Zuoko kadrai“.

Pavyzdžiui, sostinės valdančiajai koalicijai priklausančiam „Lietuvos sąrašui“ su Aušra Maldeikiene jau daugiau nei metus nepavyksta iš Finansų departamento kėdės iškrapštyti irgi „zuokininku“ laikomo Vyginto Jako.

Ekonomistė A.Maldeikienė jau nuo pat šios kadencijos savivaldybėje pradžios šaukė, kad V.Jakas nekompetentingas kaip finansų specialistas. Maža to – teistas už pasikėsinimą sukčiauti. V.Jakas 2006 metais buvo nuteistas pinigine bauda už tai, kad kėsinosi neteisėtai gauti draudimo išmoką už jo paties sukeltoje avarijoje sugadintą valdišką automobilį.

Tačiau V.Jakas – kol kas nejudinamas ir toliau užima labai svarbias Finansų departamento direktoriaus pareigas.

„Keisti atsakingas pareigas einančius darbuotojus savaime nėra blogai. Kiekvienas naujas vadovas formuoja savo kadrų politiką, renkasi patikimus žmones. Svarbu, koks rezultatas. R.Šimašius aiškino, kad keičia savivaldybės įmonių vadovus, nes nori pokyčių. Bet tų pokyčių kol kas nematyti“, – pastebėjo viešųjų ryšių bendrovės „Idea prima“ vadovas Paulius Tamulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.