Opozicija dvejoja Vilkaviškio savivaldybės pirkimų skaidrumu

Iš skelbiamų 870 pirkimų „Vilkasta“ laimėjo 199.

Verslininkas, Vilkaviškio savivaldybės tarybos narys G.Plečkaitis teigia, jog viešuosiuose pirkimuose trūksta civilzuoto požiūrio ir viešumo.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Verslininkas, Vilkaviškio savivaldybės tarybos narys G.Plečkaitis teigia, jog viešuosiuose pirkimuose trūksta civilzuoto požiūrio ir viešumo.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Iš bendrovės „Vilkasta“ praėjusiais metais Vilkaviškio savivaldybė pirko prekių ir paslaugų beveik už 800 tūkst. eurų.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Iš bendrovės „Vilkasta“ praėjusiais metais Vilkaviškio savivaldybė pirko prekių ir paslaugų beveik už 800 tūkst. eurų.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Vilkaviškio savivaldybės vadovai teigia, jog visi viešieji pirkimai vyksta skaidriai.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Vilkaviškio savivaldybės vadovai teigia, jog visi viešieji pirkimai vyksta skaidriai.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Vicemeras K.Kiualakis: „Aš esu visiškai ramus dėl savo veiklos“.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Vicemeras K.Kiualakis: „Aš esu visiškai ramus dėl savo veiklos“.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Loreta Juodzevičienė

May 3, 2016, 9:37 PM, atnaujinta May 26, 2017, 5:11 PM

Vicemeras Kazys Kiaulakis teigė, jog opozicijos kalbos apie neskaidrius pirkimus tėra rinkimų kampanijos pradžia, nes viskas daroma pagal įstatymus.

Vilkaviškio savivaldybės taryboje yra 25 nariai. Valdančioji dauguma – 14 socialdemokratų ir trys „valstiečiai“.

Opozicijai atstovaujantis G.Plečkaitis teigė akyliau pasidomėjęs, ką savivaldybė iš ko pirko, kiek mokėjo.

„Praėjusiais metais iš bendrovės „Vilkasta“, kurios vienas iš akcininkų yra mero pavaduotojas Kazys Kiaulakis, o jo sūnus – šios įmonės statybų direktorius, pirko prekių ir paslaugų beveik už 800 tūkst. eurų. Tai – beveik 10 proc. visų savivaldybės pirkiniams ir paslaugoms išleistų lėšų.

Statybomis ir prekyba užsiimančioje įmonėje „Vilkasta“ buvo perkama viskas – nuo pirmosios pagalbos rinkinių iki traktoriaus detalių bei triukšmo tyrimų.

Vilkaviškio rajono savivaldybės skelbiamoje viešųjų pirkimų ataskaitoje 2015 metais rašoma, jog iš „Vilkasta“ pirktos paslaugos ir prekės sudaro beveik 23 proc. visų skelbiamų viešųjų pirkimų.

Iš skelbiamų 870 pirkimų „Vilkasta“ laimėjo 199.

Didžiąją dalį bendrovės iš savivaldybės užsakymų uždirbtos sumos sudaro K.Donelaičio gimnazijos pastato Kybartuose rekonstravimo darbai – beveik 680 tūkst. eurų. Papildomiems darbams dar buvo paprašyta 86 tūkst. eurų, tačiau, šią problemą ėmus viešinti, buvo pasitenkinta kuklesne suma – 68 tūkst.“, – teigė G.Plečkaitis.

Jam nuostabą sukėlė ir kai kurios prekės, apklausos būdu praėjusiais metais pirktos iš bendrovės „Vilkasta“: pirmosios pagalbos rinkiniai, garso bei vaizdo aparatūra, žemės ūkio mašinų dalys, traktoriaus MTZ 892 dalys, nors, anot tarybos nario, „Vilkasta“ nei gamina traktorių, nei jais prekiauja.

Savivaldybė iš šios bendrovės pirko stalo įrankių, šviestuvų, liemenių su atšvaitais, treniruočių kamuolių, krovininių automobilių atsarginių detalių, nors pastarosios specializuotose parduotuvėse, ko gero, kainuotų pigiau.

„Gal ir ne visada galima išvengti pirkimo iš savo partijos ar pavaldinio įmonės, tačiau viešumas šią problemą išspręstų ir nekeltų abejonių dėl kainų.

Manau, visos savivaldybės viešame portale galėtų skelbti būsimus pirkimus ir laukti pasiūlymų iš įmonių, kuriuos taip pat visi matytų.

Priminsiu jau klasikinį vaikų nemokamo maitinimo konkurso atvejį Vilkaviškyje, kai, įsikišus tarybos nariams ir sudarius sąlygas didesnei konkurencijai, pirkimo kaina nuo 12,5 mln. litų nukrito iki 7,5 mln. Tačiau nuo tada tarybos nariai viešųjų pirkimų konkursuose tapo nepageidaujami.

Jei per vieną pirkimą galima sutaupyti penkis milijonus, tai pagalvokite, kas dedasi valstybėje?

Keistai atrodo, kai iš kokios nors įmonės, kuri nei gamina baldų, nei jais prekiauja, perkami baldai“, – kalbėjo G.Plečkaitis.

Jis neslėpė, jog pirkimai „apklausos būdu“ kelia daugybę dvejonių.

„Prieš kurį laiką buvo prašymų man pabūti trečiuoju asmeniu apklausoje, kai perkamos prekės. Atsisakiau. Mano pažiūras jau visi žino, todėl nebesiūlo. Tačiau tai vyksta ir toliau.

Kartais pirkimai išskaidomi, kad būtų galima pirkti ne konkurso, o apklausos būdu. Kas apklausą kontroliuos?

Stambūs pirkimai stipriai kontroliuojami, todėl imamasi smulkių.

Bendraujant su verslininkais tenka girdėti visokiausių istorijų.

Pavyzdžiui, pas vieną atėjęs biudžetinės įmonės atstovas pasiūlė už jo parduodamus kastuvus sumokėti net 20–30 proc. didesnę kainą, nei jie kainavo parduotuvėje.

Manote, jie norėjo paremti verslininką? Jis, ko gero, tą skirtumą norėjo atsiimti grynais.

Kitas verslininkas pasakojo, jog laimėjo konkursą, kurio, matyt, neturėjo laimėti, todėl buvo pamokytas. Su juo buvo vilkinama atsiskaityti metus, kad daugiau nekištų nosies, kur nereikia“, – atskleidė pirkimų užkulisius G.Plečkaitis.

Opozicijos atstovo prie kryžiaus kalamas vicemeras socialdemokratas K.Kiaulakis teigė, jog visos šios kalbos liudija apie rinkiminės kampanijos pradžią.

„Aš esu visiškai ramus dėl savo veiklos. „Vilkasta“ susikūrė 1991 metais, aš politikoje esu nuo 1994-ųjų. Buvau šios įmonės vadovas, taip – esu akcininkas. Viskas yra daug metų deklaruojama.

Bendrovė dalyvauja konkursuose ir pinigus užsidirba, laimėdama viešuosius pirkimus ir statyboje, ir prekyboje.

Aš, kuruodamas statybos sritį, bijau nueiti pas statybininkus, nes, neduok Dieve, pamatys opozicija, kuri nori išpūsti burbulą.

Mano sūnus pametė Vilnių, grįžo ten, kur dirba tėvai. Jis – „Vilkastos“ statybų direktorius.

Turiu kitą sūnų, kuris irgi statybininkas. Ar geriau, kad jie išvyktų dirbti į užsienį?

Sąžiningai sakau, – nieko neįtakoju. „Vilkastos“ objektuose nesilankau, nes visiems įvaryta baimės.

Praėjusiais metais savivaldybės iš „Vilkastos“ pirktos prekės ir paslaugos yra tik 9 proc. visų pirkimų.

Šį bendrovė yra didžiausia verslo struktūra rajone, mokanti daugiausia mokesčių. Tai kas yra blogo?

Aš negaliu – kaip akcininkas – pasakyti: „Jūs nedalyvaukite konkursuose“. Mano pareiga – dirbti, nesirūpinti, kas ir kur kibirus perka.

Aišku, mums būtų maloniau, jei visur dirbtų savi. Deja, konkursus laimi tas, kas pasiūlo mažiausią kainą“, – atrėmė opozicijos kaltinimus ir įtarimus vicemeras K.Kiaulakis.

Vilkaviškio savivaldybės administracijos direktorius Vitas Gavėnas patikino, jog vicemeras K.Kiaulakis viešuosiuose pirkimuose nedalyvauja.

„Pirkimai vyksta skaidriai. Kitaip ir negali būti. Iš vicemero nebuvo jokio spaudimo. Pagrindinis kriterijus – mažiausia kaina. Viešuosius pirkimus Vilkaviškyje laimi ne tik „Vilkasta“, – teigė V.Gavėnas.

Bendrovės „Vilkasta“ generalinis direktorius Aloyzas Beržanskis išdėstė savo poziciją.

„Vilkasta“ pagal frančizės sutartį Vilkaviškio rajone valdo du prekybos centrus „Senukai“, kuriuose prekiaujama įvairių kategorijų prekėmis: statybinėmis medžiagomis, baldais, kanceliarinėmis prekėmis, valymo priemonėmis, kompiuterine technika ir jai skirtais priedais, smulkia žemės ūkio technika ir jos dalimis bei kt.

Nėra paslaptis, jog „Senukų“ kainos yra konkurencingos, todėl čia reikalingas prekes renkasi daugelis mūsų miesto ir rajono organizacijų bei įmonių.

Beje, būtina patikslinti minimus skaičius. Pernai Vilkaviškio rajono savivaldybė iš mūsų valdomų įmonių, kurios laimėjo konkursus, pirko prekių ir paslaugų už beveik 790 tūkst. eurų. Iš šios sumos beveik 747 tūkst. eurų buvo skirta Kybartų K.Donelaičio gimnazijos pasttato rekonstravimui, beveik 10 tūkst. eurų – Vilkaviškio pradinės mokyklos tvoros įrengimui bei tvoros prie savivaldybės administracijos pastato remontui.

Šie konkursai buvo vieši, dalyvavo visi norintieji. Pernai „Vilkasta“ dalyvavo 37 statybos rangos konkursuose, o dėl didelės konkurencijos laimėjo 13.

Rajono savivaldybė su jai pavaldžiomis tarnybomis ir 12 seniūnijų 2015 metais „Senukų“ prekybos centruose įsigijo įvairių prekių už 30 tūkst. eurų, o tai nesudaro nei 1 proc. minėtų centrų apyvartos“, – teigė bendrovės „Vilkasta“ generalinis direktorius A.Beržanskis. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.