Po vaiko netekties mažeikiškių laukė skaudi akistata su policija

Devynių mėnesių dukters staiga netekusi jauna šeima negali ramiai gydytis sielos žaizdų. Vyras ir žmona įtariami nevykdę policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų.

Sutuoktiniai R. ir A.Vaišvilai ne tik neteko mažametės dukters, bet ir užsitraukė policijos pareigūnų nemalonę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Sutuoktiniai R. ir A.Vaišvilai ne tik neteko mažametės dukters, bet ir užsitraukė policijos pareigūnų nemalonę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

May 3, 2016, 10:43 AM, atnaujinta May 26, 2017, 7:53 PM

Nuo mirusio kūdikio atplėštus ir keturioms valandoms policininkų sulaikytus tėvus guodžia tik tai, kad aiškinamasi, ar patys pareigūnai nenusižengė.

Tragedija nutiko vasario 22-osios vakarą, kai Rūta Vaišvilienė su dviem mažamečiais vaikais automobiliu išvažiavo iš namų Bugenių kaime (Mažeikių r.).

„Staiga per veidrodėlį pamačiau, kad dukrai nutiko kažkas negera – jos žvilgsnis buvo nustėręs. Iškart sustojau, puoliau prie jos ir pajutau, kad kvėpavimas silpsta. Baisiai išsigandusi paskambinau vyrui. Jis atbėgo, pradėjome daryti dirbtinį kvėpavimą“, – tramdydama jaudulį vakar „Lietuvos rytui“ pasakojo 27 metų R.Vaišvilienė.

Buvo iškviesti policininkai

Po kelių minučių atvažiavo greitoji pagalba. Tuomet tėvai pasikeisdami su dviem medikėmis bandė gaivinti dukterį. Medikės teigė viską dariusios gerai. Motina prisiminė, kad vaikui buvo suleista adrenalino. Mergaitė buvo gaivinama visą valandą.

O paskui į greitosios pagalbos automobilį įlipo iš Mažeikių atvykę policininkai, kuriuos iškvietė medikai.

„Jie jėga ištempė mano vyrą būtent tą sekundę, kai atrodė, kad gali įvykti stebuklas. Pajutau gaivališkus refleksus, duktė tarsi pradėjo vartyti akis. Sakėme, kad reikia ją šildyti, užklojome striuke. Viena medikė labai stengėsi, o kita tarsi mus stabdė – gal nebematė prasmės.

Paėmiau dukrytę ant rankų, prasegiau megztinį, kad galėčiau ją priglausti prie širdies, o pareigūnai ėmė šaukti: „Padėk kūną, nedraskyk jo.“

Mane nutempė į policijos automobilį, uždėjo antrankius, šaukiau: „Leiskite prie dukters, reikia ją gaivinti, noriu būti su ja.“ Viena policininkė pasakė, kad ja medikai pasirūpins“, – prisimena R.Vaišvilienė.

Tėvai atsidūrė už grotų

Auriui Vaišvilai taip pat atrodo, kad policininkai išdygo būtent tada, kai po valandą trukusio gaivinimo pasirodė menkų vilties ženklų.

Vienai medikių jis taip pat negailėjo gražių žodžių, tačiau kitos elgesys jį tiesiog glumino: „Mus vis stabdė, sakė, kad reikia fiksuoti mirtį.“

Vyro teigimu, policijos pareigūnai jį ištempė iš greitosios pagalbos automobilio, užlaužė rankas, paguldė ant žemės, trenkė į galvą, papurškė ašarinių dujų – elgėsi kaip su didžiausiu nusikaltėliu.

Dukters ką tik netekę tėvai buvo nuvežti į Mažeikių policijos komisariatą, kur praleido keturias valandas, buvo apklausinėjami, o vyras valandai uždarytas į areštinę, abiem atlikti kraujo ir šlapimo tyrimai – nei alkoholio, nei kvaišalų pėdsakų neaptikta.

Neteko paskutinės vilties

„Jie negalėjo man liepti pasitraukti nuo dukters, tai mano konstitucinė teisė. Pareigūnai nepateikė pažymėjimų, nežinau jų pavardžių, nieko neaiškino, mane kaip gyvulį į gardą pavarė.

Kodėl reikėjo atimti iš mūsų paskutinę galimybę gaivinti vaiką arba bent jau atsisveikinti su juo?“ – piktinosi A.Vaišvila.

Kitą dieną Vaišvilai nuvyko į Šiaulius pasiimti vaiko palaikų iš teismo medicinos ekspertų.

Jų teigimu, kūnelį atidavė be jokių paaiškinimų, esą sustojo širdis, kitų organų veiklos sutrikimų neužfiksuota. Kol kas tai tik preliminarios išvados.

Ką atskleis tyrimas?

Po patirtų išgyvenimų Vaišvilai, kurie nusprendė persikelti gyventi į Palangą, negali ramiai apmąstyti netekties.

Jie sužinojo apie Mažeikių policijoje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl pareigūnų nurodymų nevykdymo ir viešosios drausmės pažeidimo.

Tuomet ir patys nusprendė ieškoti teisybės.

Juo labiau kad po susidūrimo su pareigūnais A.Vaišvila kreipėsi į teismo medicinos ekspertus dėl sumuštos krauju pasruvusios dešinės akies ir paakio – jam nustatytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Neatmetama, kad ikiteisminis tyrimas dėl pareigūnų nurodymų nevykdymo bus nutrauktas, tačiau jį perėmę Palangos policijos pareigūnai įvykio kol kas nekomentuoja.

Mat kol kas dar neapklausti kūdikio netekę tėvai.

Mažeikių policijos komisariate atliekamas vidaus tyrimas dėl pareigūnų veiksmų.

Pareigūnai neturėjo kitos išeities

Ramūnas Matonis, Policijos departamento atstovas:

„Gali susidaryti įspūdis, kad pareigūnai yra beširdžiai. Tačiau pasiaiškinus situaciją matome, kad viskas vyko šiek tiek kitaip. Kaip pasakojo medikai, atvykę į įvykio vietą jie bandė gaivinti mergaitę ilgiau nei valandą, nors įprastai tokia procedūra trunka iki pusvalandžio.

Nepavykus atgaivinti buvo konstatuota mergaitės mirtis, tačiau tėvai su tuo nesusitaikė ir toliau bandė gaivinti.

Kadangi padėti vaikui jau nebuvo galimybių, medikai paprašė atiduoti kūną, nes jie privalo atlikti būtiną ekspertizę mirties priežasčiai nustatyti, tačiau tėvai nereagavo ir elgėsi agresyviai.

Medikai iškvietė policijos pareigūnus, jiems atvykus ir išsiaiškinus situaciją tėvai ir toliau nesutiko atiduoti mirusio vaiko.

Pareigūnai maždaug pusvalandį bandė įkalbėti tėvus išlipti iš automobilio ir atiduoti vaiką, tačiau tėvai buvo šoko būsenos, purtė vaiko kūną, draskėsi, tad pareigūnams neliko nieko kita, kaip tik ištraukti juos iš automobilio.

Vyras elgėsi agresyviai, stumdė pareigūnus, todėl jie buvo priversti imtis griežtesnių priemonių, uždėti antrankius, įsodinti į automobilį ir kartu su motina pristatyti į policijos komisariatą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.