Purvu apipiltas Vydas Gedvilas netyli

Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas tyrimas dėl paslaptingų pažymų, užkirtusių jam kelią į švietimo ir mokslo ministro postą.

V.Gedvilas atkakliai ieško teisybės.<br>T.Bauro nuotr.
V.Gedvilas atkakliai ieško teisybės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

May 3, 2016, 6:06 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:26 PM

V.Gedvilas siekia, kad prokurorai imtųsi tyrimo net pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius, tokius kaip neteisėtas informacijos apie privatų asmenį rinkimas kriminalinės žvalgybos būdu, riboto naudojimo informacijos atskleidimas, šmeižtas.

Prieš metus Darbo partija Seimo pirmininką pasiūlė skirti švietimo ir mokslo ministru vietoj Dainiaus Pavalkio. Premjeras Algirdas Butkevičius buvo nusiteikęs tam pritarti, o Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) specialioje pažymoje buvo parašiusi neturinti priekaištų kandidato reputacijai.

Bet prezidentė Dalia Grybauskaitė tuomet kategoriškai nukirto, jog teisėsaugos pateikta informacija yra tokia bloga, kad „net neleidžia svarstyti“ šios kandidatūros.

Politikos užkulisiuose neabejota, kad D.Grybauskaitė taip norėjo kirsti ir jos nemėgstamai Darbo partijai, ir prezidentės nevengusiam kritikuoti V.Gedvilui.

Tačiau taip ir liko neaišku, ar premjeras ir prezidentė buvo gavę tą pačią pažymą, ar šalies vadovei buvo pateikta kokia nors papildoma informacija.

Į viešumą buvo praslydusios tik kai kurios nuotrupos – neva V.Gedvilo bernvakario sąskaitą galėjo apmokėti verslininkai, politikas buvo susitikęs su rusų milžino „Rosatom“ atstovais, o jo mokslinis darbas galėjo būti plagiatas.

Visus metus V.Gedvilas rinko oficialią informaciją iš įvairių tarnybų bei institucijų, kurios galėjo kaip nors prisidėti prie tokių pažymų rašymo.

„Aš turiu atsakymus iš septynių institucijų – netgi Sienos apsaugos tarnybos ir muitinės. Vienintelė STT parašė, kad negali man teikti jokios informacijos. Tačiau aš pats mačiau šios tarnybos pažymą, kurią buvo gavęs premjeras, ir ten parašyta, kad esu nepriekaištingos reputacijos“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė V.Gedvilas.

Šiuos atsakymus politikas pridėjo prie savo kreipimosi į Generalinę prokuratūrą. Seimo vicepirminkas nori, jog būtų išsiaiškinta, kas vis dėlto apie jį rinko informaciją ikiteisminio ar operatyvinio tyrimo metu, taip pat kas rašė pažymą.

Jei prokurorai atsisakytų pradėti tyrimą, V.Gedvilas tikriausiai kreipsis į teismą. Tiesa, politikui kol kas neaišku, ką jis galėtų paduoti į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.