L.Graužinienės sūnus grįžęs iš parduotuvės: „Mama, nebeįmanoma!“

Brangsta ne tik daržovės, bet ir kiti maisto produktai ir tai reikia pripažinti. Kainų kilimo priežastys gali būti susijusios su euro įvedimu. Taip mano Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

L. Graužinienės sūnus: „Mama neįmanoma, nes viskas brangsta“.<br>Montažas
L. Graužinienės sūnus: „Mama neįmanoma, nes viskas brangsta“.<br>Montažas
L. Graužinienės sūnus: „Mama neįmanoma, nes viskas brangsta“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L. Graužinienės sūnus: „Mama neįmanoma, nes viskas brangsta“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L. Graužinienės sūnus: „Mama neįmanoma, nes viskas brangsta“.<br>Jurgaičio nuotr.
L. Graužinienės sūnus: „Mama neįmanoma, nes viskas brangsta“.<br>Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 8:39 AM, atnaujinta May 26, 2017, 4:58 PM

„Pati perku maisto produktus. Net mano sūnus, kuris dažniausiai maistu aprūpina šeimą, parėjęs iš parduotuvės sako: „Mama, nebeįmanoma, nes viskas yra brangiau. Net vaikai pastebi, kad produktai brangsta ir tą reikia pripažinti“, – Žinių radijuje sakė politikė.

Seimo pirmininkė kalbėjo, kad kainų kilimo priežastys yra įvairios. Gyvename rinkos ekonomikos sąlygomis ir rinka reguliuoja pasiūlą ir paklausą. Kalbant apie daržoves, tai dabar tas periodas, kai vaisiai visada būna brangesni, nes yra didelės transportavimo bei auginimo išlaidos.

„Aš neneigčiau kilimo vienos iš priežasčių ir situacijos dėl euro įvedimo. Tai ne pats euras pakėlė kainas. Pusę metų buvo verslo ir Vyriausybės susitarimas nekelti kainų. Pusę metų buvo dirbtinai sustabdytas rinkos reguliavimo mechanizmas ir, manau, kad po to pusmečio vis tiek buvo stengiamasi išlyginti tą situaciją ir kainas šiek tiek reguliavo prekybininkai nenorėdami netekti pelnų. Tai yra natūralu“, – sakė L.Graužinienė.

Pasak jos, labai aiškiai situaciją nubrėžia ir turtingiausių Lietuvos žmonių reitingai. Sąrašo viršuje yra prekybininkai ir prekybos tinklų vadovai. Tas pelnas ateina iš antkainio sumokėjus mokesčius. Ir tokia yra rinka.

Ar ketinate dalyvauti boikote?

Seimo pirmininkė šyptelėjo, kad kalafiorų istorijoje galėjo pasirinkti lietuviškesnę daržovę. L.Graužinienė mano, kad tokios akcijos turi dvi puses. Tai parodė ir rugsėjo 1-osios akcija, kai neprekiaujama alkoholiu tą dieną, bet prieš ir po perkama žymiai daugiau.

Seimo pirmininkė išreiškė nuomonę, jog reiktų mažinti PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams, norint padėti mažiau uždirbantiems Lietuvos gyventojams.

„Mano manymu, mes, kaip valdžios atstovai, turime užtikrinti, kad žmonės turėtų galimybę įsigyti būtiniausių maisto produktų krepšelį tinkamomis kainomis. Lietuvoje maisto produktams yra 21 proc. PVM, o kitose valstybėse yra mažesnis PVM, tai aš palaikau idėją būtiniausiems maisto produktams sumažinti PVM. Taip užtikrinsime produktų mažesnę kainą, bet tada priklausys nuo pačių prekybininkų, kiek jie bus sąžiningi nemanipuliuodami PVM sumažėjimu

Nemanau, kad prekybininkus išgąsdinsime. Sveikinu pilietinį aktyvumą ir man patinka, kad jie darosi aktyvūs. Jie priverčia suklusti prekybininkus ir politikus. Visus priverčia sujudėti ir tai sveikintina. Džiaugiuosi, kad pilietinė visuomenė tampa nepakantesnė ir taip turi būti“, – sakė politikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.