Neuždirbo: 7 vaikų mamai – 24 eurų pašalpa, 100 eurų – pensija

Septynių vaikų mamos pajamos – 24,79 eurų, o kitų išmokų, kaip pati sužinojo kreipusis dėl nedarbingumo pašalpos, ji paprasčiausiai neužsidirbo, nes turimas darbo stažas nesiekia net aštuonerių metų. Moterį nustebino faktas, kad net ir metai, kai ji augino vaikus, nėra įtraukiami į bendrą darbo stažą.

Žinia iš „Sodros“ pribloškė 7 vaikų motiną.<br>V. Balkūno nuotr.
Žinia iš „Sodros“ pribloškė 7 vaikų motiną.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 2:31 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:38 PM

„Dirbti pradėjau 18 metų, vėliau pagimdžiau septynis vaikus. Visą gyvenimą dirbau pagal išgales, bet sušlubavo sveikata. 2015-ųjų gruodžio 1 d. gavau pažymą, kad turiu tik 55 proc. darbingumo lygį. Negaliu dirbti fizinio darbo, turiu labai rimtų problemų su stuburu“, – kalbėjo 51-erių Trakų rajono gyventoja Liusia Kozlovska.

Moters turimas darbo stažas yra septyneri metai, devyni mėnesiai ir 23 dienos. „Bet juk ir vaikų auginimo laikotarpis priskaičiuojamas prie darbo stažo... Iš Trakų savivaldybės darbuotojų išgirdau, kad tai ne jų bėdos, tokie įstatymai, ir nieko jie negali padaryti“, – sunkiai žodžius rinko moteris.

Rūpinasi neįgaliu sūnumi

„Nors penkis vaikus jau užauginau, dar du nepilnamečiai. Vienas sūnus – neįgalus. Kai nuvykau į seniūniją, sužinojau, kad man priklauso 25 eurų išmoka, bet tam, kad ją gaučiau, turiu iš banko pristatyti pažymą apie paskutinių mėnesių pajamas, o banke sužinojau, kad tokios pažymos paruošimas kainuoja 10 eurų“, – negalėjo atsistebėti moteris ir pridūrė, kad vienintelės šeimos pajamos – vaikų tėvo mokami alimentai – 120 eurų ir sūnaus neįgalumo išmoka – 106 eurai.

Vienintelė socialinė lengvata, kuria šiuo metu moteris gali naudotis – tai 50 proc. nuolaida viešojo transporto bilietams. „Sūnui operuota koja, ji gerokai trumpesnė už sveikąją, jis taip pat serga vidutinio sunkumo astma, žvyneline ir turi labai aukštą kraujospūdį. Labai daug pinigų reikia vaistams“, – apie sudėtingą situaciją kalbėjo pašnekovė.

Šiuo metu šeima gyvena Rūdiškių seniūnijoje Žeronių kaime. „Žemės nuosavos neturiu, namai sudegė, tad man buvo suteiktas socialinis būstas. Tai buvo namas be langų, durų, lubų ir grindų – viskuo teko pasirūpinti pačiai. Tuomet vaikai dar buvo maži, bet po truputį pavyko jame įsikurti, sudėjome langus, pasirūpinau grindimis.“

L.Kozlovska sakė, kad gautą socialinį būstą turėjusi iš pagrindų suremontuoti, tad tikisi, kad bent už įdėtus keturis langus pavyks gauti iš savivaldybės kompensaciją, nes būstas yra socialinis ir moteriai nepriklauso.

„Įsivaizduokite, gyvenau porą metų su mažesniais vaikais, tai langai buvo celofanu apkalti ir vis tiek vėjas pūsdavo kiaurai“, – pasakojo moteris.

Su girtaujančiu sugyventiniu išsiskyrė

L.Kozlovska atvirai papasakojo, kad dėl girtaujančio sugyventinio jos šeima anksčiau buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. „Mes jau daug metų kartu negyvename, jis moka alimentus ir jau daug metų mūsų jokie socialiniai darbuotojai namuose nelanko. Aš pati esu negeriantis žmogus“, – pasakojo pašnekovė.

Pokalbiui pasisukus apie vaikus L.Kozlovskos balsas pagyvėjo ir jame atsirado daugiau optimizmo: „Mano dukra labai daug sportuoja, žaidžia futbolą ir tinklinį, turi daug įvairių medalių ir kitų apdovanojimų po sėkmingų varžybų. Sūnus galėtų tikrai gerai mokytis, bet dėl sveikatos problemų daug laiko praleidžia namuose.

Vaikams daug ko norisi, bet galimybės, deja, daug ko neleidžia. Iki mokyklos – 5 km atstumas, tad reikia dviračio“, – vėl atsiduso pašnekovė ir pridūrė, kad pirmiausia kas kartą rūpinasi, kaip nupirkti visų reikiamų vaistų ir susimokėti už elektrą.

Pati L.Kozlovska tikino, kad rankų nenuleidžianti ir vasarą prisidurianti miškuose rinkdama uogas ir grybus, kai leido sveikata, turėjo darbą Vilniuje.

Ką nutylėjo 7 vaikų mama?

Trakų rajono savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Teresa Charukevič teigė, kad nuo 2004-ųjų – tiek, kiek duomenų rodo elektroniniai duomenų registrai, L.Kozlovska yra nuolatinė įvairių socialinių išmokų gavėja ir naudojasi įvairiomis socialinėmis paslaugomis.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, moteriai nustatytas 45 proc. nedarbingumo lygis priklauso vadinamajai trečiajai neįgalumo grupei, o neturint pakankamo darbo stažo išmokos nėra mokamos.

Bendraudama su naujienų portalo lrytas.lt žurnaliste L.Kozlovska nutylėjo, kad šiek tiek pajamų į šeimos biudžetą įneša ir jos sutuoktinis, kuris šiuo metu gauna išmokas iš darbo biržos, be to, vaikams mokykloje skirtas nemokamas maitinimas, šeima yra gavusi paramą mokyklinėms prekėms įsigyti, gauna kompensaciją kietajam kurui (malkoms ar anglims) bei du kartus šeimai buvo išmokėtos vienkartinės pašalpos.

„Jei nutinka kokia nors nelaimė, šeimoje kas nors labai suserga ar patiriama kitų būtinų išlaidų, savivaldybė skiria vienkartinę pašalpą, kurios dydis gali siekti iki 153 eurų“, – sakė T.Charukevič.

Laukia vos 100 eurų pensija

24,79 eurų pašalpa moteriai buvo paskirta pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, kurie numato, kokia galima parama, atsižvelgiant į šeimos pajamas ir situaciją. „Tokia pašalpa skiriama konkrečiam laikotarpiui, o jei po jo kažkas pasikeičia, pavyzdžiui, sumažėja šeimos pajamos, tai ir šios pašalpos dydis iš naujo perskaičiuojamas“, – kalbėjo T.Charukevič.

Anot poskyrio vedėjos, moteris turėtų kreiptis į “Sodrą“ ir sužinoti, kiek darbo stažo jai trūksta, kad jo pakaktų gauti kitas socialines išmokas, ir tuomet paprasčiau būtų ieškoti išeičių iš sudėtingos situacijos.

„Reiktų labai rimtai susirūpinti ir tuo, kad artėja pensijos laikotarpis, ir, jei turimo darbo stažo nepakaks, moteris galės pretenduoti tik į šalpos pensiją, kuri šiuo metu sudaro 100,80 eurų. Tikrai būna atvejų, kai žmogui iki bazinės pensijos gavimo trūksta kelių mėnesių ar metų darbo stažo, jis įsidarbina, tą laikotarpį dirba ir tuomet perskaičiuojama pensija. Tarp bazinės senatvės pensijos ir šalpos pensijos esama nemažo skirtumo“, – kalbėjo T.Charukevič.

„Sodra“: sprendimas gali būti skundžiamas

Trakų „Sodros“ Klientų aptarnavimo poskyrio vedėja Ernesta Gaubaitė patvirtino, kad vos 55 proc. darbingumo lygį turinčiai moteriai išmoka nepriklauso. „Dabar stažas skaičiuojamas nuo priėmimo į darbą iki atleidimo. Jei moteris nesutinka su tokiu sprendimu – jis gali būti skundžiamas.“

„Sodros“ atstovė patvirtino, kad šiuo atveju laikas, kol moteris augino vaikus, nėra užskaitomas kaip darbo stažas. „Jeigu moteris, kai išeina motinystės atostogų, tuo metu yra nedirbanti, tai ir stažas nesiskaičiuoja. Ta pati tvarka juk galioja ir šiandien – vaiko priežiūros atostogos galimos iki trejų metų“, – kalbėjo pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?