Įklimpęs prokuroras vėl traukiamas už ausų

Dėl Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo posto vyksta nuožmi, bet nuo visuomenės akių slepiama kova. Pasirodo, į šį postą vėl taikosi susikompromitavęs prokuroras Irmantas Mikelionis.

Generalinio prokuroro nustumtas ir norą dirbti eiliniu prokuroru pareiškęs I.Mikelionis vėl ėmė kelti galvą.
Generalinio prokuroro nustumtas ir norą dirbti eiliniu prokuroru pareiškęs I.Mikelionis vėl ėmė kelti galvą.
Ar E.Pašilis (nuotr.) atlaikys spaudimą ir antrą kartą atsisakys paskirti I.Mikelionį į aukštas pareigas?
Ar E.Pašilis (nuotr.) atlaikys spaudimą ir antrą kartą atsisakys paskirti I.Mikelionį į aukštas pareigas?
Daugiau nuotraukų (2)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

May 6, 2016, 6:47 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:34 AM

Kai generalinis prokuroras Evaldas Pašilis atsisakė paskirti naujai kadencijai I.Mikelionį į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento vadovo postą, o šis viešai pareiškė, kad dirbs eiliniu prokuroru kitame departamente, atrodė, kad skandalingasis prokuroras nustumtas į užribį.

Tačiau „Lietuvos rytas“ sužinojo, kad, kolegų nuostabai, I.Mikelionis staiga vėl pateikė paraišką dalyvauti naujai rengiamame konkurse į ONKT departamento vadovo vietą.

Plūstelėjo užtarėjų

Iš karto imta šnekėti, kad E.Pašilio sprendimu nepratęsti I.Mikelionio kadencijos ypač buvo nepatenkinti kai kurie Prezidentūros atstovai ir kai kurių verslo grupių veikėjai.

Esą jie ir pasistengė, kad šis užsakymus nuolankiai vykdantis pareigūnas siektų toliau vadovauti departamentui. O kaip gi kitaip? Su tokiu dėmėtu munduru pernelyg nepasišakosi.

Spaudimą, kad būtų perrinktas jo geras draugas I.Mikelionis, daro ir prieš jo nusižengimus iki šiol akis užmerkdavęs Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius bei kai kurie Kriminalinės policijos biuro vadovai.

Šie net buvo įkalbėję policijos generalinį komisarą rašyti oficialų prašymą generaliniam prokurorui, kad paliktų šiame poste I.Mikelionį.

Ir įkalbinėjo, ir atkalbinėjo

Iškart po konkursų, per kuriuos taip ir nepaaiškėjo naujieji ONKT ir Baudžiamojo persekiojimo departamentų vadovai, generalinis prokuroras E.Pašilis pareiškė, kad norėtų, jog paraiškas pateiktų kuo daugiau pretendentų.

Kandidatų paieškomis asmeniškai užsiėmė generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas, turintis daug įtakos E.Pašiliui ir, kaip kalbama, kai kurioms verslo struktūroms. Esą jis skambindavo autoritetą tarp kolegų turintiems prokurorams ir įkalbinėjo juos dalyvauti konkursuose.

Tada veikė ir susikompromitavusio I.Mikelionio gynėjai – jie visaip atkalbinėjo galimus rimtus konkurentus dalyvauti konkurse ir patarinėjo geriau rinktis Baudžiamojo persekiojimo departamentą.

Pretendentai galėjo būti bauginami, kad tie, kurie bandys konkuruoti su I.Mikelioniu, užsitrauks Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Kriminalinės policijos biuro nemalonę.

Rimtų konkurentų neturi

Šie gandai pasitvirtino – dalyvauti ONKT departamento vadovo poste nutarė tik šeši kandidatai, o Baudžiamojo persekiojimo – net trylika.

Be to, konkurse į ONKT departamento vyriausiojo prokuroro postą panoro dalyvauti tik vienas naujas kandidatas – Generalinės prokuratūros prokuroras Rimvydas Valentukevičius.

Kiti penki – tie patys, kurie dalyvavo ir pirmajame konkurse, – prokurorai Gintaras Jasaitis, Raimondas Petrauskas, Julius Rėksnys, I.Mikelionis ir Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Gintautas Danišauskas.

Beveik neabejojama, kad konkurso nugalėtoju vėl turėtų tapti I.Mikelionis – pagal neseniai patvirtintas taisykles jis tik už tai, kad pastaruoju metu užėmė aukštas pareigas, gauna daug papildomų balų ir faktiškai nukonkuruoja kitus žemesnio rango pretendentus.

O konkurse dėl mažiau įtakingo Baudžiamojo persekiojimo departamento vadovo posto susigrums net šeši aukštas pareigas pastaruoju metu ėję prokurorai.

Užsakovų įvardyti nespėjo

Kalbama, kad tokios didelės pajėgos padėti I.Mikelioniui metamos dėl to, kad šis pareigūnas – klusnus užsakymų vykdytojas, padedantis susidoroti su neįtinkančiais politikais, verslininkais ar žurnalistais.

Vienas svarbiausių užsakymų, kurių vykdymu įtariamas I.Mikelionis, – dar 2008 metais be jokio pagrindo trims Ūkio ministerijos valdininkams, apkaltintiems tarnavimu koncernui „Achema“, iškelta baudžiamoji byla.

Dėl šios iš piršto laužtos bylos Lietuva patyrė milžiniškų nuostolių, nes keleriems metams buvo sustabdyta Suskystintųjų dujų terminalo statyba.

Apie tai, kad ši byla yra užsakomoji, viešai buvo prabilęs ir „Achemos“ prezidentas Bronislovas Lubys. Jis teigė žinantis užsakovų bei vykdytojų pavardes. Bet jų įvardyti taip ir nespėjo – netrukus po savo prabilimo jis netikėtai mirė.

Asmeniškai tardė įtariamąją

Nors formaliai bylos tyrimui vadovavo tuometis I.Mikelionio pavaldinys Vilniaus apygardos prokuratūroje Giedrius Tarasevičius, liudininkų teigimu, bene aktyviausiai šiuo ikiteisminiu tyrimu rūpinosi I.Mikelionis, tuo metu dirbęs Vilniaus apygardos prokuratūros vadovo pavaduotoju.

Buvusi Ūkio ministerijos Teisės departamento vadovė Neringa Pažūsienė „Lietuvos rytui“ atskleidė, kad būtent I.Mikelionis ją nuolat kviesdavosi į prokuratūrą ir ragindavo duoti parodymus prieš B.Lubį bei tuometį premjerą Gediminą Kirkilą.

Sužlugdė valstybinį projektą

Toks prokuroro aktyvumas valdininkei atrodė labai keistas, juolab kad dar prieš pradedant ikiteisminį tyrimą buvo gauta informacijos, jog Suskystintųjų dujų terminalo projektą visais būdais bandys žlugdyti Rusijos dujų koncernas „Gazprom“.

T.Pažūsienės nuogąstavimai pasitvirtino – Aukščiausiasis teismas ne tik visiškai išteisino ją ir kitą buvusį ministerijos valdininką, bet ir savo nutartyje padarė prielaidą, jog ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai sužlugdė valstybės tikslą – greitai ir pigiai pastatyti terminalą.

Pagerėjo finansinė situacija

Prieš pradedant ikiteisminį tyrimą prieš Ūkio ministerijos valdininkus I.Mikelionio finansinė padėtis buvo bloga – jis iš SEB banko ir kelių fizinių asmenų buvo pasiskolinęs apie 700 tūkstančių litų.

Tačiau jau 2010 metų pradžioje, kai tapo galutinai aišku, kad artimiausiu metu terminalas nebus pastatytas, prokuroro finansinė situacija gerokai pasitaisė – jis ne tik grąžino dvi dideles (apie 400 tūkstančių litų paskolas), bet ir į asmeninę sąskaitą įnešė dar beveik 100 tūkstančių litų indėlį.

Biografijos faktai netrukdė

Netrukus po šios Lietuvą nuskurdinusios bylos I.Mikelioniui pavyko gauti ir išsvajotą Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovą vietą, kurioje ilgą laiką tvirtai sėdėjo Algimantas Kliunka.

Karjeros šuoliui nesutrukdė ir tai, kad dirbdamas prokuroru I.Mikelionis vertėsi ir nelegalia individualia veikla – namų statyba bei pardavimu ir, kaip manoma, nuslėpė daugiau kaip 300 tūkstančių litų mokesčių.

Be to, prokuroras nuslėpė ir informaciją, kad jo brolis Rimvydas yra oficialiai įtariamas pasisavinęs apie 3 milijonus litų mokesčių.

Tyčia vilkino tyrimą

Kaip uolus užsakymų vykdytojas I.Mikelionis pagarsėjo ir jau tapęs departamento vadovu.

Vienas ryškiausių pavyzdžių – tuo metu valdžioje buvusių konservatorių užsakymu iškelta baudžiamoji byla buvusiam Finansių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovui Romualdui Boreikai, kuris nenorėjo trauktis iš posto.

Jau tuo metu teisinę visuomenę prajuokino tuomečio laikinojo generalinio prokuroro R.Petrausko pareiškimas, kad nors nėra jokių duomenų, kad R.Boreika įvykdė nusikalstamas veikas, reikia pradėti ikiteisminį tyrimą, kad tokių duomenų būtų rasta.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, iškart įsitraukė I.Mikelionis. Vos tik koks nors prokuroras nutraukdavo tyrimą, I.Mikelionis sprendimą naikindavo ir pavesdavo bylą tirti kitam prokurorui.

Kai šis nutraukdavo – vėl naikindavo ir bylą perduodavo dar kitam. Taip tęsėsi trejus metus.

To neapsikentusi R.Boreikos žmona Violeta, kuri 2012 metais su Socialdemokratų partijos sąrašu ketino kandidatuoti į Seimą, užsirašė į priėmimą pas I.Mikelionį.

Gyrėsi pakenkęs politikei

Susitikimo metu išgirdęs priekaištus, kad specialiai prieš rinkimus vilkina tyrimą ir visą medžiagą perduoda žiniasklaidai, I.Mikelionis tik nusijuokė ir ciniškai pareiškė: „Mes savo darbą jau padarėme – mes jums pakenkėme.“

Tik 2013 metais ši byla buvo galutinai nutraukta taip ir neradus jokių R.Boreikos ir jo žmonos nusikalstamos veikos požymių.

Klastotojai apginti, o teisybės ieškotojai sumalti

* I.Mikelionis mėgdavo atstovauti ir verslininkų interesams. Neseniai paaiškėjo, kaip šis prokuroras uoliai gynė sukčiavimu ir Minske prekybos centrą ketinusios statyti įmonės „Erdenas“ užgrobimu įtariamus verslininkus.

* Nors Vilniaus apylinkės prokuratūros pareigūnai gudrią aferą surezgusiems verslininkams buvo pateikę įtarimus, šie viešai gyrėsi, kad turi „stogą“ – I.Mikelionį, kuris viską sutvarkys.

* Taip ir atsitiko – I.Mikelionis perėmė Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo J.Rėksnio kuruojamą bylą ir perdavė ją tirti Kauno apygardos prokuratūrai. Ten byla daugiau kaip metus buvo vilkinama ir galiausiai nutraukta.

* Nors tokia I.Mikelionio savivale pasipiktinę nukentėję verslininkai ne kartą rašė įvairius skundus tuomečiam generaliniam prokurorui D.Valiui, šis galimą I.Mikelionio korupciją pavesdavo tirti pačiam I.Mikelioniui.

* Nukentėję verslininkai bandė užtarimo kreiptis ir į Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką V.Gailių, tačiau šis, vos tik supratęs, kad kalbama apie I.Mikelionį, nėrė į krūmus.

* „Apsidžiaugėme, kad naujasis generalinis prokuroras nepaskyrė I.Mikelionio antrai kadencijai vadovauti departamentui – gal dabar jis jau nebedarys įtakos. Manau, kad tokie žmonės kaip I.Mikelionis ne tik negalėtų vadovauti, bet ir išvis dirbti prokuratūros sistemoje“, – yra sakęs dėl skandalingojo prokuroro veiksmų verslą praradęs vilnietis V.Kliukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.