Galvosopis – ką daryti su popieriniais benamiais?

[[ge:lrytas:lrytas:555644]]

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

May 8, 2016, 7:18 PM, atnaujinta May 26, 2017, 5:45 AM

Daugelis jų turi padorų darbą, pastogę. Tiesa, ne nuosavą. Būtent dėl to savivaldybės vadovai dabar ir suka galvą.

Ne, pasiūlyti nuosavo kampo šiems vilniečiams savivaldybė artimiausiu metu tikrai negalės. Tačiau kur jiems deklaruoti gyvenamąją vietą – sunkus klausimas.

Mat visi vilniečiai, kurie yra įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, iki liepos 1-osios privalo deklaruoti gyvenamąją vietą.

Dokumentuose skirsnyje apie gyvenamąją vietą įrašo „Vilniaus savivaldybė“ nebeturės likti.

Gyvenamąją vietą Vilniaus savivaldybėje iki šiol daugiausia deklaravo būstus sostinėje išsinuomoję asmenys. Trumpiau tariant, atvykėliai.

Iki vasaros galvą teks pasukti ne tik valdininkams, bet ir jiems. Savivaldybė prognozuoja, kad visi atvykėliai tikrai neras būdų, kur kitur deklaruoti gyvenamąją vietą.

Nauja tvarka numato, kad gyvenamąją vietą galima deklaruoti ir nuomojamame bute. Ir tam net nebūtinas buto savininko sutikimas.

Tačiau deklaruojant gyvenamąją vietą privaloma pateikti nuomos sutartį. Tai ne vienam ir gali tapti kliuviniu.

Juk ne paslaptis, jog nemažai žmonių butus nuomojasi nesudarę jokių sutarčių, kad nereikėtų mokėti mokesčių. Dabar ši gudrybė atsisuko prieš nuomininkus.

Nebegalėdami gyvenamosios vietos deklaruoti savivaldybėje, nuomininkai pagrįstai baiminasi: ar jų atžalos nebus išmestos iš mokyklų ir darželių, ar vaikus priims į eilę vietai darželyje gauti?

Deklaruoti gyvenamąją vietą savivaldybėje po liepos 1-osios galės tik tikri benamiai, tie, kurie yra apsistoję nakvynės namuose.

Nejaugi neturintys nekilnojamojo turto, bet normalų gyvenimą gyvenantys asmenys stos į tikrų benamių gretas? Nesvarbu, kad tik popieriuose. Neviliojanti ateitis.

Beje, savivaldybė atkreips dėmesį ir į butus, kuriuose gyvenamąją vietą deklaruoja nenormaliai daug asmenų. Mat vienam būsto gyventojui turi tekti ne mažiau kaip 5 kvadratiniai metrai gyvenamojo ploto.

Naivu tikėtis, kad visi nuomininkai puls iš butų šeimininkų reikalauti sudaryti nuomos sutartis. Juk tai nenaudinga, nes kiltų nuomos kainos, kurios Vilniuje jau ir taip aukštos.

Nekilnojamojo turto savininkai taip pat nenorės apsikrauti mokesčiais ir buhalterija. Tad savivaldybės kvietimą būti pilietiškiems vargu ar kas nors išgirs. Kai į pilietiškumą įsipainioja kišenės reikalai, jis pamirštamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?