Nuo aferų bandoma pasislėpti po politiniu apsiaustu

Vykdydami žurnalistų etikos inspektorės 2017-02-10 sprendimą Nr. SPR-18 pranešame, kad publikacijose „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (I)“ (www.lrytas.lt, 2016-03-06); „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (II)“ (www.lrytas.lt, 2016-03-07), „Kijevas tikisi prigriebti milijonus taškiusį sukčių“ (www.lrytas.lt, 2016-05-07), „Nuo aferų bandoma pasislėpti po politiniu apsiaustu“ (www.lrytas.lt, 2016-05-09) ir „Sukčiaus kazacho advokatas įsijautė į apsauginio vaidmenį“ (www.lrytas.lt, 2016-05-09) paskelbtuose teiginiuose: „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (I)“, „Vienas sukčius, trys valstybės, milijardai dingusių dolerių (II)“, „Kijevas tikisi prigriebti milijonus taškiusį sukčių“, „Sukčiaus kazacho advokatas įsijautė į apsauginio vaidmenį“, „Dėl tariamo politinio persekiojimo Kazachstane politinį prieglobstį Lietuvoje gavęs Syrymas Šalabajevas pirmadienio rytą pradėjo Vilniaus apygardos teisme, kuris sprendžia, ar 300 milijonų JAV dolerių iššvaisčiusį sukčių perduoti Ukrainai“, „Nors Lietuvos generalinė prokuratūra yra nusprendusi, kad Ukraina pateikė pakankamai įrodymų apie kazacho įvykdytus nusikaltimus ir nusprendė pradėti ekstradicijos procesą, S.Šalabajevas ir jo advokatas Laimonas Judickas teigia, kad byla yra politinė“, „Kazachstano ir Ukrainos teisėsaugininkai tada džiaugėsi, kad lietuviai pasielgė principingai uždarydami sukčių už grotų, bet jų džiaugsmą aptemdė Vilniaus apygardos teismo sprendimas“, „Šių metų vasarį S.Šalabajevo laukė dar viena gera naujiena – Migracijos departamentas suteikė jam prieglobstį ir tuo pačiu atėmė iš Kazachstano viltį susigrąžinti sukčių ir pasodinti jį į teisiamųjų suolą“ esanti informacija neatitinka tikrovės ir žemina S.Shalabayev garbę ir orumą.

Kazacho gynėjas advokatas L.Judickas gindamas savo klientą vadovaujasi ne tiek faktais, kiek emocijomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kazacho gynėjas advokatas L.Judickas gindamas savo klientą vadovaujasi ne tiek faktais, kiek emocijomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

May 9, 2016, 7:17 AM, atnaujinta May 26, 2017, 5:27 AM

***

Iš Kazachstano į Lietuvą pabėgusio Syrymo Šalabajevo, kurį dėl aferų Ukrainoje į savo šalį siekia susigrąžinti tos šalies teisėsauga, gynėjai visur įžvelgia susidorojimą ir politinius užsakymus. Kaip yra iš tiesų?

Niekada neužsiėmė politika

S.Šalabajevo ir jo sėbrų ikiteisminį tyrimą atliekanti Ukrainos nacionalinės policijos tyrėja Ana Pometalkina atmeta teiginius, kad S.Šalabajevas yra persekiojamas dėl politinių motyvų.

„Įtariamasis nėra Ukrainos pilietis, jis niekada neužsiėmė politine veikla Ukrainoje, nebuvo nei deputatu, nei kokios nors partijos nariu. Jis nėra daręs jokių garsių politinių pareiškimų, niekada nevadino savęs opozicionieriumi ir niekada nėra sakęs, kad Ukrainos politinė sistema nori jį sunaikinti.

Jis ieškomas tik dėl padarytų nusikaltimų. Ukrainos generalinė prokuratūra pateikė visus reikalingus dokumentus jo ekstradicijai, o Lietuvos generalinė prokuratūra sutiko su mūsų pozicija, kad pakanka įrodymų dėl S.Šalabajevo grąžinimo į Ukrainą, ir dėl to kreipėsi į teismą. Koks sprendimas bus priimtas, suprantama, jau Lietuvos reikalas“, – sakė A.Pometalkina.

Tyrėja pabrėžė, jog Ukrainos siekis susigrąžinti S.Šalabajevą į šalį, kurios pinigus jis iššvaistė, nėra politinis ir įrodo, kad ikiteisminis tyrimas dėl jo nusikaltimų buvo pradėtas, kai Ukrainos prezidentu dar buvo Viktoras Juščenka.

Jis buvo tęsiamas, kai šalį valdė Viktoras Janukovyčius, ir tęsiamas dabar, kai Ukrainos prezidentu išrinktas Petro Porošenka.

Tikisi palankaus sprendimo

Advokatas R.Marčenka viliasi, kad Lietuva, turinti „Snoro“ ir Ūkio banko pavyzdžius, kai bankų pinigai buvo iššvaistyti, o juos iššvaistę asmenys pasislėpė užsienyje, supras Ukrainos norą susigrąžinti ir teisti žmogų, dėl kurio kaltės valstybei buvo padaryta didelė žala.

„Negalime kalbėti apie jokį politinį persekiojimą. Tuo labiau kad ir jis pats apie jį prabilo tik tada, kai suprato, kad jo kelionė baigėsi ir teks atsakyti už savo nusikaltimus. Prieš tai jis beveik šešerius metus lakstė po skirtingas šalis ir nė vienoje jų nė karto neužsiminė, kad Kazachstanas ar tuo labiau Ukraina persekioja jį dėl politinių motyvų“, – sakė R.Marčenka.

Po klajonių Europoje – prieglobstis Lietuvoje

Iš viso S.Šalabajevas įtariamas 4,5 milijardo JAV dolerių pasisavinimu iš banko „BTA Bank“.

S.Šalabajevo ir M.Abliazovo nusikaltimai paaiškėjo 2009 metais, kai Kazachstano nacionalinis bankas patikrino „BTA Bank“ finansinę padėtį.

Buvo nustatyta, kad bankas yra skolingas 12 milijardų JAV dolerių, todėl jis buvo paskelbtas nemokiu.

Sužinojęs, kad atsidūrė teisėsaugos akiratyje, M.Abliazovas dingo iš šalies, o 2010 metais jo pėdomis pasekė ir S.Šalabajevas.

Po kurio laiko jie abu buvo rasti Didžiojoje Britanijoje, kurios teismas konstatavo, kad jie kalti dėl pinigų iššvaistymo banke, bet šį klausimą paliko spręsti šalims, kurios nukentėjo nuo sukčių.

Anglijoje aferistai buvo nuteisti tik dėl čia įvykdytų nusikaltimų – už melagingus parodymus ir teismo įpareigojimų nevykdymą M.Abliazovui skirta beveik dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, o 2011 metais teismas pripažino S.Šalabajevą kaltu dėl nepagarbos teismui ir už akių nuteisė jį 18 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

M.Abliazovas iš Anglijos dingo iškart po nuosprendžio paskelbimo. Užpernai jis buvo sulaikytas Prancūzijoje ir uždarytas į areštinę. Nors jo advokatai ne kartą prašė pakeisti jam kardomąją priemonę, M.Abliazovas jau dvejus metus yra suimtas. Prancūzijos teismai jį leido išduoti iškart dviem šalims – Ukrainai ir Rusijai. Dabar svarstoma, į kurią šalį jis bus sugrąžintas.

S.Šalabajevas laisve džiaugėsi ilgiau. Iš Anglijos jis pabėgo į Latviją, iš ten – į Kiprą, po to Švediją, Estiją, trumpam apsistojo Lietuvoje, po to persikraustė į Italiją, iš jos – į Lenkiją.

Vos tik Ukrainos teisėsaugininkai išsiuntė lenkams ekstradicijos prašymą, S.Šalabajevas spruko į Lietuvą ir pasiprašė politinio prieglobsčio, kurį šių metų vasarį ir gavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.