Po netikėto sprendimo – sumaištis policijos komisariatuose

Policijos departamento vadovų sprendimas savaitgaliais ir vakarais policininkus pasiųsti iš kabinetų į gatvę sukėlė šurmulį. Bet ar tikrai gyventojai bus mažiau saugūs?

E.Šileris: „Skundžiasi tik tie policininkai, kuriems yra patogiau miegoti komisariate darbo metu.“
E.Šileris: „Skundžiasi tik tie policininkai, kuriems yra patogiau miegoti komisariate darbo metu.“
L.Soščekienės nuogąstavimus sklaidė vienas policijos vadovų E.Šileris.
L.Soščekienės nuogąstavimus sklaidė vienas policijos vadovų E.Šileris.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

May 9, 2016, 7:20 AM, atnaujinta May 26, 2017, 5:04 AM

„Jei jums ne darbo metu ir savaitgaliais prireiktų pagalbos, neieškokite jos komisariatuose, nes šeštadienį, sekmadienį ir po 17 valandos komisariatai nedirbs“, – tokią žinią mažų miestelių gyventojams viešu laišku pasiuntė Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė.

Jos teigimu, neseniai įvesta naujoji tvarka, kai po darbo valandų arba savaitgaliais pareigūnai turi palikti savo darbo vietas, labiausiai atsilieps žmonėms.

Nupiešė kurioziškus vaizdus

L.Soščekienė savo laiške, kurį išplatino internete, nupiešė nepavydėtinus vaizdus: „Nelaimei ištikus gyventojai laiku nesulauks pagalbos, gatvėse voliosis girtuokliai.

Jeigu garbaus amžiaus moterytė atvyko iš kokio vienkiemio, esančio už 50 kilometrų, pas tyrėją į apklausą 16 valandai, tačiau vietoj numatyto pusvalandžio apklausa kiek užtruko, tyrėjo reikalas, kur tą moterytę vestis ir baigti apklausą. Nors į parką ant suolelio.

Pristatei girtuoklį į komisariatą po 17 valandos, tai pats jį ir prižiūrėk – juk komisariate daugiau nieko nėra.

Jei bus koks įvykis, reaguoti negalėsi. Nebent girtą klientą išmesi į gatvę.“

Negalės sulaukti pagalbos?

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkės teigimu, kai kuriems alkoholikams per parą surašomi net 3–5 protokolai už triukšmą ir girto pasirodymą viešojoje vietoje.

Nuraminti tokius asmenis neretai gali tik areštinės kamera, todėl uždarius komisariatus nakčiai ši problema bus itin aktuali.

„O kur dar sulaikytųjų vežiojimas į apskričių komisariatus. Žinau, kad kai kurie policijos ekipažai per naktį daugiau nieko ir nedaro, tik pirmyn atgal vežioja sulaikytuosius.

Kol nusikaltėliai vėžinami policijos automobiliais, žmonės negali prisikviesti pareigūnų, nes miesteliuose dirba vos du policijos ekipažai – operatyvinė grupė, reaguojanti į iškvietimus, ir patruliai.

Vienas ekipažas tiesiog vežioja smurtautojus į artimiausią areštinę, o kitas rankioja miestelio girtuoklius.

Patrauklus vaizdelis mieste, kuriame gyvena 20–30 tūkstančių gyventojų?“ – kalbėjo L.Soščekienė.

Skundžiasi tik tinginiai

Tačiau policijos generalinio komisaro pareigas laikinai einantis Edvardas Šileris tvirtino, kad L.Soščekienės nuogąstavimai gerokai perdėti.

Pareigūno teigimu, nauja tvarka rajonų policijos komisariatuose įsigaliojo nuo kovo 1 dienos ir iki šiol gyventojų skundų dėl jos negauta: „Skundžiasi tik tie policininkai, kuriems patogiau miegoti komisariate darbo metu ir niekur nevažiuoti.

Bet mes matome, jog reikia, kad pareigūnai būtų gatvėje, o ne naktį lauktų, kol kažkas ateitų į komisariatą.“

Tvarka, kai policijos budėtojai yra paliekami tiktai apskričių vyriausiuosiuose komisariatuose, buvo pradėta įgyvendinti 2008 metais.

Reformos tikslas – greičiau reaguoti į iškvietimus.

Brangiau, bet efektyviau

„Jei komisariate po darbo valandų nėra įvykių, renginių, jei nėra pristatytų žmonių, nėra ypatingos situacijos, budėtojas palieka darbo vietą ir važiuoja į savo aptarnaujamą teritoriją.

Jei yra poreikis sulaikyti žmogų, tai padaro, veža į policijos komisariatą, jį atsirakina. Jokių problemų nėra“, – aiškino E.Šileris.

Dėl naujosios tvarkos, laikinojo šalies policijos vadovo tvirtinimu, nenukenčia ir gyventojai, po darbo valandų ar savaitgaliais atvykę į komisariatą: „Nors duris žmonės randa užrakintas, su budinčiu pareigūnu ar Bendruoju pagalbos centru jis gali susisiekti čia pat pakabintu telefonu.

Skaičiuojant finansiškai, dabar išleidžiame daugiau, nes daugiau važinėjame.

Bet nelaimės ištiktam žmogui tai patogiau – policija greičiau atvyksta, greičiau suteikiama pagalba.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.