Sumaištis pas „tvarkiečius“: rinkimų strategas bandė sprukti

Teisėsaugos persekiojamą partiją „Tvarka ir teisingumas“ prieš rinkimus ėmė gniuždyti ir prasidėjusios nemenkos vidinės rietenos – dėl jų kandidatų į Seimą sąrašo vedlio vis dar neturinti partija vos neliko ir be rinkimų štabo vadovo.

Partiją „Tvarka ir teisingumas“ prieš rinkimus ėmė gniuždyti ir prasidėjusios nemenkos vidinės rietenos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Partiją „Tvarka ir teisingumas“ prieš rinkimus ėmė gniuždyti ir prasidėjusios nemenkos vidinės rietenos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Partiją „Tvarka ir teisingumas“ prieš rinkimus ėmė gniuždyti ir prasidėjusios nemenkos vidinės rietenos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Partiją „Tvarka ir teisingumas“ prieš rinkimus ėmė gniuždyti ir prasidėjusios nemenkos vidinės rietenos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2016, 6:00 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:02 AM

Šias pareigas eina parlamentaras Valdas Vasiliauskas, į Seimą patekęs su „Drąsos kelio“ partija. Bet pas „tvarkiečius“ prieglobstį radęs politikas praėjusią savaitę jiems išrėžė ketinąs išeiti.

Kartu su V.Vasiliausku sparnus buvo pakėlęs ir dar vienas buvęs „drąsuolis“ Povilas Gylys.

Juos nuo tokio žingsnio atkalbėjo Rolandas Paksas, praėjusį trečiadienį partijos valdyboje pareiškęs, kad partija atsiriboja nuo Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų apie parlamentarus, kurie į Seimą buvo išrinkti kaip „Drąsos kelio“ partijos atstovai.

Seimo Ekonomikos komitetui vadovaujantis R.Žemaitaitis juos netiesiogiai pavadino žmogžudžiais, leisdamas suprasti, kad su įvykiais Garliavoje susijusios žūtys galėjo būti organizuotos specialiai. Dėl šių kaltinimų pasijutęs įžeistas anksčiau iš Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos pasitraukė Stasys Brundza.

Vis dėlto, kai kurių šaltinių teigimu, tai esą buvo ne vienintelė priežastis, kodėl rinkimų štabui vadovaujantis V.Vasiliauskas ketino sprukti iš partijos.

Teigiama, kad jis baiminosi ir dėl partijoje didėjančio nepasitenkinimo kaip organizuojama rinkimų kampanija bei galimai prastų jos rezultatų. „V.Vasiliauskas nesugeba vadovauti rinkimų štabui ir nežino, ką toliau daryti, tačiau nenori to pripažinti. Todėl ieško menkiausio preteksto atsikratyti šių pareigų. R.Žemaitaičio kalbos – vienas iš būdų“, – neoficialiai sakė vienas kalbintų „tvarkiečių“.

Priekaištų rinkimų štabo vadovas sulaukė ir praėjusį trečiadienį vykusiame partijos valdybos posėdyje.

Nors V.Vasiliauskas liko partijoje, neatmetama, kad rinkimų štabo vadovo poste jis gali būti pakeistas.

Vienas iš ženklų, kad tai gali įvykti – naujai įsteigta strateginė grupė, kurios sprendimai yra privalomi rinkimų štabui. Jai vadovauja R.Paksas, tačiau kai jo nėra, pirmuoju smuiku griežia buvęs rinkimų štabo vadovas Kęstas Komskis.

Kai V.Vasiliauskas pranešė apie ketinimus trauktis, buvo pasigirdę siūlymų, kad rinkimų štabui galėtų vadovauti R.Žemaitaitis. Vis dėlto, kuomet pavyko V.Vasiliauską ir P.Gylį atkalbėti, susilaikyta ir nuo juos ypač galėjusių suerzinti pokyčių rinkimų štabe.

P.Gylis pripažino, kad R.Žemaitaičio pasisakymai buvo sukėlę moralinių nepatogumų, dėl kurių jis ketino palikti frakciją. „Minčių buvo, bet nieko neįvyko – viskas yra išsisprendę. Partija išsakė savo poziciją ir mane tai visiškai tenkina“, – buvus ketinimų trauktis pripažino P.Gylys.

Parlamentaras aiškino, kad nesutarimų ir trinties būna kiekvienoje partijoje. „Aš dabar stebiu, kas vyksta pas konservatorius – ten trinties ne mažiau. Bet nemanau, kad dėl to dabar turėtų būti kažkokios labai rimtos pasekmės“, – paklaustas, kaip įsivaizduoja galimybę dirbti kartu su jį įžeidusiais kolegomis, kalbėjo P.Gylys.

Panašiai kalbėjo ir V.Vasiliauskas: „Pergyvenau ne tiek dėl savęs, kiek dėl tų žmonių, kuriuos atvedžiau į „Tvarką ir teisingumą“ ir kurie jautėsi įžeisti. Laukiau, kuo čia viskas pasibaigs – viskas baigėsi gerai.

Mums buvo kilę abejonių, kad gal mes čia kam nors trukdome. Bet po to, kai mus į frakcija pakvietęs R.Paksas patikino, kad visa partija apie mus negalvoja taip, kaip R.Žemaitaitis, mus sustabdė“.

Be to, „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovas įsitikinęs, kad R.Žemaitaitis su partija nedalyvaus rinkimuose. „Jis yra paprašęs, kad partija jį išbrauktų iš sąrašų. Neseniai jis tą pakartojo dar kartą. Dėl to nei jis, nei jo nuomonė man neįdomi“, – problemų likti partijoje po praėjusį trečiadienį valdyboje nuskambėjusio R.Pakso pareiškimo nebemato V.Vasiliauskas.

Jis taip pat sakė toliau liekąs vadovauti rinkimų štabui. „Savo noru nesitraukiu, o apie kitų ketinimus nieko nežinau. Būtų gerai, labai mielai užleisčiau šias pareigas“, – tikino V.Vasiliauskas.

Tuo metu R.Žemaitaitis portalui pareiškė, kad jei anksčiau ir turėjo ketinimų palikti partiją, tai dabar esą situacija yra pasikeitusi. „Apie mano nedalyvavimą rinkimuose štabo vadovas yra prastai informuotas. Jeigu mano iškeltos sąlygos bus įvykdytos, aš dalyvausiu. O panašu, kad jos bus įvykdytos“, – sakė politikas.

Anot R.Žemaitaičio, viena iš jo sąlygų buvo partijos kandidatų sąrašo reitingavimas, kuris turėtų vykti. „Viskas juda į priekį, todėl aš ketinu dalyvauti rinkimuose partijos kandidatų sąraše, nes esu jos narys ir joks V.Vasiliauskas negali nuspręsti kitaip“, – pareiškė „tvarkietis“.

Gali būti, kad R.Žemaitaitis reitingavimo siekia norėdamas, kad buvę „drąsuoliai“ negalėtų pretenduoti į aukštas pozicijas sąraše – greičiausiai jie nesulauktų skyrių paramos. Tuo metu jis pats turi nemažai galimybių iškopti į sąrašo viršų.

Šaltinių partijoje teigimu, R.Žemaitaičio pozicijos partijoje ypač sustiprėjo po to, kai kongrese jis vienintelis išdrįso garsiai papriekaištauti dėl partijos veiksmų ir dėl prie „tvarkiečių“ prisišliejusių buvusių Neringos Venckienės sekėjų.

R.Žemaitaitis pripažino, kad partijos skyrių palaikymo neturinčiam V.Vasiliauskui bus sunku išsiveržti į sąrašo priekį.

Jis frakcijos kolegai negailėjo ir daugiau aštrių žodžių: „V.Vasiliauskas, matyt, tikėjosi, kad būdamas štabo vadovu galės pretenduoti į pirmąjį penketuką ir turės didesnius šansus patekti į Seimą. Kadangi tokia galimybė komplikuojasi, galbūt todėl jis ir norėjo bėgti.

Juolab kad pastaruoju metu aš jam tikrai negailiu priekaištų dėl neveiklumo. Jis nesusitvarko nei su darbu Seime, nei su štabo vadovo pareigomis. Matyt, tai varo jį į neviltį.

Bet kur jie gali nueiti? Visos partijos, su kuriomis galima būtų bandyti patekti į kitą Seimą, jau uždarė laisvų agentų langą – kas nespėjo įšokti, tas nespėjo. Gal jie suprato, kad geriau likti pas mus, jeigu niekur kitur jau nepavyksta išeiti?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.