Politikai stojo ginti parkų

Vilniaus regioninius parkus aplankę ir ten kylančiais dideliais šiuolaikiškais namais pasipiktinę Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai metėsi ir prie statybų Kauno marių regioniniame parke.

Pavilnių bei Verkių regioniniuose parkuose yra ir tokių statinių, kurie tikrai nepuošia saugomų teritorijų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Pavilnių bei Verkių regioniniuose parkuose yra ir tokių statinių, kurie tikrai nepuošia saugomų teritorijų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2016, 6:58 AM, atnaujinta May 25, 2017, 10:08 PM

Politikų dėmesį patraukė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio valdos šalia Kauno. Vakar Aplinkos apsaugos komiteto nariai nusprendė ištirti, ar ten prasidėjusios statybos yra teisėtos.

Parlamentarai įpareigojo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkę Laurą Nalivaikienę ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoją Rūtą Baškytę iki kito trečiadienio pateikti išvadą dėl Ramūno Karbauskio sklype vykstančių darbų.

Užkliuvo vaizdai reportaže

Seimo nariams užkliuvo televizijos reportaže matyti vaizdai, kad „valstiečių“ lyderiui priklausančiame beveik 18 hektarų žemės sklype Kauno marių regioniniame parke ne tik kyla nauji pastatai, bet ir kasami tvenkiniai, išrausta miško paklotė.

Kai kurie komiteto nariai vakar net replikavo, kad už tokius veiksmus iš R.Karbauskio vadovaujamos partijos reikėtų atimti teisę vadintis žaliųjų sąjunga.

Matė užtvertus miškus

Tuo metu dėl Vilniaus savivaldybei priklausančiuose Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose esą užfiksuotų pažeidimų Seimo komitetas neatmeta galimybės kreiptis net į teisėsaugą.

Prieš tai patys šiuose parkuose apsilankę Aplinkos apsaugos komiteto nariai vakar priėmė sprendimą, kad Aplinkos ministerija, sostinės savivaldybė atliktų tyrimus, kas išdavė leidimus statyti didžiulius namus toje teritorijoje.

„Akivaizdžiai buvo matyti – užtverti miškai, užtvertos valstybinės žemės. Kodėl Nacionalinė žemės tarnyba davė tuos leidimus?

Jeigu toks procesas vyks toliau, nė vienas vilnietis ten neįeis“, – kalbėjo komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Pasak politiko, problemos Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose prasidėjo prieš 15 ar 20 metų, o dabar kyla grėsmė, kad jie taps gyvenamaisiais kvartalais.

Vilnius jau nesusitvarko?

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja R.Baškytė aiškino, jog negalima tvirtinti, kad minėti regioniniai parkai virsta gyvenamaisiais kvartalais, tačiau esą problema yra ta, jog ten anksčiau buvusias sodybas keičia miesto tipo statiniai.

Aplinkos apsaugos komitetas, be kita ko, pasiūlė apsvarstyti galimybę Verkių ir Pavilnių regioninių parkų pavaldumą atimti iš Vilniaus miesto savivaldybės ir perduoti Aplinkos ministerijai.

Seimo narių teigimu, susidariusi padėtis rodo, kad savivaldybė nesugeba užtikrinti gamtosaugos ir viešųjų interesų apsaugos šiuose parkuose.

Įžvelgė korupcinę sistemą

A.Salamakinas tvirtino kalbėjęs su kai kuriais verslininkais, pasistačiusiais namus Verkių ar Pavilnių regioniniuose parkuose, ir jie teigė, kad gauti leidimą statyboms tokioje vietoje padėjo pažintys.

R.Baškytė aiškino, kad tokiais atvejais veikia visa korupcinė sistema: „Jeigu kas nors manęs paklaustų, kur galima pamatyti korupcijos reiškinių, sakyčiau: važiuokite į Vilniaus savivaldybę ir į šitas teritorijas.“

Anot A.Salamakino, regioninių parkų vadovė Vida Petiukonienė anksčiau Seimo komitetui yra sakiusi, kad statyboms pritarusi, nes patyrė didelį spaudimą. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.