Kunkuliavo ginčai dėl šeimos

Seimo nariai vakar rytą darbą pradėjo batalijomis, vėl susidūrus skirtingiems politikų požiūriams, kaip turėtų būti apibrėžiama šeima.

Šeimos stiprinimo įstatymo rengėjai tvirtino šiuo dokumentu reagavę į prastėjančią demografinę situaciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos stiprinimo įstatymo rengėjai tvirtino šiuo dokumentu reagavę į prastėjančią demografinę situaciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 25, 2017, 7:19 PM

Socialdemokratai nesėkmingai pareikalavo iš darbotvarkės išimti konservatorių pasiūlytą Šeimos stiprinimo projektą, tuo metu dešiniųjų siūlymas išbraukti Civilinio kodekso projektą dėl partnerystės įteisinimo sulaukė reikiamų balsų paramos. Pastarajame projekte, be kita ko, yra įteisinta ir homoseksualių asmenų partnerystė.

„Užuot ėję žmogaus teisių keliu, užtikrindami kiekvieno galimybę pasirinkti ir būti apsaugotam, einame diskriminacijos keliu, vis bandome reglamentuoti, kas teisinga, kas ne, kuri šeima remtina, kuri nelabai“, – taip į posėdžių darbotvarkės pakeitimus reagavo liberalė Dalia Kuodytė.

Civilinio kodekso pataisos projektą braukti iš darbotvarkės pasiūlęs konservatorius Rimantas Dagys tvirtino, kad tokius projektus svarstyti artėjant Šeimos dienai, kuri bus švenčiama šį sekmadienį, būtų negražu.

Socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė savo ruožtu kritikavo projektą dėl šeimos stiprinimo – esą jis prisodrintas tuščių deklaracijų, žmogaus ir moters teisių pažeidimų, be to, jame gausu ir homofobinių nuostatų.

Konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius į tai replikavo, jog keistai skamba nuskambėjęs pareiškimas, kad rūpinimasis šeimos stiprinimu yra homofobija: „Tai reikia bijoti šeimos apskritai.“

Tuo metu, kai politikai ginčijosi posėdžių salėje, nedidelį piketą surengė žmogaus teisių gynimo organizacijų atstovai, kritikuojantys Švietimo ir mokslo ministerijos rengiamą lytinio švietimo programą, esą ji grįsta išskirtinai katalikiška pasaulėžiūra.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė, be kita ko, nuogąstavo, kad paaugliai nebus tinkamai informuojami apie kontracepciją ir saugų seksą, todėl nemažės paauglių mergaičių nėštumo, lytiniu būdu plintančių ligų.

Bet švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė tikino, kad nuogąstavimai nepagrįsti: „Lytinis švietimas jau šiandien yra mokyklose, jis nėra paremtas vien religinėmis dogmomis, nes tai ir medicinos dalykai.“ (BNS, LR)

Reagavo į situaciją

* Šeimos stiprinimo įstatymo projekto rengėjai tvirtino šiuo dokumentu reagavę į prastėjančią demografinę situaciją.

* Įstatymu būtų nusakoma, kokia turėtų būti valstybės šeimos politika, be kita ko, siūloma steigti naujas institucijas – Nacionalinę šeimos tarybą bei Šeimos politikos komisiją.

* Projekto preambulėje rašoma, kad „šeimos pagrindas yra laisvas vyro ir moters apsisprendimas prisiimti šeimai būdingas moralinio ir teisinio pobūdžio pareigas“, o „vyro ir moters papildomumas yra šeimos, kaip pirminės ir prigimtinės bendruomenės bei palankiausios vaiko augimo, vystymosi ir ugdymo aplinkos, kūrimo pagrindas“.

* Projektą registravo 55 įvairioms frakcijoms atstovaujantys parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.