Liberalai stojo į nelygią kovą, slystelėjo, o tada atsivėrė akys

Eligijaus Masiulio pasitraukimo iš politikos aplinkybės stipriai kirs liberalų ideologijai, todėl artimoje ir net tolimesnėje perspektyvoje jų puoselėtas politikos veidas turėtų supanašėti su kitų partijų ideologija ir net tapti daugiau populistinė.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

May 17, 2016, 11:37 AM, atnaujinta May 25, 2017, 8:45 AM

Tai gali tęstis ir metus, kol atsiras naujų masiulių, gentvilų ir šimašių, panorusių viską pradėti nuo pradžių, o dabartinį Liberalų sąjūdį jie gali palikti ramiai plaukioti politikos vandenyse.

Jeigu po Seimo rinkimų susiformuos konservatorių, liberalų ir valstiečių bei žaliųjų sąjungos valdančioji koalicija, tai liberalams tikrai nepavyks nei visuomenei, nei koalicijos partneriams įrodyti, kad alkoholio prieinamumo ribojimas, alkoholio reklamos draudimas pažeidžia laisvos rinkos principus ir kad tai nėra tinkamas būdas kovoti su alkoholizmu.

Anksčiau tokia liberalų pozicija galėjo būti pristatoma kaip nuomonių skirtumas, kaip būtinybė ginti galimybę žmogui pačiam rinktis. Draudimų ir kontrolės politikos liberalai visada baidėsi kaip velnias kryžiaus, įrodinėjo, kad tai nieko gero neduos ir kad tai yra jų principinė pozicija.

Daugelis apžvalgininkų tai ir laikė didžiausiu kliuviniu, neleisiančiu burti liberalų ir R.Karbauskio valstiečių bei žaliųjų koalicijos.

Tačiau faktas, kad liberalsąjūdiečių lyderis kyšį galėjo paimti iš „MG Baltic“, kuri valdo didžiąją dalį alkoholio pramonės, velniop nubraukia visą iki tol puoselėtą liberalų požiūrį į laisvą rinką ir laisvą pasirinkimą. Gali atrodyti, kad liberalai tik dengėsi gražiomis frazėmis apie galimybę rinktis, o iš tikrųjų už tų garsių pasisakymų slypėjo labai jau materialus interesas.

Konservatoriai ir valstiečiai bei žalieji, kurie iš principo turi panašų požiūrį į alkoholį ir siekia didesnių ar mažesnių ribojimų, koalicijoje su liberalais į pastarųjų postringavimą apie laisvę rinktis galės tik šypsotis, o visuomenė tai laikytų liberalų veidmainyste, o gal net tolimesniu liberalų grimzdimu į korupcijos liūną.

Liberalsąjūdiečiai, arba tiksliau jų visa ideologija, tampa stipriai pažeidžiami, nes tą jų silpną vietą (turiu galvoje E.Masiulio situaciją) koalicijos partneriai, ir ne tik jie, galės išnaudoti ir kitose panašiose situacijose. Kad ir ribojant prekybos centrų darbo valandas ar siekiant riboti maisto produktų antkainius.

Tiesiog gali nebelikti tikėjimo, kad laisva rinka liberalai rūpinasi dėl jų puoselėjamų idėjų. O kitos panašios partijos, kuri taip aktyviai gintų liberalias idėjas ir būtų bent jau kažkiek matoma, Lietuvoje nėra.

Todėl man suprantamas naujojo liberalų lyderio A.Guogos noras pasukti šią partiją populizmo keliu. Jis tiesiog ieško kitokių argumentų pasakyti, kodėl liberalai Lietuvai dar yra reikalingi, nes seni argumentai taip įtikinamai nebeveiks. Juk nepradėsi dabar visiems aiškinti, kad alkoholio ribojimo reikia nepalaikyti, nes tai mažina žmogaus galimybę laisvai rinktis. Visi kristų iš juoko.

A.Guoga į partijos lyderius prasimušė ne todėl, kad jis ilgai ir kantriai dirbo, o todėl, kad tikriausiai davė liberalams pinigų ir, prisipažinkime, nusipirko europarlamentaro mandatą. Tada ėmė šantažuoti partijos lyderius ir tapo pirmuoju partijos pirmininko pavaduotoju.

Beje, jeigu teisybė, liberalai vardan A.Guogos ambicijų mandagiai atstūmė intelektualą L.Donskį, pasiūlę jam konkuruoti su kitais ir tokiu būdu išsikovoti aukštą vietą partijos sąraše į Europarlamentą.

Įdomiai tai galėjo atrodyti iš šalies: filosofas, intelektualas, gerai pasaulio politikos vingius išmanantis L.Donskis konkuruoja su lošėjo A.Guogos milijonais!

Dabar visus ryškesnius liberalus persekioja ir dar ilgai persekios netramdomo lošėjo A.Guogos šešėlis. Jis sėlino apie E.Masiulį, o dabar slankios apie kiekvieną partijos valdybos narį.

Šios partijos vadovų nesibaigiantys kompromisai glostant ir visaip raminant įsisiautėjusį lošėją, į priekį iškeliant finansinę naudą, o ne intelektą, dabar gali kainuoti labai brangiai.

Jeigu artėjančiame Liberalų sąjūdžio suvažiavime A.Guoga nebus išrinktas partijos vadovu, o taip greičiausiai ir atsitiks, tai jis garantuotai pasitrauks iš partijos ir įkurs savo judėjimą bei išsives būrį bendraminčių. Tokios progos, kai liberalai stipriai kraujuoja, pokerio lošėjas tikrai nepraleis.

Jeigu jis bus išrinktas partijos vadovu, tai po metų ar dar greičiau tokie kaip R.Šimašius, E.Gentvilas, P.Auštrevičius ir kiti patys bus priversti nešdintis lauk ir vėl pradėti kuri kažkokį naują liberalų darinį.

Bet gal tai ir į naudą – bus pamoka kitiems, kad su pasaulyje kiečiausiu pokerio žaidėju prie vieno stalo sėsti neverta. Juk E.Masiulis ir kiti kažkodėl nebandė įrodinėti visai Lietuvai, kad jie kietesni krepšininkai už A.Sabonį, o štai čia kažkodėl pamėgino. Ir kai tik slystelėjo, neteisingą kortą ištraukę, iš karto skaudžiai nukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.