Mįslė: kur nukeliavo A. Guogos išlošti 100 tūkst. eurų?

Tai tikrai ne tie pinigai, kurie galimai buvo rasti pas jau buvusį Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) lyderį Eligijų Masiulį, nors suma ir sutampa. Europarlamentaro, irgi jau buvusios LLS pažibos, biografijoje šis skaičius – 100 tūkst. eurų, nuolat šmėžuodavo.

Pradinį kapitalą A.Guoga uždirbo lošdamas pokerį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pradinį kapitalą A.Guoga uždirbo lošdamas pokerį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Guoga (dešinėje) siekė tapti LLS vedliu vietoj E.Masiulio.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guoga (dešinėje) siekė tapti LLS vedliu vietoj E.Masiulio.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guoga 2014 metais vedė gražuolę Aistę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga 2014 metais vedė gražuolę Aistę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 8:00 PM, atnaujinta May 25, 2017, 3:19 AM

Užsimojęs pakeisti 100 tūkst. eurų kyšio paėmimu įtariamą Seimo narį E.Masiulį LLS lyderio pozicijoje, A.Guoga sulaukė liberalų senbuvių pasipriešinimo. Pokerio lošėjas tėškė kortas ant stalo: antradienį pasitraukė iš LLS gretų, nors jam, kaip šios partijos atstovui, buvo prognozuojama net premjero ateitis.

Kas iš tiesų yra šis palyginti neseniai, prieš 6 metus, iš kengūrų žemyno nuo pokerio stalų į Lietuvos politinę rinką veržliai įsibrovęs veikėjas: dosnus ponas labdarys A.Guoga ar įžūlus kortuotojas misteris Tony G. (tokį slapyvardį jis buvo pasirinkęs lošdamas pokerį. – Red.)? Toks lyg ir daktaras Džekilas ir misteris Haidas iš legendinės L.Stevensono apysakos.

Kokią partiją iš tiesų lošė pokerio meistras, kodėl staiga metė kortas ant stalo (paliko LLS), ar sėkmė jam parodė užpakalį, ar tai buvo blefuoti linkusio žaidėjo triukas ir jis bandys paimti banką, pasirinkęs jam įprastą gana naivią, bet veiksmingą taktiką?

Ašaras išspaudžianti istorija

42 metų europarlamentaras A.Guoga vadinamas jaunimo dievaičiu dėl jo šiuolaikiško mąstymo ir investicijų į informacinių technologijų plėtrą. Bet šio „internetinio berniuko“ gyvenimas turėtų apžavėti ir pusamžes namų šeimininkes.

A.Guogos biografija – tiesiog saldus kąsnis muilo operų mėgėjams. Lietuvoje tokių labai nemažai.

Į Australiją išlėkusios motinos sovietų Lietuvoje paliktas vaikas. Skaitant jo pasakojimą, kaip penkiametis ašarodamas bėgo paskui svetur mamą išgabenusį traukinį, ne viena jautrios sielos lietuvė turbūt nubraukė ašarą. O jau išgirdusios, kaip 8 metų vaikis Kalesninkų (Alytaus r.) turguje pardavinėjo pomidorus, ašarotojos turbūt ir sriūbauti puolė.

Vienuolikmetis berniukas vienas, be palydos, traukiniu nukako į Maskvą ir taip pat vienas nuskrido net į Australiją! Norėjo pulti į glėbį išsiilgusiai mamai, bet jos nepažino... Ne, čia jau visai krioksiu, kaip pasakytų Laimutė Paksienė!

Magiškas lošėjo skaičius

Bet ir atmetus pašaipą, A.Guogos biografija, bent jau tokia, kokią jis pateikia, idealiai atitinka ašaringųjų serialų štampus. Tiksliai pagal jų scenarijus – po vargų prasideda svaigios sėkmės epocha. Darbas Honkongo banke, pokerio klubas, sėkmingi lošimai.

Pirmąjį didelį banką lošdamas pokerį A.Guoga laimėjo Paryžiuje prieš daugiau kaip 10 metų – 100 tūkst. eurų. Pinigus jis investavo į lošimų verslą, interneto plėtrą.

Lietuvoje A.Guogos žvaigždė užsižiebė 2010 metais, kai jis dosniai parėmė į finansinę duobę smunkančią Lietuvos krepšinio rinktinę. Tam, kad Lietuvos rinktinė išpirktų pakvietimą į krepšinio čempionatą, australas paaukojo 100 tūkst. eurų. Vėl tas skaičius...

Lietuvoje mitrus pokerio žaidėjas Tony G. vis dažniau užleidžia vietą simpatiškam paprastuoliui, ponui Antanui, lygiagrečiai muilo operos siužetui (vedybos su gražuole Aiste 2014 metais, dieviško kūdikio tėvas nuo pernai) vis labiau ryškėja politinio trilerio kontūrai. Su dažnais azartinių lošimų reklamos intarpais.

Sėkmė Europos Parlamento rinkimuose, į viršų šaunantys reitingai, politologų prognozuojama premjero (toliau ateityje – net prezidento!) ateitis.

Vėl išniro Tony G.

Pagaliau – praėjusios savaitės „juodasis ketvirtadienis“, įtarimai LLS pirmininkui E.Masiuliui paėmus 100 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“.

Prisnūdęs pokerio žvaigždės instinktas užvirė: A.Guoga pradėjo didelius statymus, iš nuosaikaus ir solidaus europarlamentaro vėl tapo azartiškuoju Tony G.

Prasidėjo didysis jo šou: A.Guoga kibo į atlapus LLS veteranams Eugenijui Gentvilui, Petrui Auštrevičiui ir kitiems, reikalaudamas „išskaidrinti“ liberalų gretas. Seniems politikos vilkams sukėlė lyrinį juoką, pasiūlydamas pasitikrinti melo detektoriumi.

Tačiau šou truko vos kelias dienas. Pokerio asas prakišo politikos virtuozui E.Gentvilui – nesulaukęs bendrapartiečių palaikymo, trenkė durimis ir pareiškė paliekantis LLS, su kuria dar prieš kelias dienas siejo savo politinės karjeros viltis. Tai pralaimėjimas ar gudri taktika?

Metė užverstas kortas

Kadangi pastarieji A.Guogos žingsniai labiau primena ne politiko, o lošėjo poelgius, juos pakomentuoti paprašėme ne politologo, o Lietuvos sportinio pokerio federacijos (LSPF) prezidento Skirmanto Tomkevičiaus.

– Prie pokerio stalo A.Guoga sakė tampantis jo paties susikurta kita asmenybe (alter ego), Tony G., kuris lošdamas provokuoja varžovus, elgiasi emocionaliai, net įžūliai. Daugelis prisimena, kaip prieš keletą metų per televiziją rodytame pokerio turnyre jis erzino žaidėją iš Rusijos, sakydamas: „Ateik čia, suš... ruse, aš tave išmokysiu žaisti.“ Ar galioja nerašyta pokerio taisyklė, kad lošėjas turi susikurti išgalvotos asmenybės įvaizdį, visiškai skirtingą, nei yra iš tikrųjų?

– Ne, tokios taisyklės, nei rašytos, nei nerašytos, nėra. Taip, kai kurie mėgsta tyčia žaisti jausmingai, garsiai šūkauti – taip siekiama psichologinio efekto, daromas spaudimas varžovui. Bandoma jį paveikti psichologiškai. Aš tokios taktikos nesilaikau.

A.Guoga iš tiesų mėgsta vaidybinius triukus, jis susikūrė įžūlaus, provokuojančio Tony G. įvaizdį.

Man atrodo, kad A.Guoga įsikibęs į šį įvaizdį kartais perspaudžia. Tai matyti ir iš jo veiksmų politiniame žaidime. Taip, rizika žaidžiant pokerį yra būtina, bet – jokių impulsyvių sprendimų! Viskas turi būti šaltai apskaičiuota. A.Guoga tik vaizdavo darantis impulsyvius sprendimus, bet iš tiesų jis nedarė jokių sprendimų, tik suko viską aplinkui. Tarkime, jo siūlymas politikams pasitikrinti melo detektoriumi – tai kortuotojo blefas.

– Kortų žaidime žinomas toks reiškinys, kaip naujoko sėkmė. Gal tuo galima paaiškinti palyginti staigų A.Guogos iškilimą Lietuvoje: nuo azartinių lošimų verslo organizatoriaus, ne itin gerbiamo užsiėmimo Lietuvoje, iki gerbiamo europarlamentaro, naujovių šauklio?

– Naujoko sėkmės taisyklė pokerio žaidimui netaikoma. Naujokui gali pasisekti, bet tai būna labai retai. Jeigu esi nežinomas, vadinasi, nežinai, ir kaip žaisti. Pokeryje sėkmė galima tik sukaupus patirties. Tarkime, naujokas turės gabumų blefuoti, bet varžovai dar turės ir blefo patirties. A.Guoga, sakyčiau, atėjo į politiką nors ir kaip politikas naujokas, bet jau blefavimo techniką įvaldęs, patyręs pokerio žaidėjas.

Nors, jei vertinsime jį kaip naujoką prie politinio pokerio stalo, tai pastarasis žaidimas jam nenusisekė. Netapo LLS pirmininku, pasitraukė iš partijos, taigi – iš žaidimo. Labiau patyrę lošėjai jį įveikė.

– Kaip pagal pokerio žaidimo scenarijų reikėtų interpretuoti būtent šį faktą, kad A.Guoga pasitraukė iš partijos? Pripažino pralaimėjimą?

– Kalbant pokerio terminais, jis padėjo kortas ant stalo nugarėlėmis. Taip, kad varžovai nematytų, kokias kortas turėjo. Ir išėjo iš salės. Toks poelgis tarp lošėjų nelaikomas geru žingsniu.

Sakykime, vėlgi pokerio terminais kalbant: kai krupjė atvertė flopą (tris visiems lošėjams rodomas kortas. – Red.), A.Guoga pažvelgė į savo kortas ir pamatė, kad nesurinks geros eilės. Vaizdžiai tariant, gal jis tikėjosi surinkti karališkąją eilę, royal flash (kai surenkamos penkios vienos rūšies kortos. – Red.), bet pamatė, kad neišeina. Nusprendė, kad laimėti viso banko nepavyks, o norėjo tik didžiojo laimikio. Tai ir padėjo kortas ant stalo.

– Ar pokerio pasaulyje tai reiškia – viskas baigta, daugiau nebežaisiu?

– Anaiptol. Juk kortas jis metė užverstas. Taip, kad niekas nematytų, kokias turėjo. Tai labai svarbu, planuojant naują žaidimą.

Kokį politinį žaidimą planuoja A.Guoga, palikęs LLS, suka galvą ir politikos ekspertai. Spėjama, kad europarlamentaras kurs naują liberalia ideologija grįstą judėjimą.

Pasigirsta net nuomonių, kad pokerio karalius gali net iškelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose 2019 metais, kai baigsis Dalios Grybauskaitės kadencija.

Azartiškasis Tony G. galbūt bandys išlošti didžiausią savo gyvenime banką. Jei tik nesusimaus statydamas žetonus, kaip šiomis dienomis, kai jo asmenybės originalas, A.Guoga, nesėkmingai bandė tapti Lietuvos liberalų vedliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.