A. Zuokas: „Alaus brolių nuodėmės – bendros“

Kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galėjo duoti 106 tūkst. eurų kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio vadovui Eligijui Masiuliui, nenustebino buvusio Vilniaus mero ir ilgamečio liberalų vedlio Artūro Zuoko. Kodėl?

A.Zuokas (dešinėje) ir E.Masiulis kadaise buvo politiniai bendražygiai, tačiau vėliau tapo aršiais priešininkais.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
A.Zuokas (dešinėje) ir E.Masiulis kadaise buvo politiniai bendražygiai, tačiau vėliau tapo aršiais priešininkais.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Liberalų sąjūdžio vadovybė tikisi, kad jų partijos reputaciją atkurs Vilniaus meras R.Šimašius (dešinėje) ir Seimo narys E.Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Liberalų sąjūdžio vadovybė tikisi, kad jų partijos reputaciją atkurs Vilniaus meras R.Šimašius (dešinėje) ir Seimo narys E.Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

May 19, 2016, 6:42 AM, atnaujinta May 25, 2017, 3:09 AM

– Kaip vertinate situaciją, kurioje dabar yra atsidūręs Liberalų sąjūdis?

Jums šie žmonės gerai pažįstami, su E.Masiuliu ne vienus metus teko dirbti kartu.

Ar jus nustebino įtarimai, tokios pinigų sumos? –  “Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė apie tai pasiteiravo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininko A.Zuoko.

– Ir taip, ir ne. Jau daugiau nei prieš dešimt metų, kai Liberalų sąjūdis su labai garsiais pareiškimais, kaltindamas mane, kolegas, atskilo nuo mūsų partijos, Liberalų ir centro sąjungos (LCS), buvo matomos jo sąsajos su stambiuoju verslu, konkrečiai – „MG Baltic“. Šiam koncernui darant įtaką ir buvo kuriamas Liberalų sąjūdis.

Mums nebuvo paslaptis, jog „MG Baltic“ visada buvo viena pagrindinių Liberalų sąjūdžio rėmėjų ir finansuotojų. O E.Masiulis, Eugenijus Gentvilas, Gintaras Steponavičius, Remigijus Šimašius ir kiti asmenys jau seniai yra partijoje.

Kai pirmą kartą buvau išrinktas partijos pirmininku ir rinkimuose nugalėjau E.Gentvilą, jaučiau stiprią tos grupės priešpriešą, nes jie – kaip vienas kumštis.

Taigi ta informacija apie E.Masiulio namuose rastą didžiulę pinigų sumą, galbūt perduotą „MG Baltic“ grupės vadovų, lyg ir nėra staigmena. Gal staigmena tik sumos dydis. Matyt, anksčiau ar vėliau tai turėjo išaiškėti, nes tokių dalykų neįmanoma ilgai slėpti.

– Kai 2005 metais skilo Liberalų ir centro sąjunga (LCS), jūs labai atvirai kaltinote Dariaus Mockaus koncerną prisidėjus tiek prie suskaldymo, tiek dėl bandymų savo žmogų pasodinti į Vilniaus mero kėdę.

Net kalbėjote apie tai, kad su koncernu susiję asmenys iš pradžių bandė pakeisti Seimo frakcijos seniūną, – vietoj Algio Čapliko siekta pasodinti koncernui artimesnį E.Masiulį.

– Niekada nebuvau politikas, kuris bijo sakyti tiesą, tačiau tai daug kainuodavo.

Kai ieškodavau tiesos, dažniausiai likdavau kaltas.

2006 metais, būdamas Vilniaus miesto vadovas, raštu kreipiausi į Specialiųjų tyrimų tarnybą prašydamas, kad teisėsauga imtųsi prevencinių veiksmų.

Stambios verslo grupės suskaldė partiją, frakciją miesto taryboje, pats R.Šimašius paliko tarybą, nes tuo metu vadovavo Laisvosios rinkos institutui, kuris irgi susijęs su „MG Baltic“ grupe.

– Sakote, E.Masiulį visą tą laiką nuo skilimo siejo ryšiai su šiuo koncernu?

– Ne E.Masiulis, o visas minėtas dabartinis partijos elitas, įskaitant kitus pirmininko pavaduotojus, visada buvo susiję su „MG Baltic“ ir konkrečiais asmenimis. Galite patys paklausti, kiek jie bendrauja ir kiek kartų susitinka.

Manęs niekas neįtikins, kad to, ką darė E.Masiulis, pavyzdžiui, nežinojo E.Gentvilas, G.Steponavičius ar kiti Liberalų sąjūdžio vadovybės nariai.

Čia būtų dar vienas melas, savo partijos kolegų klaidinimas ir visuomenės nuvylimas.

– Jūs manote, kad apie tuos pas E.Masiulį rastus pinigus galėjo žinoti ir E.Gentvilas, ir kiti?

– Net neabejoju. Niekas nesuvienija žmonių taip, kaip bendros nuodėmės.

Nuo pat pradžių, kai atėjau į Liberalų sąjungą, kai mane bandė išversti iš pirmininkų ir pakenkti mano reputacijai, jie visą laiką veikė kaip vienas kumštis ir tai niekam nebuvo paslaptis.

Kad partijos pirmininkas E.Masiulis imtų tokio dydžio kyšį, o apie tai nežinotų partijos vadovybė, besiruošianti rinkimams, tai yra melas ir nenuoširdumas.

– Kaip manote, kokia galėtų būti tų pinigų paskirtis? Daugiausia nuomonių, kad jie galėjo būti paskirti partijai paremti.

– Liberalų sąjūdis praėjusiais metais gavo daugiau nei 600 tūkst. eurų iš biudžeto, daugiau kaip 200 tūkst. eurų surinko iš 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Šiais metais jų biudžetas lygiai toks pat. Dar ketvirtis milijono grynaisiais – E.Masiulio namuose.

Turint tokius pinigus jau galima nupirkti bet kokius reitingus, viešąją nuomonę ir kurti savo gerą reputaciją.

Buvęs Liberalų sąjūdžio narys Antanas Guoga antradienį pasakė, jog jam buvo kilę klausimų ne tik dėl pinigų, galimų kyšių, bet ir dėl to, kad buvo perkami, remiami įvairūs komentatoriai, viešosios nuomonės formuotojai, kurie labai aktyviai reiškėsi visą šį laiką.

Šiandien matome ne tik politinės korupcijos atvejį, bet ir tai, jog tais pinigais buvo kuriamas skaidrumo įvaizdis.

Visame šiame procese dalyvavo daug žmonių – jie gaudavo pinigų ir be jokio sąžinės graužimo rašydavo gerus komentarus arba straipsnius apie šią partiją ir jos lyderius.

– Norite pasakyti, kad A.Guoga teisus taip kalbėdamas?

– A.Guoga yra naujas žmogus partijoje. Jį Liberalų sąjūdžio lyderiai pasikvietė iš pragmatiškų sumetimų.

A.Guoga gerokai prisidėjo ir papildomai finansavo daugelį savo veiklų, kurios buvo naudingos jam, kaip politikui, ir, matyt, partijai.

Bet jis negalėjo tapti savas tam elitui. Kaip ir aš 2000–2004 metais, kai buvau išrinktas jungtinės partijos pirmininku, netapau savas tai grupei, kuri šiandien valdo Liberalų sąjūdį kaip politinę organizaciją.

A.Guogos žodžiuose girdžiu nemažai tiesos.

– Jis kalbėjo ir apie mafijos struktūrą, ir viduje supuvusią partiją.

– Manyčiau, kad jis gavo ar turi daugiau informacijos, kurią paviešino ir kurios pats kažkuria prasme išsigando.

Pastaruoju metu jo pareiškimai buvo gana dviprasmiški ir, švelniai tariant, keistoki.

Jie galėjo sukelti daug abejonių ir dėl paties A.Guogos, jo ketinimų, motyvų.

Visi mes esame politikoje daug metų, todėl tikrai netikiu, kad tie pinigai buvo skirti tiktai E.Masiuliui. Nenorėčiau tikėti, kad tie pinigai – parama partijai.

Manau, kad jie yra už tam tikrus sprendimus, dalykus, kuriuos, tikėkimės, sužinosime.

Blogiausia, kad būtent tais pinigais E.Masiulis ir Liberalų sąjūdis tiesiog perka žmones.

Prisiminkime, prieš trejus metus tuometinė LCS viešai apkaltino Liberalų sąjūdį narių pirkimu.

Tačiau tą pareiškimą mažai kas pastebėjo.

Galima suprasti, kodėl, – viešoji nuomonė, komentarai buvo perkami.

Tikėkimės, kad tyrime bus pateikta daugiau informacijos ir sužinosime, už kuriuos sprendimus buvo siūloma tiek grynųjų pinigų.

– Kokie tai galėtų būti sprendimai? Įdomi buvo ir Vilniaus mero R.Šimašiaus reakcija tą dieną, kai E.Masiuliui buvo pareikšti įtarimai.

Jis tuoj pat sušaukė Vilniaus tarybos valdančiosios koalicijos posėdį, kad pasiaiškintų situaciją dėl sklypų, kurie galėjo kelti abejonių.

Ar tikite versija, kad tai gali būti susiję su žemės sklypais, statybomis, objektais Vilniaus mieste?

– „MG Baltic“ įmonės turi daug interesų Vilniaus, Klaipėdos miestuose, kurių vadovai yra iš Liberalų sąjūdžio. Nesakau, kad tie interesai yra neteisėti.

Konfliktai, kurie buvo tarp manęs ir šio koncerno, kai 2003–2004 metais vyko alkoholio įmonių privatizavimas, – jau praeitis. Dabar pats koncernas galbūt pasikeitė ir kitaip žiūri į daugelį veiklos metodų.

Atsakymus turi pateikti tyrėjai ar tie patys žurnalistai.

– Kaip suprantu, D.Mockus su savo koncernu buvo labai įtakingas Liberalų sąjūdyje.

– Mes juokaudavome, kad tai yra jų partija.

Net mūsų ilgametis partijos narys Gintautas Babravičius yra viešai pašmaikštavęs: esą tai nebuvo kyšis, tiesiog koncerno akcininkai davė pinigų Liberalų sąjūdžio įmonės vadovui E.Masiuliui padidinti įstatinį kapitalą prieš rinkimus.

– Ar turite atsakymą, kodėl šis skandalas atsitiko būtent dabar?

– Sunku pasakyti. Bet man patiko viena įžvalga – suprantama, kad prieš rinkimus partijos suaktyvėja, nes joms reikia pinigų.

Tai supranta ir verslas.

– Šiuo atveju kalbama apie asmenį, kuris buvo laikomas be penkių minučių premjeru, lyg ir turėjusiu palaikymą Prezidentūroje.

– Matyt, čia yra atsipalaidavimo, beribio įžūlumo, godumo.

Man sunkiai suvokiami tokie veikimo metodai, tokios sumos.

Norėtųsi, kad tyrimas neužsitęstų ir daugiau informacijos atsirastų iki rinkimų.

Mane nustebino, kaip viešosios nuomonės formuotojai iš karto pradėjo girti E.Masiulį už vakarietiškos, europinės politikos žingsnį iš karto pasitraukiant iš Seimo ir iš partijos pirmininko pareigų.

Juk jo tikslas vienas – nuslėpti informaciją.

Jeigu Seime būtų svarstomas neliečiamybės panaikinimas, prokurorai būtų paviešinę informaciją apie šią bylą.

Taigi buvo pasielgta gudriai, siekiant paslėpti tą informaciją nuo viešumos – juk tokių didelių įtarimų Lietuvos politikos istorijoje dar nėra buvę.

– Teigiama, kad aptikti pinigai prieš tai buvo pažymėti teisėsaugininkų. Ką tai rodo?

Liberalai kalba, jog galbūt viskas galėjo būti surežisuota, galbūt partijoje buvo išdavikas, o E.Masiulis galėjo būti pakištas.

– Neabejoju, kad Liberalų sąjūdžio vadovams reikia tų sąmokslo teorijų siekiant nukreipti dėmesį ir išsaugoti padorumo limitą prieš tuos rinkėjus, kurių balsų tikisi.

Šioje istorijoje svarbu tai, kad pasitikėjimas liberalų partijomis ir jų lyderiais pakirstas labai smarkiai. Nuo to kentės ir visa politinė sistema.

– Gal A.Guoga partijoje bandė pakeisti struktūrą, išardyti susidariusį elitą?

– Sprendžiant iš to, kaip aktyviai jis veikė, – nubėgo aiškintis į Mokesčių inspekciją, STT, jam, matyt, kaip laikinajam pirmininkui, buvo įdomu žinoti daugiau detalių. Jis bandė įsigilinti į situaciją.

Gal ta informacija, kurią A.Guoga gavo, buvo tokio lygio, kad jam beliko rasti būdą, kaip pasitraukti.

Jei situacija rutuliojasi taip, kad pinigai yra skirti partinei veiklai finansuoti, vadinasi, Liberalų sąjūdžiui, kaip partijai, turi būti teikiami įtarimai.

Matyt, iškils ir kitos pavardės, pagaliau žinosime, kas buvo perkama.

Manyčiau, kad A.Guogos viražas yra pasitraukti į šoną nuo skęstančiųjų, o po to gal ateiti kaip gelbėtojui.

– Jums turbūt suprantama E.Masiulio situacija. Pats buvote teisiamas, po to teismo sprendimas buvo panaikintas.

– Niekada nebuvau kaltinamas kyšio ėmimu ar korupcine veikla. Niekada nepatyriau tokių dalykų kaip kratos, sulaikymai.

Buvau kaltinamas, jog bandžiau papirkti savo partijos narį, kad jis balsuotų už mane, kaip kandidatą į Vilniaus mero postą.

Tačiau tuo metu kėliau klausimą, kodėl mano kolegai, partijos nariui, reikėjo nebalsuoti už partijos pirmininką ir kandidatą į Vilniaus miesto merą.

Kas siūlė daugiau, kas darė poveikį? Niekas į tą klausimą iki šiol neatsakė.

Aš nenoriu būti lyginamas su E.Masiulio situacija ar kitais politinės korupcijos skandalais.

Man labai nemalonu, kad kai kurie suinteresuoti asmenys, tarp jų ir E.Gentvilas, mane ir Liberalų sąjungą pavadino vagių partija 2004 ar 2005 metais, o po mėnesio išėjo dirbti tiems, kurie iki šiol išlaiko Liberalų sąjūdį.

Man teisybės reikėjo laukti 11 metų. Ačiū Dievui, kaip politikas likau gyvas.

– Kaip vertinate tai, kad naujuoju Liberalų sąjūdžio vadovu bus Vilniaus meras R.Šimašius, o partiją į rinkimus tikriausiai ves E.Gentvilas?

– Partijos lyderiai bando kalbėti apie atsinaujinimą, bandymą susigrąžinti pasitikėjimą – tuo abejočiau.

Tai yra ta pati grupė, tie patys asmenys, kurie politikoje yra 20 ar daugiau metų. Jie vienas kitą augino, buvo politiniai tėvai, alaus bokalo broliai. Juos vienija bendros nuodėmės.

Jei Liberalų sąjūdis nori atsinaujinti, abejoju, ar turi eiti tokiu keliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.