Prezidentės skambutis merui R. Šimašiui – skiepas partijai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nubrėžė aiškias raudonas linijas, kurių jos kontroliuojamai teisėsaugai nevalia peržengti tiriant galimą korupciją Liberalų sąjūdyje. Tokie įtarimai ėmė sklisti politikos užkulisiuose.

Prezidentė D.Grybauskaitė jau seniai neslepia palankumo merui R.Šimašiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė jau seniai neslepia palankumo merui R.Šimašiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

May 20, 2016, 6:50 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:02 AM

Netrukus po prezidentės skambučio Vilniaus merui Remigijui Šimašiui šis Liberalų sąjūdžio vadžias išplėšė iš laikinai prie partijos vairo buvusio Antano Guogos rankų.

Tiesa, partijos lyderiu sutikęs būti Vilniaus meras neigė, kad pokalbis su šalies vadove lėmė jo apsisprendimą. Ar tikrai?

Įsidėmėtina ir tai, kad D.Grybauskaitės paramos R.Šimašius sulaukė po to, kai buvusiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui buvo mestas šešėlis dėl galimo kyšio gavimo iš koncerno „MG Baltic“ atstovų.

Taigi gerai apie atliekamą ikiteisminį tyrimą informuotos šalies vadovės skambutis merui galėjo būti suprastas ne tik kaip paskatinimas kandidatuoti į Liberalų sąjūdžio vedlius, bet ir kaip signalas ją per rinkimus aktyviai rėmusiems liberalams: partija gali būti rami.

Apie pokalbį žinojo dviese

Akivaizdu viena: kažkas sąmoningai nutekino informaciją apie tą pokalbį, apie kurį galėjo žinoti tik du žmonės – D.Grybauskaitė ir R.Šimašius. Pastarasis pirmadienį patvirtino kalbėjęs su prezidente.

Buvus tą pokalbį neneigė ir Prezidentūros atstovai – paaiškino, jog šalies vadovė nuolat pasikalba su sostinės meru.

Vakar prezidentės patarėja Skaistė Plaušinytė „Lietuvos rytui“ nekomentavo sklandančių kalbų, kad D.Grybauskaitė galėjo skambinti R.Šimašiui norėdama nuraminti partiją dėl užgriuvusių įtarimų.

Palaikymo siekė ir A.Guoga

Prezidentė merui galėjo paskambinti praėjusį šeštadienį, kai „Lietuvos ryte“ pasirodė informacija apie A.Guogos užmojus Liberalų sąjūdžio atsakingąjį sekretorių Raimondą Imbrasą pakeisti šalies vadovės patarėju Renaldu Vaisbrodu.

Įtakingi liberalai tada pasidalijo įtarimais, kad A.Guoga taip galbūt siekia užsitikrinti prezidentės palaikymą. Be to, tada liberalai spėjo, jog Prezidentūrai iš anksto buvo žinoma apie E.Masiuliui gresiančius nemalonumus, o skubus atsakingojo sekretoriaus pakeitimas būtų reiškęs pripažinimą, kad korupcija siekia ir partiją.

Todėl R.Vaisbrodas tą pačią dieną socialiniuose tinkluose paskelbė atsiribojantis nuo milijonieriaus. Pastarasis vėliau irgi pripažino, kad patarėjo kandidatūrą įvardijo su juo net nekalbėjęs.

Pokalbis pasirodė keistas

Dabartinė Liberalų sąjūdžio vadovybė, priešingai, nei darė A.Guoga, stengiasi pabrėžti, kad rasti pinigai pas E.Masiulį su partija nesusiję.

Laikytis šios versijos primygtinai raginama ir liberalams šiomis dienomis išplatintose viešųjų ryšių specialistų instrukcijose, kur mokoma atsikirsti į užduodamus neparankius klausimus.

Tai, kad partiją nuo įtarimų galbūt bando apsaugoti ir šalies vadovė, svarstė ir dažnai ją kritikuojantis Seimo narys Povilas Urbšys: „Man keistas prezidentės skambutis R.Šimašiui ir jam išreikštas palaikymas. Juo parodoma, kad merui ir partijai nėra grėsmės. Kitaip D.Grybauskaitė būsimam partijos vadovui neskambintų. Neabejoju, kad jai žinoma bylos medžiaga.“

Anot P.Urbšio, tokį skambutį galima vertinti kaip savotišką skiepą apie bylą mažai nutuokiantiems liberalams – jūs būkite ramūs, su partija tai nesusiję.

Perspėjimas – ir liudytojams

Tačiau P.Urbšys svarstė, kad tokiais veiksmais prezidentė gali pakenkti ar net sužlugdyti pradėtą tyrimą: „Taip nubrėžiamos tam tikros raudonos linijos, kurių tyrėjams peržengti nevalia.“

Buvęs STT pareigūnas sunkiai įsivaizduoja, kad po tokio akivaizdaus D.Grybauskaitės signalo tyrėjai išdrįstų pareikšti įtarimus partijai: „Tai – netiesioginis poveikis tyrimui. Netgi jei dabar imtų aiškėti, kad pinigai buvo mokami ne pačiam E.Masiuliui, bet Liberalų sąjūdžiui, kaip tyrėjai galėtų pareikšti įtarimus partijai?

Prezidentės išreikštas palaikymas R.Šimašiui gali išgąsdinti ir asmenis, kurie galbūt norėjo ir galėjo paliudyti, kad rastas kyšis – toli gražu ne pirmas, gerai pagalvos, ar verta tai daryti.“

Netiki, kad savinosi pinigus

P.Urbšys taip pat neatmetė, kad prezidentės pokalbis su meru gali visiškai užčiaupti ir koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, kuris įtariamas perdavęs kyšį E.Masiuliui: „Pamatęs, kokį partija turi užnugarį, jis vargu ar kalbės apie tai, kad šie pinigai galėjo keliauti į jos juodąją kasą.“

Kartu parlamentaras neabejojo, kad galbūt koncerno atstovų E.Masiuliui perduoti pinigai tikrai nebuvo skirti jam asmeniškai: „Netikiu, kad jis galėjo taip blefuoti, kad rinko pinigus partijai, o juos pasilikdavo sau. Nebent paaiškėtų kokios nors visai neįtikėtinos aplinkybės.“

Skuba sustiprina abejones

Komentuodamas šią situaciją Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas pirmiausia pabrėžė, kad prezidentė neturėtų rodyti palankumo vienai kuriai nors partijai: „Šiuo atveju D.Grybauskaitė tarsi susitapatino su Liberalų sąjūdžiu, galbūt net darė poveikį partijos nariams, ką jie turėtų išsirinkti naujuoju vadovu.

Iš tiesų galima daryti prielaidą, kad norėta visiems pasiųsti žinią, esą R.Šimašius su tyrimu nesusijęs, o tai reiškia, kad partija irgi švari.“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovui „darbiečiui“ Artūrui Paulauskui pasirodė keista, kad prezidentė paskambino merui savaitgalį: „Ar sostinės reikalai negalėjo palaukti pirmadienio? Vadinasi, buvo kažkas svarbaus.

Kai D.Grybauskaitė skambina R.Šimašiui iš karto po užgriuvusių įtarimų, kai vyksta tyrimas ir partijos lyderio namuose atliktos kratos, atrodo keistokai. Manau, vis tiek pokalbis sukosi apie tą bylą.

Tik kam apie tą pokalbį pranešti viešai? Vargu ar tai naudinga prezidentei. Juk R.Šimašius gautą informaciją bendražygiams galėjo pranešti ir kitokiu būdu.“

Pasitiki prokuratūra

„Nežinant tyrimo duomenų, svarstyti P.Urbšio keliamas prielaidas sudėtinga. Manau, teisėsaugininkai panaikins bet kokias abejones.

Pažinodamas tyrimą kontroliuojantį prokurorą Justą Laucių, neįsivaizduoju, kad jam būtų galima neteisėtai vadovauti ar kištis į procesą“, – taip apie prezidentės galbūt nubraižytas raudonas linijas šioje byloje kalbėjo Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius.

Mušėsi į krūtinę

* Nepaisant prezidentės palaikymo, vakar į viešumą ėmė skverbtis Vilniaus merui R.Šimašiui nepalankios galimos liberalus krečiančio korupcijos skandalo gijos, vedančios ir į jo vadovaujamą savivaldybę.

* O meras socialiniuose tinkluose ėmė aiškintis dėl savo ryšių su koncernu „MG Baltic“: „Su koncerno atstovais asmeninių santykių nepalaikau. Tekdavo pasimatyti maždaug kartą per metus.Neturiu jokių duomenų, kad savivaldybėje būtų daromi sprendimai, palankūs šiam koncernui. Jokių dviprasmiškų pasiūlymų iš koncerno nei tiesiogiai, nei netiesiogiai niekada nesulaukiau. Jokių neteisėtų dovanų niekada nepriėmiau. Man asmeniškai niekada niekas nėra bandęs daryti įtakos dėl jokių konkursų.“

* Vis dėlto paaiškėjo, kad Vilniaus savivaldybėje gali būti priimti keli sprendimai, susiję su „MG Baltic“ interesais.

* Tai – Tujų kvartalo sklypo, esančio T.Narbuto g. ir Laisvės pr. sankirtoje, paskirties keitimas, taip pat baseino S.Nėries g. statybos darbai. Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjo didesnę nei pradinė kainą pasiūliusi įmonė, kurios subrangovas – koncernui „MG Baltic“ priklausanti statybos bendrovė „Mitnija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas