Vilniaus gatvės viltis: ar ji pagražės iš trečio karto?

Sostinės vardu vadinama gatvė turėtų ir atrodyti reprezentatyviai, tačiau iki puošnumo Vilniaus gatvei – labai toli. Tačiau sostinės valdžia vasarą žada imtis kapitalinio remonto. Vilniaus gatvę rekonstruoti žadėta jau du kartus. Ar trečias kartas nemeluos?

Vilniaus gatvė pernai buvo remontuojama tik paviršutiniškai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus gatvė pernai buvo remontuojama tik paviršutiniškai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus gatvė pernai buvo remontuojama tik paviršutiniškai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus gatvė pernai buvo remontuojama tik paviršutiniškai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-21 07:11, atnaujinta 2017-05-24 21:17

Jei tikėsime savivaldybės pažadais, jau kitą mėnesį Vilniaus gatvėje įsisuks kapitalinio remonto darbai. Džiūgauti iš anksto nesinori, nes iš esmės atnaujinti šią reprezentacinę sostinės gatvę žadėta ir 2014 metų rugsėjį, ir 2015 metų pradžioje. Bet vis iškildavo kliūčių – dažniausiai remontas būdavo atidedamas dėl pinigų stygiaus.

Ieško darbų rangovo

Naujoji sostinės valdžia dabar džiugiai trinasi rankas: miesto lėšų daug nereikės, iš Kelių direkcijos Vilniaus gatvės remontui gauta 300 tūkst. eurų. Tai mažiau, nei buvo užsimojęs buvęs meras Artūras Zuokas – iš esmės atnaujinti Vilniaus gatvę už milijoną eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus vadovas Arūnas Vicockas „Sostinei“ sakė, kad remonto darbus ketinama pradėti šių metų birželį, o baigti vėlai rudenį.

Šiuo metu yra paskelbtas Vilniaus gatvės remonto darbų rangovo konkursas. Jeigu remontas iš tiesų prasidės, vilniečiams ir turistams teks pakentėti laikinus nepatogumus. Gatvė bus remontuojama dalimis, tačiau įsismarkavus darbams, ją teks aplenkti, naudotis Jogailos ar Totorių gatvės trasomis.

Remontuojant Vilniaus gatvę planuojama įrengti naują LED apšvietimą, sutvarkyti požemines komunikacijas: vandentiekį, ryšius, lietaus ir fekalinę kanalizaciją, pakeisti pastatų lietvamzdžius.

„Taip pat bus įrengti pakeliami užtvarai ties Gedimino prospektu ir Labdarių gatve, bus pakeista sena gatvės bei šaligatvių danga. Gatvėse bus paklotos juodo bazalto trinkelės, o šaligatviai iškloti granito plytelėmis“, – apie šviesią Vilniaus gatvės ateitį kalbėjo A.Visockas.

Po remonto gatvė išliks pėsčiųjų zona, paleisti transporto eismo čia neketinama.

Užkliūva už trinkelių

Vilniaus gatvė nėra labiausiai apleista sostinės vieta, tačiau jos būklė neatitinka populiarumo ir strateginės reikšmės verslui, turizmui. Šioje gatvėje įsikūręs ir Vilniaus turizmo informacijos centras, Verslo pasažas, turistų ir vilniečių pamėgtos kavinės.

Akmeninis gatvės grindinys daugelyje vietų išsiklaipęs, šaligatviai suskilinėję. Užkliuvę už išsiklaipiusių trinkelių, praeiviai klupinėja, patiria net apysunkių traumų.

Ypač sunku praeiviams būna žiemą, nes šaligatvis duobėtas, tad kiemsargiai net ir norėdami jo negali gerai nuvalyti.

Prie VTIC šaligatvis siauras, čia visada daug žmonių. Pėstiesiems kelią apsunkina lauko kavinių baldai, prie barų susirinkę lankytojai.

Be to, ant šaligatvių mėgsta sustoti krovinius atvežančių automobilių vairuotojai.

Vis atidėliojo

Vilniaus gatvės kapitalinis remontas buvo planuojamas dar ankstesnės sostinės savivaldybės kadencijos laikais. Buvo planuota remontą pradėti 2014 metų rugpjūtį, bet jis atidėtas iki kitų metų pradžios, iškilus nesklandumams dėl projektų.

2015 metais prie sostinės vairo sėdo kitas meras, Remigijus Šimašius, kuris nusprendė, kad skirti milijoną eurų vienai neilgai gatvei neracionalu.

Buvo apsiribota tik kosmetiniu Vilniaus gatvės remontu, o už didesniąją dalį jai numatytų lėšų numatyta nutiesti dubliuojančią gatvę dešiniam posūkiui ties S.Dariaus ir S.Girėno gatvės ir Eišiškių plento sankryža.

Tačiau gavus 300 tūkst. eurų iš Kelių direkcijos fondų, Vilniaus gatvei vėl nušvito viltis iš nudrengtos gatviūkštės virsti sostinės puošmena.

Vokiečių gatvė – be Žvaigždžių alėjos

Dar viena metų metus tik architektų diskusijomis atnaujinama Vilniaus Senamiesčio vieta – Vokiečių gatvė.

Dainininkas Tomas Augulis siūlė dalį gatvės skirti alėjai, kurios grindinyje būtų įamžinti Lietuvos aktorių, dainininkų, menininkų vardai: Donato Banionio, Regimanto Adomaičio, Vytauto Kernagio ir kitų populiarių atlikėjų. Dailininkai jau buvo sukūrę tokios alėjos pavyzdžius.

Tačiau praėjusių metų vasarą, aptariant gatvės remonto koncepciją, ši idėja buvo atmesta. Tiesa, architektai numatė, kad Vokiečių gatvėje būtų pagerbti žymūs Lietuvos menininkai, bet nekuriant Žvaigždžių alėją.

Pagal architektų parengtą projektą, siūloma atstatyti autentišką gatvės trasą ir eismo organizavimą – vieną pusę palikti pėstiesiems, kitą – automobilių vairuotojams, numatyta iki 40 naujų automobilių stovėjimo vietų, gatvę planuojama apšviesti daugiau nei 50 naujų LED ekonomiškų šviestuvų. Planuojama atnaujinti 2162 kv. m gatvės autentišką XX a. pr. grindinį, pasodinti apie 800 naujų krūmų, apie 30 naujų medžių.

Planuojama pakloti 11291 kv. m naujos dangos pėsčiųjų, dviračių takams, naujose perėjose, įrengti vaizdo stebėjimo kameras, elektromobilių aptarnavimo aikštelę, vasaros vandentiekio sistemą kavinėms, pritaikyti lauko baldus, vaikų žaidimų aikštelę, įrengti istorinio žemėlapio, istorinio fasado bareljefus.

Tačiau kada šie gražūs planai bus pradėti vykdyti – neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu