Išguiti gėlininkes nuo šaligatvio – ne policijos nosiai

Prekiauti miško gėrybėmis ir gėlėmis nustatytose vietose galima ir be leidimo, tačiau moterys nenori paklusti ir toliau renkasi Gedimino prospekte.

Atvykę policininkai nuo parduotuvės „Zara“ išvaikė septynias gėlių prekeives.
Atvykę policininkai nuo parduotuvės „Zara“ išvaikė septynias gėlių prekeives.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 23, 2016, 7:33 AM, atnaujinta May 24, 2017, 3:13 PM

Vieni piktinosi, kiti pritarė. Taip praeiviai prieš kelias dienas vertino policininkų veiksmus, kai jie Gedimino prospekte vaikė gėlių prekeives.

Pareigūnai pensininkių nebaudė, tačiau pareikalavo palikti jų pamėgtą vietą prie parduotuvės „Zara“.

Parašus rinkti leidžiama

Pro šalį einanti moteris piktinosi – moterims gėles toje vietoje pardavinėti draudžiama, tačiau politinių partijų atstovams agituoti leidžiama.

Išvaikius prekeives netrukus toje vietoje įsikūrė parašų prieš Astravo atominės elektrinės statybas rinkėjai. Tuo metu kitus praeivius ant šaligatvio konservų dėžutėse gėles sumerkusios moterys piktina.

Numatė specialias vietas

Anot savivaldybės Saugaus miesto departamento atstovų, neleidę prekiauti gėlėmis pareigūnai pasielgė teisėtai. Mat prekyba be leidimų toje vietoje nenumatyta.

Miesto centre pardavinėti gėles galima tiktai ties Vilniaus ir J.Lelevelio gatvių sankirta, šalia miesto transporto stotelės bei A.Vienuolio gatvėje, prie prekybos paviljonų.

Abiejose vietose numatyta po dvi prekybos vietas.

O prie parduotuvės „Zara“ Gedimino prospekte neleistinoje vietoje susirenka gerokai daugiau prekeivių.

Savivaldybės taryba prekybą be leidimų įteisino praėjusių metų pabaigoje.

Tam mieste numatytos 38 vietos. Jose galima prekiauti savo sklypuose užaugintomis uogomis, vaisiais, daržovėmis ir gėlėmis, taip pat miške surinktomis gėrybėmis.

Privalo sutvarkyti prekyvietę

Savivaldybė taip pat patvirtino tvarką, kurios privalo laikytis prekiautojai.

Jų laikinieji prekybos įrenginiai turi būti švarūs, tvarkingi, draudžiama prekiauti nuo dėžių, atramų, turėklų, grindinio ar žemės. Taip pat neleidžiama prekiauti ant dviračių takų, vejos, miesto transporto žieduose ir stotelėse, kuriose trukdoma transporto priemonių ar pėsčiųjų eismui.

Nepirkdami prekybos leidimo gėrybėmis savivaldybės nustatytose vietose gali prekiauti vilniečiai pensininkai ir neįgalieji, kurie registruoti Darbo biržoje, moksleiviai ir studentai ir prekiaujantys sendaikčiais blusų turguje.

Anksčiau viešosiose vietose – prie parduotuvių, gyvenamųjų namų – miško gėrybėmis, savo sklypuose užaugintais vaisiais ir daržovėmis prekiaudavę žmonės privalėjo įsigyti leidimą, kurio kaina – 10,5 euro mėnesiui arba 4,1 euro dienai.

Pakalnutės nebėra saugomos

Miesto centre dabar prekiaujama ir pakalnutėmis. Anksčiau ši veikla buvo draudžiama.

Tik prieš kelias dienas Aplinkos ministerija panaikino draudimą prekiauti pakalnutėmis.

Draudimas buvo nustatytas todėl, kad pakalnutės nebūtų skinamos miestų parkuose skurdinant jų augaliją. Bet pagal želdynų apsaugos ir tvarkymo reikalavimus parkuose ar skveruose draudžiama skinti visų augalų žiedus ar lapus, todėl netikslinga nustatyti atskiro draudimo pakalnutėms.

Paprastoji pakalnutė nėra saugoma rūšis – ji nei įrašyta į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, nei saugoma pagal tarptautinius susitarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.