Lietuvoje pernai dingo daugiau nei 2 tūkst. vaikų

Šiandien minima Tarptautinė dingusių vaikų diena. Dingusių žmonių paramos centro iniciatyva Seimas 2006-aisiais įtraukė šią dieną į atmintinų dienų sąrašą.

Lietuvoje pernai dingo 2048 vaikai. Iš jų 15 taip ir nepavyko rasti.<br>V. Ščiavinkso nuotr.
Lietuvoje pernai dingo 2048 vaikai. Iš jų 15 taip ir nepavyko rasti.<br>V. Ščiavinkso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

2016-05-25 13:24, atnaujinta 2017-05-24 07:30

Tarptautinės dingusių vaikų dienos tikslas ne tik užjausti tuos, kurių vaikai yra dingę be žinios, bet ir skatinti užkirsti kelią vis dažnėjančiam nepilnamečių dingimui,

Dingstančių vaikų – vis daugiau

Tarptautinės dingusių vaikų dienos tikslas ne tik užjausti tuos, kurių vaikai yra dingę be žinios, bet ir skatinti užkirsti kelią vis dažnėjančiam nepilnamečių dingimui.

Praeitais metais Lietuvoje iš viso dingo 3241 žmogus. Iš jų net 2048 – nepilnamečiai. Tai sudaro daugiau nei 60proc. visų dingusiųjų. Pasak Dingusių žmonių paramos centro atstovų, pernai nepavyko rasti 15 dingusių vaikų.

Šiemet, iki gegužės mėnesio, buvo dingę 329 vaikai. Tokia liūdna statistika pasidalino Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Natalija Kurčinskaja.

Dingstančių vaikų skaičius paskutinius keletą metų vis didėja. Štai 2013-aisiais vaikai sudarė apie 40proc. visų dingusiųjų. Praėjus metams, 2014-aisiais, dingusių vaikų skaičius jau siekė 48proc. bendro dingusiųjų skaičiaus. Dingsta dėl įvairiausių priežasčių

Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorės teigimu, vaikai dingsta dėl įvairių priežasčių, tačiau viena dažniausiai pasitaikančių – bėgimas iš namų. Dažnai tokius vaikus randa ieškantieji, neretai jie ir patys grįžta namo. „Kaip ir visame pasaulyje, taip ir pas mus. Vaikai bėga iš namų dėl įvairiausių priežasčių. Būna, kad bėga ir po keletą kartų per metus.

Dali vaikų pavyksta rasti, dar dalis – grįžta patys. Tačiau yra ir tokių, kurių ieškoma jau ilgą laiką. Iš 2048 vaikų dingusių 2015-aisiais tokių yra apie 5 ar 6 procentus“, – sako N. Kurčinskaja.

Būtina skleisti kuo daugiau informacijos

Dingusių žmonių šeimų paramos centro atstovai sako, kad dingus artimajam reikia nedelsti ir kreiptis į policiją. N. Kurčinskaja sako, kad dingus žmogui svarbiausia skleisti kuo daugiau informacijos – jos tikrai niekada nebūna per daug. Socialiniai tinklai, skelbimai ant medžių, stulpų, pastatų, savanoriai, dalinantys skrajutes su informacija apie dingusįjį – visa tai gali būti labai reikšminga ieškant dingusio žmogaus: „To, ką gali padaryti artimieji, nepadarys niekas kitas.“

Taip pat svarbu suteikti policijai ir visuomenei kuo daugiau informacijos apie dingusįjį, net jei ji nemaloni. „Kiekviena smulkmena gali būti naudinga. Jei asmuo turėjo priklausomybių, jei šeimoje buvo konfliktų, nereikia šito slėpti nei nuo policijos, nei nuo visuomenės, nes tai gali būti reikšminga ieškant artimojo, ypatingai vaiko. Tokios informacijos slėpimas dažnai trukdo paieškai“, – teigia N. Kurčinskaja.

Tėvai turėtų atkreipti dėmesį

Tarptautinės vaikų dingimo dienos minėjimu siekiama atkreipti tėvų ir visuomenės dėmesį į turiningą vaikų laisvalaikį, o vaikus informuoti, kokie pavojai jų gali laukti už namų durų.

Pasak paramos centro atstovų, dingus vaikui artimųjų indėlis labai svarbus. Jie gali žinoti su kuo vaikas bendravo, pažinoti jo draugus, bendraklasius, kurie gali suteikti naudingos informacijos. Artimieji dažnai žino ką apsirengęs ir su kokiais daiktais vaikas išėjo iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.