Pareigūnų uolumas: braižosi aplink duris laukdami, kol sulos šuo

Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai visada teisūs. Tai suprato vilnietė, nesutikusi mokėti baudos už neva lojantį šunį. Toks įžūlumas pareigūnus taip įsiutino, kad jie pradėjo vos ne kas dieną lankytis pas moterį, kad tik išgirstų nors kokį amtelėjimą.

Pareigūnai net vėlai vakare netingi atvykti paklausyti, ar tik neloja šuo.
Pareigūnai net vėlai vakare netingi atvykti paklausyti, ar tik neloja šuo.
O.Šostak dėl augintinio Liso tenka keliauti ne tik į savivaldybę, bet ir į teismą. Nors pareigūnai lojant šuns negirdėjo, vis tiek verčiama mokėti baudą.<br>D.Umbraso nuotr.
O.Šostak dėl augintinio Liso tenka keliauti ne tik į savivaldybę, bet ir į teismą. Nors pareigūnai lojant šuns negirdėjo, vis tiek verčiama mokėti baudą.<br>D.Umbraso nuotr.
Stebėjimo kamera prie namų buvo įrengta neapsikentus pareigūnų vizitų.
Stebėjimo kamera prie namų buvo įrengta neapsikentus pareigūnų vizitų.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2016-06-02 18:37, atnaujinta 2017-05-23 06:00

Atkeršyti kaimynui visai nesunku. Tereikia parašyti skundą savivaldybės Saugaus miesto departamentui ir valdininkai bei pareigūnai ims darbuotis atsiraitoję rankoves.

Su tokiu savivaldybės atstovų uolumu susidūrė Antavilių gatvėje gyvenanti Liudmila Kokštienė. Kaimynai brūkštelėjo skundą, kad pensininkės šuo loja, ir to užteko. Moteriai skirta 150 eurų bauda. Nereikėjo net įrodymų.

Maža to, vilnietė užsitraukė valdžios nemalonę, kai savivaldybės administracinės komisijos posėdžiuose pasirodė su advokatu, prie namų įrengė vaizdo kameras, kurios nufilmavo, kaip savivaldybės atstovai ne vieną kartą braižosi aplink duris siekdami išgirsti šuns balsą, ir galiausiai jų sprendimą skirti baudą apskundė teismui.

Prašė advokato pagalbos

Pustrečių metų šuns Liso šeimininkė L.Kokštienė nubausta už tai, jog praėjusių metų spalio 6 ir 25 dienomis neužtikrino, kad jos šuo netrikdytų viešosios rimties. Taip rašoma pažeidimo bylą nagrinėjusios savivaldybės Administracinių bylų nagrinėjimo poskyrio vedėjos Vaidos Misiūnienės nutarime. 69 metų pensininkei ji skyrė tikrai nemenką baudą.

Savivaldybės valdininkei tiktai pradėjus nagrinėti kaimynų skundą L.Kokštienė suprato, kad be advokato neišsivers, ir paprašė Daliaus Boreikos pagalbos.

Tai savivaldybės atstovei turbūt nepatiko – juk įprasta, kad atėję į komisijos posėdžius smulkūs pažeidėjai drebėtų, gailėtųsi ir prisiekinėtų daugiau taip nedaryti.

L.Kokštienė nesijautė kalta. Ir ji, ir advokatas siekė atkreipti V.Misiūnienės dėmesį į akivaizdžius liudytojų parodymų prieštaravimus, į Antavilių gatve važiavusių Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnų surinktą medžiagą. Viskas veltui.

Atvykdavo vėlyvą vakarą

Septyni gyventojai, pasirašę raštą apie neva Antavilių gatvės 9-ajame name lojantį L.Kokštienės šunį, netgi negalėjo prisiminti, kas parašė skundą.

Kai savivaldybėje buvo nagrinėjama ši byla, Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai tikrinti, ar tikrai loja šuo, į Antavilių gatvę buvo atvažiavę keturis kartus.

Važiavo ne tik dieną. Kaip nurodoma dokumentuose, tikrintojai buvo atvykę ir 22 val. 21 min., ir 23 val. 10 min. Jie skambino į duris, vaikštinėjo koridoriumi tikėdamiesi, kad šuo ims loti. Veltui. Tai jie ir užfiksavo – gyvūnų auginimo ir laikymo taisyklių pažeidimų nenustatyta, šuns lojimo nebuvo girdėti.

Tuo Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai nepasitenkino.

Sužinoję, kad L.Kokštienė kreipėsi į teismą, jie ir vėl suko į Antavilių gatvę, važiavo net per Velykas. Bet ir vėl veltui.

Senbuviai – nesvetingi

Nuo nuolatinių pareigūnų tikrinimų L.Kokštienei pablogėjo sveikata ir ji buvo paguldyta į ligoninę.

Tad tik iš pradžių atrodžiusia paprasta istorija tenka rūpintis jos dukteriai Olgai Šostak.

Prieš porą metų į Antavilių gatvę atsikrausčiusios moterys iš karto pajuto senbuvių priešiškumą. „Pradėjo pilti purvą – rašyti į įvairias institucijas skundus“, – pasakojo Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentė O.Šostak.

Sužinoję, kad moteris domisi šaudymo sportu, kaimynai netgi apskundė matę ją besišvaistančią ginklu.

O.Šostak žodžiais, tai akivaizdus melas – juk šauliai puikiai išmano, kaip elgtis su ginklais: „Net draugai mano ginklo nėra matę. Aš jį išsitraukiu tik per treniruotes ir varžybas.“

Kai kaimynai suprato, kad prie moterų prikibti nepavyks, pradėjo rašyti skundus dėl šuns.

Viename jų buvo rašoma, kad šeimininkės kankina Lisą. Todėl vilnietės sulaukė tikrintojų vizito. Kai skundai greitai buvo atmesti, kaimynai kreipėsi į savivaldybę ir čia sulaukė daugiau dėmesio.

Bijo įleisti pareigūnus

Savivaldybėje L.Kokštienei ir O.Šostak dėl šuns teko aiškintis nekart. Kiekvienas apsilankymas trukdavo bent po kelias valandas.

„Lisas beveik neloja, bet atvažiavę pareigūnai šunį provokuoja. Nežinau, ką mums daryti. Nors byla jau teisme, vis sulaukiu atstovų iš savivaldybės.

Jiems aiškinu, kad viską išspręs teismas, siūlau kreiptis į advokatą, o jie vis važiuoja ir važiuoja“, – pasakojo savivaldybės nemalonę užsitraukusi O.Šostak.

Apsilankę Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai jai vis siūlo sumokėti baudą.

Pastarasis pareigūnų apsilankymas Antavilių gatvėje truko net 50 minučių. Tikrintojai vaikščiojo aplink namą, skambino ir beldė į duris.

„Atvažiuoja du ar trys žmonės. Aš jau bijau juos įleisti, nes tai panašu į terorizavimą.

Prieš eidama iš namų žiūriu pro langą, ar nestovi savivaldybės automobilis“, – prisipažino O.Šostak.

Atvykėliai kaimynams ne kartą siūlė rašyti naujus skundus – esą jų dar prireiks.

Skambino net į ligoninę

Kai L.Kokštienė jau gydėsi ligoninėje, Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnas paskambino ir pasakė, kad reikia moters parašo. Esą įvyko prevencinis pokalbis ir tai būtina patvirtinti. Parašo pareigūnas sutiko atvažiuoti ten, kur moteris nurodys.

O.Šostak įsitikinusi, jog panašiais būdais prieš teismą siekiama įrodyti, kad ji su motina yra kaltos.

„Kas suskaičiuos, kiek tirdama šitą šuns lojimo istoriją savivaldybė jau išnaudojo degalų? Juk jos atstovai važinėja ne nuosavais, o tarnybiniais automobiliais“, – stebėjosi O.Šostak.

Valdininkė nutarė tylėti

Pati V.Misiūnienė atsisakė komentuoti situaciją.

„Kadangi teisme byla dar neišnagrinėta ir sprendimas neįsiteisėjo, komentuoti bylos aplinkybių negaliu“, – teisinosi V.Misiūnienė.

Ji nenurodė, kiek kartų į Antavilių gatvę, nutolusią per dešimt kilometrų nuo miesto centro, tikrinti kaimynų skundo važiavo Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, ir neskaičiavo, kiek išlaidų savivaldybė patyrė tirdama šį paprastą atvejį.

Baudą panaikino tik merui paliepus

Perdėtą uolumą Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai demonstruoja ne pirmą kartą. Sausį plačiai nuskambėjo istorija, kai jie 2 eurų bauda nubaudė ilgametį „Snaigės“ žygių organizatorių Algimantą Jucevičių už neva be leidimo organizuotą masinį renginį.

Kad surašytų jam protokolą, savivaldybės atstovai ilgai laukė „Snaigės“ žygio pabaigos, sėdėdami automobilyje šildėsi įjungę variklį.

A.Jucevičiui skirtą baudą meras Remigijus Šimašius pavadino biurokratinio formalizmo klaida.

Baudą „Snaigės“ žygių rengėjui savivaldybė panaikino, o R.Šimašius tikino, kad ši bloga istorija pamokė, kaip pagerinti darbą ir prisidėti prie tvarkos mieste, o ne prie biurokratijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.