Alytaus rajono savivaldybė keičia priklausomų žmonių gyvenimus

36 – tiek žmonių iškopė iš alkoholio liūno Alytaus rajono savivaldybės dėka. „Tiesiog nebegalėjom nieko nedaryti“, – sako Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Alytaus rajono savivaldybės dėka išblaivinti daugiau nei 35 žmonės.<br>123rf nuotr.
Alytaus rajono savivaldybės dėka išblaivinti daugiau nei 35 žmonės.<br>123rf nuotr.
Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas sako, kad sveikstant nuo priklausomybių svarbiausia – supratimas.<br>P. Lileikio nuotr.
Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas sako, kad sveikstant nuo priklausomybių svarbiausia – supratimas.<br>P. Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

Jun 13, 2016, 7:09 AM, atnaujinta May 21, 2017, 11:56 PM

Neapsikentė girtų gyventojų

Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė sako, kad pradėti blaivinti Alytaus rajono žmones buvo mero A. Vrubliausko idėja. „Pas jį į kabinetą vis ateidavo ta pati šeima, kuri turėjo problemų su alkoholiu. Ji prašydavo pašalpų, pagalbos su būstu ir jis tiesiog neapsikentęs pasakė jiems – pradėkit gydytis, nustokit gerti ir tada žiūrėsim“, – pasakojo D. Kitavičienė.

„Toje šeimoje abu – ir vyras, ir žmona piktnaudžiavo alkoholiu. Šeimoje augo nemažai mažų vaikučių. Pradėjau galvoti, kaip jiems padėti“, – kalbėjo A. Vrubliauskas.

Alkoholiu piktnaudžiaujanti pora prisipažino neturinti pinigų ne tik gydymui, bet ir kelionei iki gydymo įstaigos. Supratęs, kad situacija pati neišsispręs Alytaus rajono meras girtaujančios poros išblaivymui skyrė pinigų iš savo kišenės.

„Po kurio laiko pamačiau kokį efektą tai turėjo. Susenusi, suvargusi moteris, neturinti dantų, atrodanti ne kaip žmogus, o kažkokia žmogysta, po trijų mėnesių tapo tikrai gražia, 36 ar 37 metų moterimi. Tiesiog akyse stebuklas įvyko“, – pasakojo Alytaus rajono meras.

Gyventojus reikia blaivinti

Teigiamas šeimos pavyzdys parodė, kad taip padėti galima ir kitiems nuo alkoholio priklausomiems asmenims. Savivaldybėje buvo suburta komisija, kuriai pavesta išsiaiškinti, ar būtų daugiau žmonių norinčių gydytis, tačiau neturinčių tam galimybių. Paaiškėjo, kad žmonių bent kartais sakiusių, kad jie norėtų gydytis, atsistoti ant kojų ir kabintis į gyvenimą – yra.

Paaiškėjo, kad vos vienas iš dešimties žmonių žino, kur Lietuvoje reikia kreiptis, jei esi priklausomas nuo alkoholio arba kur nukreipti sergantį žmogų. „Išsiaiškinome, kad ne tik žmonės nežino ką daryti su priklausomu žmogumi, tačiau tai, kad mūsų savivaldybėje nėra specializuotos pagalbos. Ir kaimyninėse savivaldybėse nėra specializuotos vietos, kur būtų teikiama pagalba priklausomybių ligomis sergantiems žmonėms“, – sako D. Kitavičienė.

Artimiausia vieta, kur priklausomieji galėtų sveiki nuo priklausomybių – Kauno priklausomybės ligų centras.

Po tokių rezultatų suprasta – pagalbos reikia. Ir kuo greičiau. Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas įtikino savivaldybės tarybą, kad tokia programa reikalinga. Buvo skirtos lėšos jos įgyvendinimui ir programa startavo.

„Visko buvo. Ir klausiančių kam čia reikia tokio dalyko, ir aiškinančių, kad čia nieko gero nebus. Aš tiesiog pasakiau: jei turite geresnę idėją – siūlykite, jei ne, eisime šiuo keliu“, – pasakojo A. Vrubliauskas.

Per penkerius metus programoje dalyvavo apie 250 žmonių. Iš jų 36 jau daugiau nei metus nevartoja alkoholio. „Iš jų yra 50 moterų, visi kiti vyrai. Yra tokių ant ribos, kurie blaivus dar neilgą laiką. Apie 60 ar 70 yra atkritusių ir vėl norinčių blaivytis. Reikia labai daug kantrybės tiek jiems, tiek su jais“, – sako Alytaus rajono meras. Sėkmingas programos dalyvis tas, kuris alkoholio nevartoja daugiau nei metus.

D. Kitavičienė sako, kad programa – gyvas organizmas. Kiekvieną savaitę prie jos prisijungia po žmogų ar du: „Praeitą savaitę gydymąsi pradėjo trys žmonės. Ši savaitė, greičiausiai, tokia tuštesnė bus.“

Esmė – pokalbiai ir supratimas

Žmogui, kuris nusprendžia pradėti blaivėti, gydytojas psichiatras parenka tinkamus gydymo būdus. „Padedame žmogui suprasti, kad sprendimą, ko jam reikia, geriausia palikti profesionalams. Būna detoksikacija, 12 žingsnių programa, būna ir medikamentinis gydymas, psichoterapija“, – apie priklausomiems žmonėms taikomus gydymo būdus kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos centro direktorė. A. Vrubliauskas sako, kad vienas pirmųjų žingsnių priklausomo žmogaus sveikimo kelyje – pokalbiai su psichologais. Tačiau tam, kad žmogus galėtų kalbėtis su psichologu, jis turi būti bent dešimt dienų nevartojęs alkoholio.

Tam, kad žmogus negertų ir su juo būtų galima bendrauti kaip su asmenybe, kiekvieną dieną jam skambina socialiniai darbuotojai, su juo bendrauja seniūnas.

Pasak Alytaus rajono mero svarbu, kad pats žmogus pripažintų, kad turi problemą. „Reikia apskritai keisti visuomenės požiūrį, kad jam nebūtų gėda prisipažinti, kad yra alkoholikas. Tai yra labai svarbu, nes jei žmogus to nepripažįsta arba to nesuvokia, tai joks daktaras, joks psichologas nepadės“, – teigia A. Vrubliauskas.

Jis taip pat sako, kad priklausomiems žmonėms sveikstant reikia bendrauti, pasikalbėti, susipažinti su panašiais atvejais, nes sveikimo laikas gali būti labai sunkus: „Bendraujant jokiu būdu nereikia juoktis, nereikia jokio sarkazmo. Reikia tik pagalvos ir supratimo.“

Pasveikus padeda kitiems

Tiek A. Vrubliauskas, tiek D. Kitavičienė džiaugiasi, kad nuo alkoholizmo pasveikę žmonės stojasi ant kojų ir kuria savo gyvenimus iš naujo. „Pasveikę žmonės susiranda darbą, nusiperka gyvulių, kuria šeimas. Sako, kad gyvenimą visai kitomis spalvomis pamato“, – apie sveikstančius nuo priklausomybės svaigalams kalbėjo Alytaus rajono meras.

Kai kurie Alytaus rajono savivaldybės dėka nuo alkoholizmo pasveikę žmonės jau sukūrė šeimas, susilaukė pirmagimių arba dar padidino šeimynas. A. Vrubliauskas džiaugiasi

Dalis išsigydžiusių žmonių kreipiasi į jiems padėjusius žmones su klausimu – kaip galiu padėti aš? Jie atveda savo likimo brolius prašyti pagalbos, motyvuoja juos stengtis ir blaivėti. Kaip pasakojo D. Kitavičienė iš trijų praeitą savaitę atėjusių prašyti pagalbos žmonių, du buvo paraginti jau pasveikusių artimųjų.

„Vieną vyriškį motyvavo ir palaikė draugė, sugyventinė – galbūt būsima žmona, kuri kur kas anksčiau pradėjo blaivybės kelią. Kitas – įkalbėtas kaimyno. Tokie žmonės yra didžiausi mūsų pagalbininkai“, – apie pasveikusiųjų pagalbą kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Padėjo pakilti iš dugno

Viena iš programos sėkmės istorijų galima vadinti Alytaus rajone gyvenančio Žilvino nueitą kelią. Vyriškis ilgą laiką vartojo alkoholį, kaip pats sako – iš gero gyvenimo.

„Man tikrai nebuvo sunku gyventi, aš niekuo nesiskundžiau. Pradėjau mokytis Kaune, profesinėje mokykloje dešros gaminių formuotoju. Paskui man paskyrė į mėsos kombinatą dirbti, o žinot, ten prie mėsos kai dirbom, kas kur dirbo, tas tą nešė. Pinigų buvo“, – pasakojo Žilvinas.

Jis sako, kad kelias į gijimą nuo priklausomybės buvo ilgas. „Pradėjau pastebėti, kad tai į nieką gerą nenuveda. Buvo kaime sodyba, darbas. Pragert visa to nesinorėjo“, – apie savo gyvenimą kalbėjo vyriškis.

Netikėtai mirė Žilvino tėtis. Tam, kad mama galėtų ramiai gyventi ir dėl jo nesinervintų jis nustojo vartoti alkoholį. Vyras vyko į Kaliningradą, ten užsikodavo ir alkoholio nevartojo trejetą metų.

Tačiau tada mirė jo mama, o neilgai trukus ir brolis, su kuriuo Žilvinas buvo labai artimas. Neatlaikęs skausmo jis vėl paniro į alkoholio liūną.

Vėliau vyras sužinojo apie Alytaus rajono savivaldybės siūlomą pagalbą. „Visi labai geri kaimynai ir giminės stengėsi traukti. Sužinojom, kad yra tokia programa, susipažinome su Visuomenės sveikatos centro direktore. Ji man labai daug padėjo. Ir supratau, kad tikrai nesinori būti vienu iš tų, kur prie gavę pašalpas prie parduotuvės nuo ryto iki vakaro stovi“, – pasakojo nuo priklausomybės alkoholiui pasveikęs Žilvinas.

Išsiblaivęs Žilvinas pradėjo kabintis į gyvenimą. Sukūrė šeima, susilaukė dukrelės, kuriai greitai bus aštuoni mėnesiai, dirba ir džiaugiasi blaiviu gyvenimu.

Jis sako, kad Alytaus rajono savivaldybės programa tikrai veikia ir kad rekomenduotų ją kitiems nuo alkoholio priklausomiems žmonėms. „Programa veikia, bet svarbiausia dalis jos yra ir pačio žmogaus noras. Aš manau, kad jei ir iš šimto tris žmones išblaivę, tai jau yra į naudą“, – apie jo gyvenimą pakeitusią Alytaus rajono savivaldybės programą kalbėjo priklausomybės atsikratęs Žilvinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.