Iš darbo kabineto – į ligoninę. Kas kenkia merų sveikatai?

Daugelio politikų siekiamybė žūtbūt nugalėti oponentus ir pasipuošti mero regalijomis dažnai pavirsta sveikatos sutrikimais. Jų neišvengė nei dabartinis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, nei dauguma anksčiau šiame kabinete dirbusių vyrų.

59 metų V.Matijošaičiui kovoti su iššūkiais nėra naujiena, tačiau žmonės – ne geležiniai.<br>M.Patašiaus nuotr.
59 metų V.Matijošaičiui kovoti su iššūkiais nėra naujiena, tačiau žmonės – ne geležiniai.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis dėl sutrikusios kraujotakos ligoninės palatoje tikėjosi praleisti vos kelias dienas, tačiau medikų priežiūroje meras išbuvo visą savaitę.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis dėl sutrikusios kraujotakos ligoninės palatoje tikėjosi praleisti vos kelias dienas, tačiau medikų priežiūroje meras išbuvo visą savaitę.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Balsavimas dėl nepasitikėjimo tuomečiu meru E.Tamašausku buvo surengtas nepaisant to, kad jis Kauno klinikose gydėsi dėl širdies veiklos sutrikimo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Balsavimas dėl nepasitikėjimo tuomečiu meru E.Tamašausku buvo surengtas nepaisant to, kad jis Kauno klinikose gydėsi dėl širdies veiklos sutrikimo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Jun 13, 2016, 6:51 AM, atnaujinta May 22, 2017, 12:05 AM

Nuolatinė įtampa, patiriamas stresas, įvykių ir renginių gausa – taip atrodo mero kasdienybė, o toks gyvenimo tempas gali pakirsti net labai tvirtą žmogų.

Galingą verslo imperiją sukūrusiam 59 metų V.Matijošaičiui kovoti su iššūkiais nėra naujiena, tačiau žmonės – ne geležiniai.

Dar praėjusią savaitę Kauno meras kreipėsi į medikus dėl pablogėjusios savijautos. Paaiškėjo, kad šio negalavimo priežastis – pakilęs kraujospūdis. Praėjusį savaitgalį V.Matijošaitis buvo paguldytas į Neurologijos kliniką ir joje praleido jau visą savaitę.

Kiti buvę Kauno merai patvirtino: šis darbas sunaikina gausybę nervų lastelių, o kai kuriems politikams ligoninėje pagalbą suteikė medikai.

Teks keisti senus įpročius

„Darbas yra darbas – ar tai būtų verslas, ar savivaldybė. Iš visų jėgų dirbau versle, lygiai taip pat su komanda dirbame ir dabar. Kita vertus, versle viskas būdavo paprasčiau ir aiškiau – jeigu ateina žmogus, tai jis sako teisybę. Tuo metu čia daug kas gudrauja“, – paklaustas, kur jausdavo didesnę įtampą ir atsakomybės naštą – versle ar dirbdamas meru, kalbėjo V.Matijošaitis.

Kol vyksta gydymas, vienvietėje palatoje įsikūręs Kauno meras darbo reikalų stengiasi nespręsti ir lankytojų vengia.

„Tai yra techninė apžiūra, kurią tokiame amžiuje reikia atlikti kas kelerius metus. Nors jau jaučiuosi pasiruošęs grįžti į darbus, medikai rekomenduoja neskubėti“, – vos atsigulęs į ligoninę kalbėjo V.Matijošaitis.

Jis planavo gydymo įstaigoje praleisti vos porą dienų, tačiau tyrimai užtruko. Kaip keisis mero gyvenimo būdas palikus klinikos palatą?

„Šiek tiek reikės keisti įpročius. Ypač tai, kas susiję su rūkymu. Rūkiau nuo jaunystės. Buvau metęs nuo 42 metų iki Irutės mirties. Vėliau vėl pradėjau. Dabar rūkymo turėsiu atsisakyti. Bet ne dėl ligų, o dėl ateities. Taip pat turėsiu išmokti būti ramesnis ir mažiau nervintis“, – sakė meras.

Savaitė – kardiologų rankose

Ligoninės palatos neišvengė ir dauguma buvusių Kauno merų.

„Visi merai susigadino sveikatą – kitaip turbūt nebūna. Aš nesu išimtis“, – svarstė tuometės Lietuvos centro partijos atstovas Arvydas Garbaravičius. Jam dirbant meru taip pat savaitę teko praleisti Kardiologijos klinikoje.

Pasak politiko, merui tenka dirbti ištisą parą be poilsio dienų, todėl jaučiamas nuolatinis stresas, kurį dar sustiprina dažnai net nepamatuota kritika. A.Garbaravičius yra pastebėjęs, kad dauguma merais išrinktų Kauno politikų pradeda daug rūkyti. Jis pats surūkydavo daugiau kaip du pakelius cigarečių per parą, tačiau laikėsi nuostatos – nė lašo alkoholio darbo metu.

Vis dėlto dar dirbdamas Kauno meru A.Garbaravičius sugebėjo visiškai atsikratyti žalingo įpročio rūkyti. Jokių specialių priemonių jis netaikė – tiesiog subrendo tokiam sprendimui.

„Dirbant meru neverta tikėtis užuojautos. Tiesą sakant, niekas per prievartą į šį postą neskyrė. Jeigu darbas per sunkus, tiesiog reikia padėti ant stalo prašymą ir imtis kitokios veiklos“, – svarstė A.Garbaravičius. Jis ir dabar yra miesto tarybos narys, priklauso Socialdemokratų partijai.

Neturėjo komandos palaikymo

„Meru dirbau labai trumpai, todėl nespėjau pakliūti į ligoninę“, – juokėsi 2000-aisiais kartu su tuomete Lietuvos laisvės sąjunga į Kauno tarybą išrinktas Gediminas Budnikas. Jis lig šiol yra miesto tarybos narys, tačiau priklauso Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai.

Profesionalus ekonomistas ir buvęs krepšininkas vos po kelių mėnesių atsisakė svarbaus posto, nes nepavyko suburti geros komandos.

„Itin sunki buvo pradžia, nes tyrinėjant įvairius dokumentus tekdavo sėdėti iki vėlaus vakaro. Užeinu į administracijos direktoriaus kabinetą, o jame – maždaug keturių metrų ilgio stalas ir visas nukrautas dokumentais. Vėliau galva porą valandų spengdavo nuo įtampos. Kitą dieną paimi į rankas laikraštį – dar kažkokia istorija aprašyta, vėl tenka aiškintis“, – prisimena G.Budnikas.

Jam dirbant galiojo nuostata, kad meras atsakingas už visus svarbiausius sprendimus ir pasirašydavo visus dokumentus. Vėliau didžioji atsakomybės našta nuo mero buvo nuimta.

„Nėra abejonių, mero darbas sukelia daug streso ir nepadeda sveikatai. Nors kalbama, kad politikai užsiaugina storą odą, nuo įtampos prakiūra skrandis, streikuoja širdis“, – svarstė G.Budnikas.

Nors dabartinis Kauno meras V.Matijošaitis mėgsta pabrėžti nesantis politikas, G.Budnikas su tokia nuostata nesutinka. Jo nuomone, savivaldybė yra politinė organizacija, o visi sprendimai turi būti labai rimtai apsvarstomi ir tik tuomet priimami.

„Atleidžiama daug savivaldybės tarnautojų, jiems nebus lengva rasti naują darbą. Visvaldas turbūt taip pat prastai jaučiasi bendraudamas su šiais žmonėmis“, – svarstė G.Budnikas.

Padėjo aktyvi fizinė veikla

Konservatorius Andrius Kupčinskas tapo jauniausiu ir ilgiausiai dirbusiu Kauno meru – šiame poste su trumpa pertrauka išsilaikė 8 metus. Jaunas amžius turbūt jam padėjo išvengti rimtų ligų.

Vis dėlto dirbant meru kartą politikui prireikė medikų pagalbos – žaisdamas futbolą buvo susilaužęs kojos pirštą. Kurį laiką teko vaikščioti su įtvaru.

„Sveikatos šis darbas tikrai neprideda, tačiau patys sunkiausi – pirmieji metai. Užgriūva didelė atsakomybė, dokumentų gausoje gali paskęsti. Žmonės nori rezultatų, o meras juk neturi burtų lazdelės. Tuomet bet kuriam žmogui padažnėja pulsas“, – svarstė A.Kupčinskas.

Pasak politiko, visa atsakomybė dažniausiai tenka merui, nors kartais jis neturi jokių galių pakreipti įvykius kitokia eiga. Tuomet tenka mokytis valdyti stresą, ramiau reaguoti į kritiką.

A.Kupčinskas nežvejoja, nemedžioja, niekada nerūkė, nepiktnaudžiauja alkoholiu. Kaip jis atsikratydavo įtampos?

„Kiekvienas žmogus savaip atsipalaiduoja, o man padėdavo aktyvi fizinė veikla – važinėjimas dviračiu, krepšinis, užsirašiau kariuomenės savanoriu“, – kalbėjo A.Kupčinskas. Mero kabinetą jis buvo priverstas palikti 2015-ųjų pavasarį, tačiau pernelyg nesikremta – pertrauka aktyvioje veikloje tikrai reikalinga.

Politikui grėsė infarktas

Skandalingais pareiškimais išgarsėjęs tuometės Lietuvos laisvės sąjungos (dabar – Kovotojų už Lietuvą sąjunga) lyderis Vytautas Šustauskas, kuriam tuo metu buvo 55-eri, 2000-ųjų birželį atsidūrė Respublikinėje Kauno ligoninėje – medikai jam diagnozavo priešinfarktinę būseną.

V.Šustauskas prastai jautėsi visą dieną, o naktį savo automobiliu pats atvyko pas medikus iš namų Kaišiadorių rajono Kibučių kaime.

Kauno merui gydytojų pagalbos prireikė ir likus savaitei iki šio įvykio – važiuodamas automobiliu po darbo namo Kauno pakraštyje meras taip pat pasijuto labai blogai ir iškart pasuko į ligoninę. Medikai jį apžiūrėjo, suleido vaistų. Vieną naktį praleidęs ligoninėje kaunietis rytą vėl atvyko į darbą.

V.Šustauskas tąkart prisipažino nuolat jaučiantis stiprius skausmus širdies plote, smarkiai padidėjo kraujospūdis (220/110).

V.Šustauskas dažnai skundėsi nuovargiu darbe. Savivaldybėje jis dirbo nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro, dažnai be pietų. Kauno meras prisipažino nesitikėjęs tokio didelio krūvio.

Partijos vadovas jau seniai skundėsi širdies negalavimais. 1999 metais dėl sveikatos sutrikimų Kauno radikalų lyderis pirma laiko buvo paleistas iš areštinės. Joje kaunietis atsidūrė už surengtą nesankcionuotą mitingą prieš Vienos pokylio dalyvius.

Po ligoninės atsikratė rūkymo

1999-ųjų pabaigoje V.Šustauskas taip pat ilgokai gydėsi ligoninėje, o grįžęs iš jos būsimasis Kauno meras net buvo metęs rūkyti.

Kaunietis cigaretę vėl užsidegė maždaug po keturių mėnesių. Taip nutiko pasibaigus savivaldybių tarybų rinkimams, per kuriuos jo vadovaujama partija laimėjo daugiausia vietų į Kauno miesto tarybą.

Išrinktas meru politikas vėl pradėjo intensyviai rūkyti.

Jaunystėje dirbdamas jūrininku V.Šustauskas nevengė vartoti alkoholinių gėrimų, tačiau tikino atsikratęs šio žalingo įpročio.

Vis dėlto savivaldybės darbuotojai pasakojo, kad Kauno meru dirbant V.Šustauskui jo darbo kabinete nuolat klegėjo įsilinksminę svečiai, o pro duris verždavosi cigarečių dūmai.

Liga kolegų nesugraudino

2002-ųjų gegužę margaspalvė tos pačios kadencijos miesto taryba iš pareigų atleido Kauno merą 44 metų Eriką Tamašauską, kuriam tuo metu buvo 44-eri. Politikas priklausė dabar jau išnykusiai Socialliberalų partijai.

Balsavimas dėl nepasitikėjimo meru taryboje buvo surengtas neatsižvelgiant į tai, kad E.Tamašauskas dėl širdies veiklos sutrikimų tuo metu buvo gydomas Kauno klinikose.

Toks politikų poelgis sukėlė pasipiktinimo bangą, nes atleidžiamam merui net nebuvo suteikta galimybės atsakyti į pareikštus kaltinimus. Prie savivaldybės vyko E.Tamašausko palaikymo akcija, kurioje dalyvavo apie 100 žmonių.

„Žinojau, kad taryba žengs šį žingsnį, tačiau dar turėjau vilties, jog man bus leista atsakyti į pateiktus kaltinimus“, – tąkart ligoninės palatoje kalbėjo E.Tamašauskas.

Dar dirbdamas meru kaunietis taip pat kelias dienas buvo priverstas praleisti Kauno klinikose. Nors meras karščiavo, vis tiek atėjo į darbą, tačiau po poros valandų savijauta dar pablogėjo, todėl jis išvažiavo namo ir išsikvietė gydytoją.

Nors medikai gripu susirgusiam E.Tamašauskui patarė būti namie, jis kelis kartus lankėsi įvairiuose renginiuose, dalyvavo Vilniuje filmuotoje televizijos laidoje. Būtent nustatyto režimo nesilaikymas galėjo sukelti gripo komplikacijas, kurios privertė rimčiau vertinti situaciją.

Sunku pasinaudoti gerais patarimais

Remigijus Žaliūnas

Profesorius, Kardiologijos klinikos vadovas

„Darbe nuolat patiriamas stresas dažniausiai nėra pagrindinis ligų veiksnys, tačiau gali skatinti jų progresavimą. Štai padidėjęs kraujospūdis gali išprovokuoti infarktą arba insultą.

Žmogui svarbu ne tik dirbti, bet ir ilsėtis, o skaudžių pasekmių išvengia tik sugebantys prisitaikyti prie tokių sąlygų.

Vis dėlto turbūt nesu matęs karjeros aukštumų pasiekusio žmogaus, kuris sugebėtų dozuoti savo veiklą, visiškai atsiriboti nuo reikalų bei rūpesčių.

Politikoje žmonės atsiduria savo noru, niekas per prievartą ten jų nelaiko. Tiesiog žmogus pats turi apsispręsti, ką jis aukoja, o dažniausiai aukojama sveikata.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.