R. Šimašius: „Žmonės kartais paslysta“

Liberalų sąjūdis išsirinko naują pirmininką, juo tapo Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Nors politologai kalba apie tai, kad partija nesuvaldo ją ištikusios krizės, naujasis lyderis tikina, kad jau įdiegta eilė mechanizmų, kurie rinkėjams parodys, jog partija dirba skaidriai.

Žmonės yra žmogiški, jie kartais paslysta, sako R. Šimašius.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Žmonės yra žmogiški, jie kartais paslysta, sako R. Šimašius.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Jun 13, 2016, 7:01 PM, atnaujinta May 21, 2017, 9:09 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir R. Šimašiaus pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Suvažiavime buvo pasakyta labai daug, daug kalbėta apie atsinaujinimą, tai, kad partija turi išsivalyti. Ar manote, kad Jumis patikėjo?

– Liberalai padarė visus žingsnius, kurie šiandien įmanomi, kai kuriuos šiuo metu darome, kad galėtume aiškiai pasakyti – pasidarėme išvadas, išmokome, patobulėjome, esame geresni ir labiau verti pasitikėjimo šiandien, nei buvome vakar, o rytoj – labiau, nei šiandien.

– Jūs pats tikite tuo, ką sakote?

– Visiškai tikiu.

– Kaip atrodo kalbos apie patikimumą dar dviejų liberalų lyderių kratų – vieno fonde, kito namuose, kontekste? Visa tai įvyko suvažiavimo išvakarėse.

– Penktadienį pas du žmones, kurie yra partijos kolegos, į jų vardo ar vadovaujamus fondus, buvo ateita, paprašyta, dokumentai paduoti. Labiausiai liberalų simpatikai laukia šios bylos, kuri Lietuvą drebina visą mėnesį, atomazgos. Teisėsaugai sakau daryti viską, kad tik greičiau būtų atsakymai, kurie man asmeniškai ir visiems labai įdomūs. Čia nekvepia nei naujais įtarimais, kaltinimais. Reikalingi dokumentai, jei reikia paklausti – klauskit.

– Jūs savo kolegomis, G. Steponavičiumi ir R. Mikaičiu, besąlygiškai pasitikite?

– Nematau pagrindo jais nepasitikėti. Šio mėnesio kontekste žodį „besąlygiškai“ vartoti reikia labai atsargiai. 100 proc. esu atsakingas už save ir galiu patvirtinti, kad jokių kompromisų su sąžine nedariau, o kalbant apie kolegas, tai nematau pagrindo nepasitikėti.

– Kai prasidėjo šis skandalas, liberalai darė viską, kad iešmininkas būtų Eligijus Masiulis. Pradžioje buvo formuojamas įvaizdis, kad niekas kitas partijoje nesusitepęs ir pas nieką kitą neateis, o dabar viskas keičiasi. Kaip, Jūsų manymu, tai supranta rinkėjas?

– Tai yra veikla, kurią reikia ištirti ir teisėsauga tiria. Mes padarėme labai daug žingsnių. Interneto puslapyje yra paskelbtas beprecedentis duomenų kiekis apie detalias partijos išlaidas. Jeigu kas nors kur nors važiuoja, galima pažiūrėti. Viską galima atsekti, kiek įmanoma atgal tuos duomenis pateikinėjame. Mūsų tikslas – kad mumis būtų galima ne šiaip pasitikėti, bet pasitikėti ir, reikalui esant, patikrinti.

– Pudruojate situaciją arba bandote apkvailinti rinkėją.

– Rinkėjams reikia, kad politikai atstovautų interesams ir nemeluotų, nevogtų. Yra du dalykai: ar daroma taip, kaip sakoma idėjų, įstatymų projektų sprendimų prasme ir ar nėra ten kažkokios nelegalios veiklos. Mes abu dalykus parodome, apsinuoginame visiškai.

– Gal yra teisūs tie, kurie sako, kad reikia ne apsinuoginti ir sakyti, kad apsivalysite, o tiesiog pasakyti – partija susimovė.

– Mes nesakome, kad apsivalysime. Sakome, ką jau padarėme. Tai nėra pudra, ta klaida yra pripažįstama. Neturėjome tokio mechanizmo partijos viduje, kuris maksimaliai leistų išvengti kad ir pavienių asmenų piktnaudžiavimo, jei toks buvo. Mes tą mechanizmą jau sukūrėme, daugelis priemonių jau įdiegta, kai kurioms vėliausias terminas nustatytas rugsėjo 1 d. Tos priemonės yra labai konkrečios, jos nėra būsimuoju laiku.

– Jūsų klaida buvo mechanizmo nebuvimas ar kiti dalykai, vykę partijoje?

– Žmonės yra žmogiški, jie kartais paslysta. Mums, kaip partijai, labai svarbu, kad būtume padarę viską kaip organizacija, kad nuo tokių paslydimų apsisaugotume. Įdiegėme eilę mechanizmų, tikiuosi, kad tai padės išvengti tos žmogiškos klaidos. Aišku, 100 proc. garantijos niekas apie nieką negali duoti. Galiu drąsiai pasakyti, žiūrint į europinį kontekstą, konsultavomės su ekspertais, kad padarėme daugiau, nei įmanoma padaryti.

– Sakote, kad vyksta procesai, kurie leidžia išskaidrinti situaciją, bet kas dieną paaiškėjančios smulkmenos Jūsų bandymą išskaidrėti vėl įpina į intrigas. Pavyzdžiui nuolatinis leidimas Raimondui Kurlianskiui lankytis savivaldybėje. Galite paaiškinti, ko jam čia reikėjo?

Yra keli šimtai žmonių iš verslo, kurie turi nuolatinius leidimus. Tai susiję su verslo asocijuotomis struktūromis, kurie prašė ir leidimai išduoti. Pasirodo, R. Kurlianskis buvo vienas iš jų.

Knyga, kurią pastaruoju metu vis prisimenu, yra U. Eco „Fuko švytuoklė“. Kai mes norime kažkokią teoriją pateisinti, o visi dabar ieško, ar liberalai yra kažko prisidirbę, natūralu, kad bet kokį faktą, kuris gyvenime net nebūtų atkreipęs dėmesio, nes tai yra gyvenimiškas faktas ir tiek, yra bandoma ant tos sąmokslo teorijos užmauti.

Suprantu, kad esame tokioje situacijoje, kai ilgai turėsime aiškinti apie įvairiausias detales ir įrodinėti, kad nesame kupranugariai ir savo darbą dirbame sąžiningai.

 “Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.