Generalinis komisaras pakomentavo N.Bunkės ir V.Dilio konfliktą

Visa šalis savaitgalį stebėjo garsios Lietuvos poros dramą. Dainininkė Natalija Bunkė paviešino nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip jos mylimasis krepšininkas Vilmantas Dilys sekmadienio paryčiais bandė įsiveržti į jos namus – išdaužė terasos durų stiklą, degino gėles ir drabužius.

Su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.
Su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Jun 20, 2016, 8:02 PM, atnaujinta May 21, 2017, 4:29 AM

V.Dilys į areštinę buvo uždarytas 3 valandoms, o pati dainininkė vėliau pareiškė, kad toks sulaikymo terminas – visiška nesąmonė, nes išgėręs ir agresyvus draugas kelia grėsmę jai ir jos sūnui.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

– Komisare, tai yra dviejų žmonių santykių drama, gal ji kažkam atrodo juokinga, bet ar pareigūnai padarė viską, kad šios moters šeima jaustųsi saugiai?

– Mums visiems reikia pakeisti vertinimą. Prieš kelis metus kalbėdavome, kad tai yra dviejų asmenų drama, o šiai dienai vertinimas keičiasi. Kalbame, kad tai yra socialinė, visos Lietuvos problema. Galime paskaičiuoti, į kiek įvykių vykstame: jei prieš 4 metus vykdavome į 18 tūkst. įvykių, tai prieš metus važiavome į 38 tūkst. įvykių. Nusikalstamos veikos dėl smurto artimoje aplinkoje šiai dienai sudaro 15 proc. nuo visų nusikaltimų.

– Šioje situacijoje buvo labiau chuliganizmas, aišku, nežinia, kaip būtų buvę toliau.

– Tai vis tiek susiję su šios šeimos santykiais. Galime kvalifikuoti kaip chuliganizmą, viešosios tvarkos pažeidimą, kitą administracinį pažeidimą ar nusikalstamą veiką. Mūsų pirma užduotis yra greitai ir operatyviai sureaguoti. Šiuo atveju pirmi policijos patruliai atvyko per 8 minutes. Tai vertinu kaip labai gerą rezultatą, nes atstumas iki įvykio vietos yra 12 km. Po pusvalandžio atvyko operatyvinė grupė, kuri toliau padėjo forminti šį įvykį. Šiai dienai pradėtas ikiteisminis tyrimas, surašytas protokolas, kaltininkui paskirta bauda.

– Bauda – 43 eurai. Šiek tiek juokinga.

– Paskirta bauda už viešosios rimties trikdymą, o dėl įvykių namuose – išmuštų durų, įsibrovimo į patalpą yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai griežčiausia numatyta bausmė yra iki 2 metų laisvės atėmimo. Turbūt nėra tokia ir nedidelė sankcija.

– Areštinėje jis praleido 3 valandas. N. Bunkės teigimu, tai per trumpas laiko tarpas, nes tai neapsaugojo nuo galimybės, kad jis grįš ir pridarys daugiau problemų.

– Sulaikymas neišspręs visų klausimų. Galime palaikyti 4-6 valandas, bet natūralu, kad žmogus gali grįžti į vietą, kur padarė nusikalstamą veiką. Galime džiaugtis, kad netylime apie tokius įvykius, kalbame, kad tai yra problema, kurią reikia spręsti.

– Kas sprendžia, kokiam laikotarpiui sulaikyti asmenį? – Tai priklauso nuo veikos, kuri padaryta, aplinkybių, kaltininko charakteristikos. 3 valandos yra normalus laikotarpis atsižvelgiant į šį įvykį. Esu įsitikinęs, kad policijos pareigūnai pasielgė teisingai. Į panašų įvykį šiuo adresu vykome pirmą kartą, o atvykus pirmą kartą, kai asmuo šiuo adresu įtariamas pirmą kartą, nėra pagrindo laikyti parą, dvi ar tris.

– Po šio atvejo prasidėjo svarstymai, kad galbūt vertėtų pakeisti įstatymus ir suteikti daugiau galių policijos pareigūnams, kad jie patys galėtų įvertinti padėtį ir priimti sprendimus dėl asmens užkardymo.

– Visi galvojame, kad policijos pareigūnai šią problemą išspręs. Tai yra bendra problema. Policija siekia, kad tokios smurto artimoje aplinkoje bylos būtų išnagrinėtos per dvi paras – tą laiką, kurį asmuo gali būti sulaikytas. Mūsų tikslas, kad jei sulaikysime kaltininką iki dviejų parų, jis išeitų su teismo nuosprendžiu dėl savo padarytos nusikalstamos veikos.

– Ar pareigūnai turi pakankamai įrankių nuspręsti, priimti tam tikras priemones, kurios užkirstų kelią smurtautojui ar chuliganui daryti žalą?

– Šiai dienai priemonių turime pakankamai, tačiau šią veiką reglamentuoja du įstatymai – Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas ir baudžiamasis įstatymas su Baudžiamojo proceso kodeksu. Šie įstatymai vienas su kitu konkuruoja, norėtųsi, kad praktika būtų vienoda ir policijos pareigūnui būtų lengviau taikyti. Pakankamai sudėtinga taikyti kelis įstatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.