Rusai pabėgo iš Palangos, neapsikentę rusiškos muzikos

Karštąjį savaitgalį Palangoje buvo girdėti daugiau rusiškai kalbančių poilsiautojų nei pernai ir užpernai. Nors paplitusi nuomonė, kad dėl ekonominių sankcijų rusai nuskurdo ir Lietuvos pajūris jiems tapo pernelyg brangus kurortas, šį savaitgalį J.Basanavičiaus gatvėje rusiška muzika griaudėjo iš kai kurių kavinių, rusų kalba liejosi laisvai. Jaunoji padavėjų karta, nemokanti rusiškai, su daugeliu klientų kalbėjosi gestų kalba.

Atvykę į Palangą, rusai smagiai leidžia laiką.<br>A.Jančio nuotr.
Atvykę į Palangą, rusai smagiai leidžia laiką.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvėje savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvėje savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
J.Basanavičiaus gatvė savaitgalį buvo itin triukšminga.<br>A.Jančio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 26, 2016, 8:28 PM, atnaujinta May 20, 2017, 2:29 PM

Tačiau sakyti, jog į Palangą atvyksta tokie patys rusai, kaip prieš dešimt metų ir dar seniau, būtų neteisinga. Jie nebe tokie švaistūnai, kaip jų pirmtakai, nors įsilinksminę dar plačiai atveria pinigines. Mažiau nuoširdūs, reiklesni – kaip pastebėjo Palangoje dirbantys verslininkai: Lietuvoje ilsėtis pamėgo rusakalbiai ne tiek iš Rusijos, kiek iš Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos.

Miegoti neleido triukšmas

J.Basanavičiaus gatvėje kambarius nuomojantis verslininkas Audronius Macius apgailestavo, kad sekmadienio rytą jauna maskviečių šeima išvyko anksčiau laiko ir pareiškė už ją nemokėsianti. Nes, jų teigimu, jokios nakvynės nebuvo, šeima nesudėjo bluosto dėl pernakt bumbsinčio popso, kurio nemažą dalį sudarė būtent rusiškos muzikos repertuaras.

„Tie žmonės formaliai teisūs? Bet kas man atlygins nuostolius – gal Palangos meras? Ne kartą Palangos valdžia buvo raginta riboti triukšmo valandas J.Basanavičiaus gatvėje, bet savivaldybė vis atrėždavo, kad naktinės linksmybės kaip tik naudingos mums, verslininkams, pritraukti daugiau klientų. Iš dalies tai tiesa, bet juk į Palangą atvažiuoja ir daug žmonių, kurie nori pasilinksminę išsimiegoti“, – aiškino verslininkas.

Paklausta apie galimą rusų turistų antplūdį J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusio viešbučio ir restorano „Senoji Hansa“ administratorė Brigita Bružaitė tikino, kad jo nėra. Tai, kad Palangoje šį savaitgalį buvo girdėti rusiškai kalbančių poilsiautojų dar nereiškia, kad jie atvyko iš Rusijos.

„Viešbutyje buvo apsistojusių turistų iš Baltarusijos, daug iš Latvijos, Estijos – dalis jų, matyt, rusakalbiai, nuo seno pamilę Palangą“, – spėjo administratorė.

Atbaido ne politika, o brangymetis

A.Macius neigė pastaruoju metu įsigalėjusią nuomonę, esą rusai bijo važiuoti į Palangą ir apskritai į Lietuvą, nes esą jie čia smerkiami dėl imperinės Rusijos politikos, priekaištaujama dėl skriaudų Ukrainai.

„Niekas jų neįžeidinėja, nieko jie nebijo. Paprasčiausiai poilsiauti jiems Palangoje brangu. Pabrango euras, mes buvome priversti padidinti kainas, nes mokesčiai padidėjo. Tačiau tie, kurie gauna atlyginimus eurais, doleriais – jiems nėra labai brangu. Pas mane nuolat atvažiuoja nuomininkai iš Maskvos, Sankt Peterburgo – ir nieko jie čia nebijo, nepatiria jokių keblumų“, – tikino verslininkas.

Nemėgstami dėl politinių priežasčių Palangoje rusai tradiciškai mylimi ekonominiais sumetimais: pasižymintys polinkiu dosniai atverti piniginę, palikti daug arbatpinigių jie ypač laukiami „basanavkėje“.

Senieji rusai buvo geresni?

Bet gal ekonominių sankcijų ir brangymečio prispausti rusai jau kitokie, tapo šykštūs it vokiečiai?

Palangos centre kambarius daug metų nuomojanti Jolanta Kazlauskienė patvirtino: rusai šiais metais jau ne tokie, kokie buvo anksčiau.

„Labiau skaičiuoja, derasi. Labiau įnoringi, panašiai kaip ir mūsų tautiečiai“, – teigė moteris.

Ji ilgesingai prisimena „senuosius rusus“, kurie vien tik todėl, kad pateko į Palangą, jausdavosi tarsi ištraukė laimingą bilietą gyvenimo laimės loterijoje.

„Jei būdavo giedra ir šilta, jie džiaugdavosi – „kokaja prekrasnaja pogoda“ (koks puikus oras – red.), jei apsiniaukę ir lyja, jie vis tiek šypsosi ir džiaugiasi – kokaja chorošaja pogoda projtis po muziejam ir magazinam„ ( koks geras oras pasivaikščioti po muziejus ir parduotuves“ – red.). Jiems visada viskas gerai“, – kalbėjo palangiškė.

Tačiau viešbučio „Senoji Hansa“ administratorė B.Bružaitė teigė nepastebėjusi, kad į Palangą atvykę rusai būtų iš esmės pasikeitę.

„Jie tokie pat dosnūs, atlapaširdžiai, kaip ir anksčiau. Rusai lieka rusais, jie moka linksmintis, atsipalaiduoti“, – sakė administratorė.

Meilė Palangai neišblėso

J.Basanavičiaus gatvėje užkalbinti 40-mečiai Nadežda ir Sergejus sakė su kita draugų sutuoktinių pora atvykę savaitei atostogų iš Karaliaučiaus (Kaliningrado).

„Taip, pas jus brangu, bet Kaliningrade kainos irgi nemažos. Palangoje tačiau prabėgo mūsų vaikystės ir ankstyvosios jaunystės vasaros, mums jokios Turkijos neatstos Palangos. Čia aptarnavimas aukščiausios klasės, maistas labai skanus. Gaila, tenka vargti gaunant vizas. Ir dar gaila, kad su aplinkiniais, ypač padavėjais bendrauti vis sunkiau, jaunimas nebemoka rusiškai“, – apgailestavo Nadežda.

Su padavėjais bendrauja gestais

Iš tiesų, toks akibrokštas: dažniausi užsieniečiai – rusakalbiai, bet padavėjų kavinėse, mokančių rusiškai – labai mažai. Norintys įsidarbinti kavinėse ir baruose padavėjais studentai, nors truputį mokantys rusiškai įsidarbinant turi pirmenybę ir gali tikėtis jei ne didesnio atlyginimo, tai nors solidesnių arbatpinigių iš rusakalbių klientų.

„Mūsų restorano padavėjos rusiškai supranta, bet nekalba. Jei iškyla nesusipratimų, aš pats ateinu į pagalbą, barmenas dar moka gerai rusiškai“, – sakė „Lietuvos ryto“ kavinės savininkas A.Macius.

J.Basanavičiaus gatvėje esančios kavinės „Safari“ direkotrius Antanas Dargis juokavo: „Gestų kalba susišneka padavėjos su rusais. Gerai dar, kad yra rusiškas meniu. Svečiai baksteli pirštu, o daugiau bendrauti nėra kaip. Rasti jaunuolį, mokantį rusiškai, beveik neįmanoma“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.