Politikų fondų pinigai slepiami po devyniais užraktais?

Teisėsaugos pareigūnams krečiant Gintaro Steponavičiaus fondą ir jo vadovo Vytauto Toleikio namus, jie tikino, kad visa informacija apie fondo veiklą buvo viešai paskelbta. Jų žodžiais buvo nesunku įsitikinti, tačiau kitų Lietuvos politikų vardu pavadintų fondų ataskaitos slepiamos po devyniais užraktais.

Politikų fondų pinigai slepiami po devyniais užraktais?<br>Montažas
Politikų fondų pinigai slepiami po devyniais užraktais?<br>Montažas
Gintaro Steponavičiaus fondas po kyšio skandalo pateikė finansines ataskaitas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintaro Steponavičiaus fondas po kyšio skandalo pateikė finansines ataskaitas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto Landsbergio fondas finansinių ataskaitų nepateikė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytauto Landsbergio fondas finansinių ataskaitų nepateikė.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidento Rolando Pakso labdaros ir paramos fondo ataskaitos nėra pateiktos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidento Rolando Pakso labdaros ir paramos fondo ataskaitos nėra pateiktos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Petro Auštrevičiaus fondo“ veikla laikinai sustabdyta.<br>T.Bauro nuotr.
„Petro Auštrevičiaus fondo“ veikla laikinai sustabdyta.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdo Butkevičiaus labdaros ir paramos fondo veikla laikinai sustabdyta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdo Butkevičiaus labdaros ir paramos fondo veikla laikinai sustabdyta.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 7:45 PM, atnaujinta May 20, 2017, 11:42 AM

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai praėjusį penktadienį atliko kratas Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo G.Steponavičiaus fondo vadovo V.Toleikio namuose bei Kauno miesto tarybos nario, šešėlinio Liberalų sąjūdžio susisiekimo ministro Rimanto Mikaičio namuose.

Šalinasi nuo „MG Baltic“ paramos

Kilus korupcijos skandalui dėl Eligijaus Masiulio galimai paimto kyšio iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio G.Steponavičiaus fondas paskelbė, kad neprašys ir nepriims jokios paramos iš koncerno „MG Baltic“ ar su juo susijusių įmonių.

Fondo pateikiamais duomenimis, per visus egzistavimo metus (nuo 2005 iki 2016 metų) iš „MG Baltic“ įmonių G.Steponavičiaus paramos fondas gavo daugiau nei 22 400 eurų. Per visą fondo gyvavimo laikotarpį sulaukė 233 300 eurų įplaukų.

2015–2016 metais gavo 27 tūkst. eurų, iš jų „MG Baltic“ įmonių grupė parėmė 5 tūkst. eurų. Fondo gautos paramos iš MG dydis neviršija 10 proc. gautų įplaukų.

Rudenį dešimtmetį paminėjęs Gintaro Steponavičiaus paramos fondas skelbia siekiantis paremti ir skatinti darnios visuomenės kūrimąsi Lietuvoje. Pagrindinis fondo tikslas – piliečių iniciatyvų ir pilietinės visuomenės stiprinimo rėmimas.

Fondai ataskaitų nepateikia ir baudų nebijo

Nuo praėjusių metų vasaros įsigaliojo nauja tvarka, kai kiekvienais metais iki gegužės pabaigos fondo metinių finansinių ataskaitų rinkinys kartu su auditoriaus išvada ir metinis pranešimas turi būti pateikti „Registrų centrui“.

Įdomu, kad už 2015 metus metinių finansinių ataskaitų rinkinį valstybinei įmonei pateikė tik Gintaro Steponavičiaus fondas. Vytauto Landsbergio fondo ir Prezidento Rolando Pakso labdaros ir paramos fondo ataskaitos nėra pateiktos.

„Sistema, kur jie teikia finansines ataskaitas, veikia kiaurus metus, tai jie vis dar gali pateikti, ir mes laukiame. Mes raginame juridinius asmenis tas prievoles įvykdyti ir viešinti duomenis“, – kalbėjo „Registrų centro“ Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Gražina Urbonavičė.

Už duomenų nepateikimą „Registrų centrui“ Administracinių teisės pažeidimų kodekse yra numatytos baudos, tačiau jos pažeidėjų negąsdina.

Algirdo Butkevičiaus labdaros ir paramos fondo ir asociacijos „Petro Auštrevičiaus fondas“ veiklos laikinai sustabdytos, todėl jų ataskaitų nėra.

Finansinių ataskaitų taip ir nesulaukė

Labdaros ir paramos fondai iki gegužės vidurio teritorinei Valstybinei mokesčių inspekcijai turi pateikti metinę ataskaitą apie gautą ir suteiktą paramą per praėjusius metus. Inspekcija viešai privalo informuoja apie ataskaitos viešoje dalyje pateiktą informaciją, kur ir nurodomos įplaukos bei išlaidos.

2016 metų sausio mėnesį paprašius pateikti informaciją apie fondų veiklą už praėjusius metus Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija tris savaites siuntinėjo žurnalistus nuo vieno VMI darbuotojo prie kito, kol beveik po mėnesio atsiuntė atsakymą:

„Gintaro Steponavičiaus paramos fondas, Vytauto Landsbergio fondas, asociacija „Petro Auštrevičiaus fondas“, Algirdo Butkevičiaus labdaros ir paramos fondas bei paramos fondas „Algirdo Brazausko fondas“ 2014 m. metinės ataskaitos viešosios dalies Vilniaus AVMI nepateikė.

Tauragės apskrityje registruotas K.Komskio paramos ir labdaros fondas 2014 m. metinės ataskaitos viešosios dalies Tauragės AVMI nepateikė. Terminas 2015 m. metinėms atskaitoms pateikti yra iki 2016-05-16. Prezidento Rolando Pakso labdaros ir paramos fondas registruotas 2015-08-22, todėl prievolė pateikti 2015 m. metinę ataskaitą būtų iki 2016-05-16.

Taigi, dėl informacijos gavimo apie fondų gautą paramą, veiklą galima tiesiogiai kreiptis į minėtus fondus“, – siųstame rašte skelbė AVMI.

Siūlė skaityti interneto platybėse

Perskambinus fondus dėl jų ataskaitų ir veiklos dažniausiai buvo girdimas atsakymas, kad visą informaciją galima rasti internete, tačiau kas užtikrins, kad ji teisinga?

Vytauto Landsbergio fondo valdyba skelbė, kad ketvirtadalį disponuojamų lėšų kasmet skiria jaunųjų menininkų reikmėms, įvairioms muzikos įstaigoms ir renginiams paremti. Taip pat nurodė remiantys neįgaliuosius ir mediciną. Sausio mėnesį paskambinus valdybos pirmininkei, profesoriaus Vytauto Landsbergio žmonai Gražinai Landsbergienei ji siūlė skaityti internetiniame puslapyje.

Vytauto Landsbergio fondas nurodė, kad 2014 metais menininkams skyrė 3 tūkst. litų (869 eurų), mokykloms kompiuterizuoti – 40 tūkst. litų (11 500 eurų). 2013 metais parama buvo dvigubai didesnė – medicinai atseikėjo 2 tūkst. litų (580 eurų), menininkams – 30 tūkst. litų (8 690 eurų), mokykloms kompiuterizuoti – 78 tūkst. litų (22 590 eurų).  

Apsišarvavus kantrybe po kelių savaičių bus galima vėl bristi į fondų pinigų srautų paiešką, gal šį kartą jie sugebės pavėluotai, bet pateikti visuomenei informaciją, kur sugulė jų pinigai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.