Ištyrė, ar lietuviai raštingi: rezultatai stebina

Lietuvių raštingumo lygis pasaulio šalių kontekste yra aukštesnis už vidutinį. Tai paaiškėjo iš antradienį Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatytų Suaugusiųjų įgūdžių tyrimo Lietuvoje rezultatų. Tarptautiniame tyrime iš viso dalyvavo 33 šalys. Lietuva dalyvavo pirmą kartą. Iš visos šalies buvo atrinkti apie 5 tūkst. lietuvių, kurių gebėjimus analizuojant ir buvo atliktas tyrimas. Jį atliko Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).

Tyrimas parodė, kad lietuvių raštingumo lygis – aukščiau vidutinio.
Tyrimas parodė, kad lietuvių raštingumo lygis – aukščiau vidutinio.
Tyrimas parodė, kad lietuvių raštingumo lygis – aukščiau vidutinio.<br>123rf nuotr.
Tyrimas parodė, kad lietuvių raštingumo lygis – aukščiau vidutinio.<br>123rf nuotr.
Tyrimas parodė, kad lietuvių raštingumo lygis – aukščiau vidutinio.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Tyrimas parodė, kad lietuvių raštingumo lygis – aukščiau vidutinio.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Modesta Gaučaitė

Jun 28, 2016, 7:28 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:00 AM

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė sakė, kad pagal raštingumo ir skaičiavimo lygį vidutinio lygio atžvilgiu Lietuva atrodo gerai.

„Lietuvoje, palyginus su kitomis šalimis, suaugusiems būdingas aukštesnis nei vidutinis skaičiavimo ir raštingumo lygis. Vadinasi, švietimo kokybė nėra tokia ir prasta. Mūsų šalyje yra daug darbuotojų, kurių raštingumo ir skaičiavimo lygis yra aukštesnis, nei reikalingas jų dirbamam darbui atlikti“, – kalbėjo ministrė.

Lietuvos jaunimas gabesnis už vyresniuosius

Atlikto tyrimo metu buvo tiriami jaunimas ir suaugusieji nuo 16-os iki 65-erių metų. Buvo analizuojami tyrimo dalyvių raštingumo, skaičiavimo ir problemų sprendimo technologijų pagalba įgūdžiai.

Jauni suaugusieji Lietuvoje pasižymi aukštesniu raštingumo lygiu, palyginus su tyrime dalyvavusių šalių vidurkiu. Lietuvaičių raštingumas panašus į jų bendraamžių iš Vokietijos ir Naujosios Zelandijos, be to, aukštesnis už jaunimo iš Norvegijos vidurkį.

Tyrime dalyvavusiose šalyse aukščiausio lygio gebėjimai būdingi 25-erių – 34-erių metų asmenims, o Lietuvoje žmonės aukščiausią gebėjimų lygį pasiekia anksčiau – 22-ejų metų. Lietuva valstybių vidurkį lenkia ir bendru matematinių įgūdžių lygiu. Bendras tirtų lietuvaičių rezultatas geresnis nei JAV, Lenkijos, Ispanijos, Prancūzijos. Tiesa, čia mus lenkia kaimynai estai, danai ir japonai.

Pagal amžiaus grupes matyti, kad Lietuvos jaunimas yra matematiškai raštingesnis nei to paties amžiaus ispanai ar italai.

Nemoka spręsti problemų padedami technologijų

Tačiau didelei daliai suaugusiųjų Lietuvoje būdingas žemas problemų sprendimo technologijų pagalba gebėjimų lygis.

Suaugusiųjų, neturinčių jokios darbo kompiuteriu patirties arba elementarių darbo kompiuterių įgūdžių bei pademonstravusių žemiausią įgūdžių lygį sprendžiant problemas technologijų pagalba, dalis Lietuvoje viršija tyrime dalyvavusių šalių vidurkį.

Vyrai ir moterys lygūs, o darbuotojai – gabūs

Lietuva yra viena iš šalių, turinčių daugiausiai darbuotojų, kurių raštingumo lygis aukštesnis, nei reikia darbui atlikti. Suaugusieji Lietuvoje mažiau nei kitų šalių darbuotojai panaudoja savo įgūdžius darbe ir tvirtina, kad jų raštingumo įgūdžiai viršija jų darbo reikalavimus.

Tyrimas taip pat parodė, kad mūsų šalyje gebėjimų lygio skirtumai, susiję su amžiumi, lytimi, kilme, išsilavinimu ir tėvų išsilavinimu nėra tokie dideli, kaip daugelyje kitų šalių.

Lietuvių vyrų ir moterų matematinių ir skaitymo gebėjimų lygiai yra panašūs.

Aukštesniu lygiu pasižymi ir gyventojai, kurių užimtumo lygis yra aukštesnis. Kuo daugiau žmogus turi veiklos, tuo jo gebėjimai yra geresni.

Taip pat pastebėta, kad žmonės, kurių įgūdžių lygis yra žemesnis, dažniau yra linkę nepasitikėti kitais, mano, kad turi mažai įtakos politiniams sprendimams, nesavanoriauja, skundžiasi prasta sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.