Kūdikio mirties byla nustebino net ministrą

Kauno apygardos teismas trečiadienį atvertė civilinę bylą, kurioje svarstomas kūdikio netekusių tėvų ieškinys ligoninei dėl neturtinės žalos atlyginimo. Ankstesniame posėdyje buvo nuspręsta pradėti taikinamąjį mediacijos procesą, tačiau jo metu nepavyko sudaryti taikos sutarties.

E.Drėzas ir ministras J.Požėla (dešinėje).<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
E.Drėzas ir ministras J.Požėla (dešinėje).<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Kaune tęsiasi teismo procesas dėl žalos atlyginimo kūdikio netekusiai kauniečių Drėzų šeimai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaune tęsiasi teismo procesas dėl žalos atlyginimo kūdikio netekusiai kauniečių Drėzų šeimai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2016, 1:52 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:50 AM

Kauniečiai Egidijus ir Kristina Drėzai prašo iš Kauno klinikinės ligoninės (KKL) priteisti milijono eurų neturtinę ir 4,4 tūkst. eurų turtinę žalą, susijusią su 11 mėnesių sūnelio Domo Drėzo laidotuvėmis, kitomis šeimos patirtomis išlaidomis.

Civilinis procesas prasidėjo, pasibaigus baudžiamosios bylos, dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo, kurioje buvusi KKL slaugytoja 58 metų Valdareza Beleškienė pripažinta kalta mažojo Domo mirties – taip nusprendė visų instancijų teismai.

Nustatyta, kad Gastroenterologijos skyriuje dirbusi V.Beleškienė vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirto gliukozės tirpalo švirkštu suleido vaikeliui mirtiną kalio injekciją. Kūdikį per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis, jo nepavyko atgaivinti.

Civilinį ieškinį pateikę D.Drėzo tėvai rėmėsi įsiteisėjusiu 2014 metų gegužės 9 dienos Kauno apylinkės teismo nuosprendžiu V.Beleškienei, pagal kurį jai skirtas ketverių metų lygtinis laisvės atėmimas ir dvejus metus uždrausta dirbti medicinos įstaigose. V.Beleškienė civilinėje byloje dėl žalos atlyginimo yra trečiasis asmuo, atsakovai – Kauno klinikinė ligoninė ir draudimo įmonė, su kuria KKL yra sudariusi sutartį.

Netikėta žinia apstulbino ministrą

Trečiadienį vykusio posėdžio metu abi šalys vylėsi, jog joms pavyks susitarti dėl kompensacijos sumos. Šiuo metu ji yra derinama.

E.Drėzas prieš posėdį buvo susitikęs su Kauno klinikinės ligoninės direktoriumi Gediminu Abeciūnu. Kūdikio tėvas tvirtino išgirdęs iš KKL vadovo, jog kompensacijos sumai esą turi pritarti Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė. Per posėdį apie ministerijos pritarimo reikalingumą kalbėjo ir KKL advokatas Vytautas Gustas.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Jokių sumų nesame aptarinėję. Ministerija negali svarstyti sumos klausimo, nes ji nėra proceso šalis. Tokie G.Abeciūno pasisakymai – vėjavaikiški ir neatsakingi“, – nustebęs pareiškė Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, su kuriuo naujienų portalas lrytas.lt susisiekė po posėdžio.

Konkreti kompromisinė suma kol kas neįvardijama. Ligoninės advokatas V.Gustas tik užsiminė, kad ji turėtų būti mažesnė nei milijonas eurų. Advokato nuomone, taikus susitarimas yra įmanomas.

Anot E.Drėzo, neturtinės žalos suma nurodyta pasitarus su patyrusiais teisininkais ir įsigilinus į panašius skaudžius atvejus Europos Sąjungoje šalyse, kuriose vaikų netekusios šeimos prisiteisia iš gydymo įstaigų dešimtis milijonų eurų.

Kitas posėdis įvyks rugsėjo 7 dieną. Jei iki tol šalims nepavyks taikiai susitarti, byla bus svarstoma iš esmės.

Kiek slaugytoja mokėjo advokatams – didelė mįslė

Kauno apygardos teismas trečiadienį įpareigojo ligoninę pateikti buhalterinius duomenis, kokią pinigų sumą KKL nuo 2012 iki 2016 metų išmokėjo advokatų kontorai „Jankauskas ir parneriai“. KKL šiai advokatų kontorai už įvairias teisines paslaugas iš savo biudžeto skyrė apie 240 tūkst. litų (69,5 tūkst. eurų).

„Jei ligoninė pajėgi mokėti tokias sumas, ji gali atsiskaityti ir su kūdikio netekusiais tėvais“, – pareiškė Drėzų advokatė Rasa Gradauskienė.

Po Domo mirties KKL išmokėjo savo darbuotojams premijas, kurių bendras dydis sudarė maždaug 2,5 mln. litų (724 tūkst. eurų).V.Beleškienė ne tik buvo palikta darbe – ji taip pat gavo kalėdinę premiją.

Advokatų kontora „Jankauskas ir partneriai“ ne tik atstovavo ligoninę įvairiose bylose, bet ir baudžiamojo proceso metu teisme gynė V.Beleškienę. Ligoninės atstovai palaikė slaugytoją, nors jos kaltę nustatė visų instancijų teismai. Ligoninės vadovai tvirtino, jog už atstovavimą V.Beleškienei įstaiga advokatams pinigų nemokėjo, tačiau byloje nėra kvitų, iš kurių būtų galima matyti, kiek slaugytoja sumokėjo advokatams už teisines paslaugas.

Vaikelį mirtis ištiko žaibiškai

2012 metų balandžio 6-ąją D.Drėzas buvo paguldytas į KKL Gastroenterologijos skyrių – kūdikiui buvo įtariama gyvybei nepavojinga rotaviruso forma. Vaiko būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo.

Mažylis buvo paguldytas į mokamą palatą, planuota jį tą pačią dieną parsivežti į namus. Gastroenterologijos skyriuje V.Beleškienei leidžiant vaistus, Domą per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis. Vaikelis ėmė verkti, o paskui sustingo.

Berniukas buvo nuvežtas į reanimaciją, ten gaivintas dvi valandas, bet medikams jo išgelbėti nepavyko. Sušvirkštus vaistus kalio kiekis berniuko organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Teisėjai konstatavo, jog slaugytoja paslėpė svarbius įkalčius – švirkštus, kuriuos buvo atsinešusi į mažojo Domo palatą. V.Beleškienei atkakliai neigiant kaltę, baudžiamosios bylos tyrimas ir jos svarstymas teismuose užtruko beveik ketverius metus.

Ministras: „kai kurie pareiškimai ligoninei tikrai nedaro garbės“

„Tragedija mūsų šeimą ir sukrėtė, ir sutelkė. Nepaisant svarių įrodymų, slaugytoja tvirtino nesupainiojusi vaistų, o ligoninės administracija ją palaikė. Bet mes kantriai siekėme teisingumo – ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų žmonių, kurie skaudžiai nukenčia susidūrę su gydymo įstaigomis“, – pasakojo E.Drėzas.

Sūnaus netekusią Drėzų šeimą įskaudino Kauno klinikinės ligoninės atstovų požiūris – niekas jų neatsiprašė dėl įvykusios tragedijos. Kauno klinikinė ligoninė išplatino informaciją, neva kūdikio tėvams rūpėjo tik pateikti milijoninį ieškinį, o ne išsiaiškinti mirties priežastis. Taip pat buvo įtikinėjama, jog kalis injekcijos būdu negalėjo pateikti į vaikelio organizmą, o mirčiai galėjo turėti įtakos jo ankstesnės ligos. Buvo net aiškinama, kad Domą pražudė reta širdies liga – fibroelastozė.

Tačiau dvi medicinos ekspertų komisijos nustatė, jog vaiką pražudė būtent kalio injekcija, o teismai kalta pripažino V.Beleškienę.

Mirusio kūdikio tėvas E.Drėzas liūdnai šyptelėjo, paklaustas, ką mano apie išvedžiojimus, jog šeimai rūpėjo greičiau pateikti civilinį ieškinį: „Sūnelio mums neatstos jokie milijonai, tačiau įstaiga privalo griežtai atsakyti dėl įvykusios tragedijos. Beje, ieškinį pateikėme tik praėjus metams nuo Domo mirties“.

„Akla gynyba nėra teisinga pozicija. Visuomet tikiuosi iš sveikatos priežiūros įstaigų didesnio jautrumo. Kai kurie pareiškimai ligoninei tikrai nedaro garbės“, – tvirtino Sveikatos apsaugos ministras J.Požela.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.